Mruganie całego tego dziadostwa

fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Dziś w nocy nie było u mnie na wsi Internetu. Ale do głowy by mi nie przyszło że nie da się bez Internetu spać :lol:

Mam w sypialni sonoff touch w ścianie, sonoff na komodzie w roli termometru oraz taśmę RGB. Taśma na ogół wyłączona, w sonoffie mam soft z odwróconą logiką diody więc jak jest połączony to nie świeci a w ścianie touch sobie spokojnie błyszczy na niebiesko.

No i nie było tego Internetu.

Masakra.

Tak wszystko zaczęło mrugać że myślałem że mnie szlag trafi. Sonoffa odpiąłem od prądu a na touchu powiesiłem koszulkę żeby nie było widać. Ale taśma RGB mrugała co chwilę na biało tak jakby burza miała być zaraz. Czytałem gdzieś że obecny soft do H801 ma taką wadę że przy pierwszym podłączeniu do clouda taśma mruga, no ale to co się u mnie dziś działo to jakiś dramat.

Czy dużym problemem byłoby przygotować takie wsady do tych urządzeń żeby nie mrugały jak im coś nie pasuje? Fakt, przy etapie konfiguracji jest to pomocne ale potem to nie daje ludziom (i mi) spać. Idealnie byłoby jakby się w ogóle dało wyłączyć diodę na stronie konfiguracji urządzenia.
michael

Mnie na H801 biała taśma mruga co jakiś czas nawet jak jest internet.
W sypialni też mam touch'a, który po rozłączeniu z internetem potrafi potem mrygać i mrygać. Dopóki mu z bezpiecznika nie odetnę zasilania to nie połączy się skubaniec pomimo dostępnej sieci WiFi. Restart routera tutaj też nigdy nie pomógł. Taką sytuację mam z kilkoma Sonoffami - tylko ich ponowny restart pomaga.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Z H801 nie powalczymy, ale z Touchem można dodać opcję konfiguracyjną, która wyłączy sygnalizację.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
michael

No to dzisiaj w nocy przez nawałnice także mnie dopadł brak internetu. W rezultacie "dyskoteka" w domu. Sonoffy Touch'e stwierdzam, że to badziew do potęgi n-tej. Zasilacze w nich wbudowane dziwnie pracują, mianowicie po przywróceniu zasilania nie załączają się od razu. Jedna sztuka tylko wstaje od razu. Pozostałe 3 sztuki, które posiadam nie dają oznak życia w przedziałach czasowych od 10 minut do 12 godzin(!). Przez ten czas nie można ręcznie załączyć światła :lol:
Najbardziej zmartwił mnie jednak ZAMEL ROW-01 (co prawda to prototyp z softem 1.8.3, który działał dotąd bez zarzutu) - przy braku internetu po załączeniu światła po około 5 sekundach puszczał przekaźnik i światło gasło. Działo się to za każdym razem dopóki nie przeklikałem go kilka-krotnie, ale nawet po takiej akcji po ponownym zgaszeniu światła i próbie załączenia, sytuacja powtarzała się :(
Zjawisko ustąpiło dopiero po przywróceniu połączenia internetowego.
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

supla-no-internet.gif
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
michael

Wygrałeś "INTERNETY" :D :D :D
Ernest

michael wrote: Fri Aug 11, 2017 6:10 am No to dzisiaj w nocy przez nawałnice także mnie dopadł brak internetu. W rezultacie "dyskoteka" w domu. Sonoffy Touch'e stwierdzam, że to badziew do potęgi n-tej. Zasilacze w nich wbudowane dziwnie pracują, mianowicie po przywróceniu zasilania nie załączają się od razu. Jedna sztuka tylko wstaje od razu. Pozostałe 3 sztuki, które posiadam nie dają oznak życia w przedziałach czasowych od 10 minut do 12 godzin(!). Przez ten czas nie można ręcznie załączyć światła :lol:
Najbardziej zmartwił mnie jednak ZAMEL ROW-01 (co prawda to prototyp z softem 1.8.3, który działał dotąd bez zarzutu) - przy braku internetu po załączeniu światła po około 5 sekundach puszczał przekaźnik i światło gasło. Działo się to za każdym razem dopóki nie przeklikałem go kilka-krotnie, ale nawet po takiej akcji po ponownym zgaszeniu światła i próbie załączenia, sytuacja powtarzała się :(
Hej - w sprawie ZAMEL ROW-01
Pytanie czy efekt jest powtarzalny - czy za każdym razem możemy to odtworzyć? W nowym sofcie było to poprawione więc jeżeli nie jest problem to proszę na priva adres i wyślę ROW-01 na wymianę i w zamian chciałbym ten model do przetestowania efektu i dokładnego sprawdzenia.
pzygmunt

michael wrote: Fri Aug 11, 2017 6:10 am No to dzisiaj w nocy przez nawałnice także mnie dopadł brak internetu. W rezultacie "dyskoteka" w domu. Sonoffy Touch'e stwierdzam, że to badziew do potęgi n-tej. Zasilacze w nich wbudowane dziwnie pracują, mianowicie po przywróceniu zasilania nie załączają się od razu. Jedna sztuka tylko wstaje od razu. Pozostałe 3 sztuki, które posiadam nie dają oznak życia w przedziałach czasowych od 10 minut do 12 godzin(!). Przez ten czas nie można ręcznie załączyć światła :lol:
Jak długo trwał brak zasilania i jak długo nie było internetu do momentu wystąpienia problemów z ROW-01 ?
michael

Brak zasilania to w sumie dwa wyłączenia - pierwsze około 5 minut, drugie to 20 minut. Internet powrócił dopiero rano i ROW-01 się ustabilizował. Z Sonffami to zawsze mam loterię i muszę odłączać zasilanie w celach resetu.
pzygmunt

Nie powinien "świrować" bez net-u. WiFi rozumiem, że było tzn otrzymał zapewne IP ale nie mógł się wydostać ?

Return to “Ogólna dyskusja”