Goral64 wrote: Mon Jul 05, 2021 9:04 pm
lesny8 wrote: Mon Jul 05, 2021 9:03 pm
To są SRW-02m
Kurcze, wybaczcie ślepemu
To i to zielone, można się pomylić
Podliczniki zrobione na starszych Zamelach z wyjściem impulsowym (kilka szt jednofazowych i jeden 3-fazowy). Wymieniać nie będę, bo jedyne co potrzebuję to pomiar zużycia bez rozbicia na fazy, więc to co mam spełnia swoją funkcję. Od nich zaczęła się moja przygoda z Suplą
IMG_20191005_101949.jpg
YoMan wrote: Mon Jul 05, 2021 9:02 pm
Wygląda lepiej

ale mniej zabawy ... I mniej możliwości.
Pozwól, że zadedykuję Ci to zdjęcie
FB_IMG_1596965030605.jpg
Ja planowałem wszsystko sobie też samemu porobić, ale założenie było takie, aby też wszystko działało bez "inteligentnej nakładki". Stąd zrobiłem oświetlenie na przekaźnikach bistabilnych, którymi można sterować na wiele różnych sposobów. Podobnie z roletami - poszedłem w moduły Zamela do rolet (tylko takie starsze, bo wtedy SRW-02m jeszcze nie było) i planowałem na nie też nałożyć nakładkę, która udaje przyciski itp.
Ostatecznie po dwóch latach braku czasu na robienie "nakładki", zdecydowałem się na wymianę sterowników rolet na SRW-02m. Dodałem harmonogramy i prawie przestałem używać przycisków od rolet (ani tych na ścianie, ani w apce).
Kto wie, czy następne nie pójdą ROW-04m

. Ale brak automatyki przy oświetleniu mi w niczym nie przeszkadza. Jedynie brakuje mi tego, aby automatycznie gasić światło jak wychodzę z domu.
Brama wjazdowa chodzi na SBW-01 i do niego też mam podłączony czujnik poczty w skrzynce na listy.
Elektrozaczep furtki chodzi na układzie z GUI Generic (dzięki chłopaki! aż sam byłem zaskoczony jak prosto można to skonfigurować) i przy okazazji robi za małą stację pogodową.
Drzwiami wejściowymi steruje jakiś yunshan.
Z rzeczy, których mi brakuje zostały w zasadzie dwie funkcje:
- brama garażowa
- sterowanie kilkoma roletami (salon od strony południowej z kilkunastoma m2 szkła) w zależności od natężenia światła i pory roku
Będąc informatykiem/programistą, który buduje dom, można łatwo popaść w paranoję inteligentnych rozwiązań

. W moim przypadku z upływem czasu docierało do mnie, że większości tych "funkcjonalności" tak naprawdę nie potrzebuję. Trzeba też uważać, bo każda rzecz, która będzie sprawiała trudności i będzie czasem "dziwnie" pracować, stanie się pretekstem do wytykania Tobie błędów przez żonę

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.