Witam
Mam problem z pobieraniem danych dane pobiera lecz brak daty oraz czasu.
pobieranie z sieci Web ; zaawansowane ; dane pobrane Integracje API pobiera format.
Column1.date_timestamp Column1.counter Kolumna1 Column1.calculated_value
jeśli ze strony pobiorę historię pomiarów format Timestamp,"Date and time",Counter,CalculatedValue
Pytanie czy jest możliwość importować do excel w formacie jak historia.
Pobieranie danych EXCEL
-
przlde
Może to pomoże:
https://wilde.pl/mew-01-pobieranie-hist ... xcel-cz-2/
https://wilde.pl/mew-01-pobieranie-hist ... xcel-cz-2/
Last edited by przlde on Wed Aug 02, 2023 8:17 pm, edited 4 times in total.
Przemek
ZAMEL Sp. z o.o.
ZAMEL Sp. z o.o.
-
kary03
Witam
W ten sposób pobieram dane i nie mam daty oraz godziny pomiarów chyba że gdzieś są jeszcze dodatkowe ustawiania.
W ten sposób pobieram dane i nie mam daty oraz godziny pomiarów chyba że gdzieś są jeszcze dodatkowe ustawiania.
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
timestamp to nic innego jak uniksowy znacznik czasu, czyli ile sekund upłynęło od 01.01.1970 roku. Wystarczy, że sobie przekonwertujesz tę liczbę na datę i czas w Excelu. Na przykład
gdzie w A1 masz znacznik czasu.
Code: Select all
=(((A1/60)/60)/24)+DATE(1970,1,1)Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
kary03
Dziękuję za pomoc sprawdziłem i jest to to czego szukałem, wielki szacun dla Goral64 .
-
Pawele
Trochę podepnę się do tematu - zrobiłem jak na powyższych tutorialach - pobieranie danych działa.
Tylko jak to dostosować pod siebie? Tzn. chodzi mi o pomiar temperatury i wilgotność - mam długą tabelę z pomiarami co 5 minut. Ja generalnie potrzebuję jednego pomiaru z danego dnia (np. z południa). I to nie z każdego dnia tylko kilku z tygodnia.
Czy dobrze kombinuję, żeby zrobić swój arkusz i tam np. data 25.05.2021 a jakaś formuła znajdzie sobie w tej tabeli z pobranymi danymi ten dzień i wprowadzi mi do mojego arkusza temperaturę/wilgotność?
Tylko jak to dostosować pod siebie? Tzn. chodzi mi o pomiar temperatury i wilgotność - mam długą tabelę z pomiarami co 5 minut. Ja generalnie potrzebuję jednego pomiaru z danego dnia (np. z południa). I to nie z każdego dnia tylko kilku z tygodnia.
Czy dobrze kombinuję, żeby zrobić swój arkusz i tam np. data 25.05.2021 a jakaś formuła znajdzie sobie w tej tabeli z pobranymi danymi ten dzień i wprowadzi mi do mojego arkusza temperaturę/wilgotność?
-
kary03
Witam
Proponuję tabela kolumna rozbić godzinę na minuty dodać filtr zaawansowany jeśli zapis co 5 minut to taki zakres czasowy na filtrze i ma być
sprawdziłem i u mnie działa.
Proponuję tabela kolumna rozbić godzinę na minuty dodać filtr zaawansowany jeśli zapis co 5 minut to taki zakres czasowy na filtrze i ma być
sprawdziłem i u mnie działa.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Nie wiem czy coś nie pochrzaniłem ale ...przlde wrote: Thu May 20, 2021 1:38 pm Może to pomoże:
https://techentuzjasta.pl/mew-01-pobier ... xcel-cz-2/
Według twojego tutoriala przeliczanie czasu unix na excel daje nam czas londyński -1h, po przejściu na letni chyba będzie -2h
Nie powinniśmy do timestampa dodawać 3600?
YoMan