Podlewanie

a.starczewski

Witam,
Chciałbym dołączyć do tej dyskusji i zakomunikować, że jako zadowolony użytkownik Supli zainwestowałem w
Sonoff 4CH PRO R3 + Transformator 1-fazowy Breve PSS 30 24v

Zamierzam zbudować coś takiego:
Image

Teraz mam kilka pytań, czy Supla sama w sobie ma harmonogram do nawadniania / sterowania zaworami?

1, Pisaliście o skryptach, ale nie wiem jak i gdzie je wgrać?

2. Czy mógłby ktoś podpowiedzić, podesłać link do jakiegoś rankingu cena/jakość zaworów ;-)
Nie wiem co wybrać RainBird, czy Hunter?

Pozdrawiam
Olek
Qamil_22
Has thanked: 2 times

a.starczewski wrote: Mon Jun 07, 2021 6:51 pm Witam,
...
Teraz mam kilka pytań, czy Supla sama w sobie ma harmonogram do nawadniania / sterowania zaworami?

1, Pisaliście o skryptach, ale nie wiem jak i gdzie je wgrać?

2. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć, podesłać link do jakiegoś rankingu cena/jakość zaworów ;-)
Nie wiem co wybrać RainBird, czy Hunter?

Pozdrawiam
Olek
Witaj,
Ja posiadam 4 zawory RainBird 100 HV 1" i mam je spięte z Sonoff 4CH PRO+transformator Zamel TRM-24 230/24V AC 15VA. Nie mam zastrzeżeń do zaworów ani do pracy całego układu.
Na sonoffie mam wgrany Firmware Multiboard z Supli:
viewtopic.php?f=11&t=3843
a w najbliższym czasie będę robił odświeżenie i wgrywał nowy firmware Supli GUI Generic:
viewtopic.php?f=11&t=7133
W cloudzie Supli masz możliwość ustawienia harmonogramów, warunków włączenia (np. wykorzystując sensor deszczu), widziałem też że można włączanie zraszaczy uzależnić od pogody (danych pobieranych z odpowiedniego serwera).
Mój zestaw:
IMG_20210606_164800.jpg
W razie potrzeby mogę wesprzeć podczas pierwszych prób wgrywania firmware Supli do Sonoffa.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Czy macie ogarnięty jakiś czujnik wilgotności gleby?
Z tego, co przeczytałem, rezystancyjne dają prostą informację czy jest bardziej czy mniej wilgotno niż ustawiony poziom (na potecjometrze) ale szybko ulegają korozji, natomiast co do pojemnościowych to chyba wszystkie działają cyfrowo i nie mamy na forum oprogramowania do czytania danych z takich czujników. Chyba, że się mylę ....
YoMan
Has thanked: 290 times
Been thanked: 161 times

YoMan wrote: Fri Jun 11, 2021 11:29 am Czy macie ogarnięty jakiś czujnik wilgotności gleby?
Z tego, co przeczytałem, rezystancyjne dają prostą informację czy jest bardziej czy mniej wilgotno niż ustawiony poziom (na potecjometrze) ale szybko ulegają korozji, natomiast co do pojemnościowych to chyba wszystkie działają cyfrowo i nie mamy na forum oprogramowania do czytania danych z takich czujników. Chyba, że się mylę ....
viewtopic.php?f=11&t=8366&p=98019
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

vajera wrote: Fri Jun 11, 2021 1:26 pm
YoMan wrote: Fri Jun 11, 2021 11:29 am Czy macie ogarnięty jakiś czujnik wilgotności gleby?
viewtopic.php?f=11&t=8366&p=98019
a tego nie widziałem .... a świeże .... czyli znowu zaśmieciłem :( dzięki
YoMan

Dziękuję @Qamil_22 chętnie skorzysałbym z pomocy.
We wtorek będę miał rozprowadzane rury nawadniające.

Rozważam takie zawory: https://iglak.com/sterowniki_elektrozaw ... 10149.html
Co sądzicie o nich?
Qamil_22
Has thanked: 2 times

a.starczewski wrote: Sat Jun 12, 2021 10:34 am Dziękuję @Qamil_22 chętnie skorzysałbym z pomocy.
We wtorek będę miał rozprowadzane rury nawadniające.

Rozważam takie zawory: https://iglak.com/sterowniki_elektrozaw ... 10149.html
Co sądzicie o nich?
Bierz na próbę jeden, a resztę domówisz jak będziesz zadowolony.
Na priv info kontaktu ze mną.
Krzyśku

Podpowiedzcie proszę, jak ogarnąć podlewanie strefowe?
W sensie, najpierw pierwsza strefa, po określonym czasie wyłącza się pierwsza i włącza drugi itd.
Skryptami czy da radę to jakoś w harmonogramie na cloud ogarnąć?

EDIT: ogarnął w skryptach. Poprzez HTTP skróty działa super. Ale chciałbym np. ustawić, że każdego dnia będzie uruchamiać się o określonej godzinie. No i oczywiście z możliwością włączenie zadziałania lub wyłączenie jednym przyciskiem i w miarę prosto. Chciałem do tego użyć IFTT. Ale coś nie chodzi. Pojawia się błąd. Adres podany, token z wygenerowanego cURL wpisany. I nic. Ktoś coś?
alvaro99

Cześć, potrzebuję jakiegoś doraźnego rozwiązania podlewania podczas nieobecności w domu. Mianowice chciałem zakupić jakiś gotowy zawór WIFI do którego mogę wgrać Suplę na szbkozłączki do węża ogrodowego. Czy ktoś z forumowiczów podpowie jaki zawór zamówić z allegro czy od Chińczyka który bezproblemowo się spisuje?

Pozdrawiam serdecznie
QLQ

alvaro99 wrote: Sun Jul 11, 2021 9:19 am Cześć, potrzebuję jakiegoś doraźnego rozwiązania podlewania podczas nieobecności w domu. Mianowice chciałem zakupić jakiś gotowy zawór WIFI do którego mogę wgrać Suplę na szbkozłączki do węża ogrodowego. Czy ktoś z forumowiczów podpowie jaki zawór zamówić z allegro czy od Chińczyka który bezproblemowo się spisuje?

Pozdrawiam serdecznie
Ktoś gdzieś na forum oSuplowal.
Screenshot_20210711-151720_AliExpress.jpg
Jakznajde podrzucę link.

Tu masz: https://forum.supla.org/viewtopic.php ... cd9#p87542
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....

Return to “Ogólna dyskusja”