Termometr Pokojowy
-
witam czy da sie do programu SUPLA dolaczyc termometr pokojowy , chciałbym monitorowac temperatury w pokojach, i jaki model jakiej firmy jesli mozna prosze o podpowiedz ,
-
Witam,damian1987 wrote: Fri Jun 18, 2021 8:45 pm witam czy da sie do programu SUPLA dolaczyc termometr pokojowy , chciałbym monitorowac temperatury w pokojach, i jaki model jakiej firmy jesli mozna prosze o podpowiedz ,
najpopularniejszy model to DS18B20. Można go podłączyć do Supli razem z ESP-01 i GUI Genericiem.
Jeśli jesteś początkującym użytkownikiem, to lepiej zastosować do tego celu Wemosa D1 mini, a nie ESP-01.
Największy problem może stanowić obudowa.
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
-
a nie ma czegos ladniejszego ?:) w sensie male urzadzenie z wifi
-
Jeśli zależy Ci na opcji bardziej eleganckiej, to możesz pójść tropem Roberta (@Robert Błaszczak): https://www.blaszczak.pl/supla-virtual- ... ywsd03mmc/damian1987 wrote: Fri Jun 18, 2021 8:58 pm a nie ma czegos ladniejszego ?:) w sensie male urzadzenie z wifi
Do tego potrzebny będzie gotowy czujnik Xiaomi i RPi pełniące funkcję bramki.
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
-
Kuba (@jaku2k) podlinkował Ci mój opis uruchomienia bramki współgrającej z czujnikami Xiaomi. Na Wi-Fi nie znajdziesz termometru zasilanego baterią z sensowną częstotliwością odczytu - Wi-Fi jest bardzo prądożerne i na baterii podziałałoby to max. kilkanaście godzin.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
U mnie czujnik do pomieszczeń wygląda tak. Obudowa wydrukowana na 3d w środku czujnik dth22 oraz płytka nodemcu na to wgrana supla
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Posiadam czujnik BMP280 z wemosem zasilany baterią. W Gui Generic jest już funkcja deep sleep więc bateria wytrzyma dłużej, mam ustawiony pomiar co 20 minut. Zasilane ogniwem 18650 z starego laptopa.
Wszystko spakowane w obudowę z projektu na thingiverse.
Wszystko spakowane w obudowę z projektu na thingiverse.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.