Kontaktron Sonoff R3

Fistach

Mam Sonoffa R3 z wgraną Suplą.
https://a.allegroimg.com/s512/0313b9/35 ... ia-HomeKit

Producent podaje że można przedłużyć kable od kontaktronu do 5m, a przy dłuższym należy dać dodatkowe zasilani.
Jak to zrobić? Może ktoś już to robił? Czy kontaktron zadziała na przewodzie przekroju skrętki komputerowej?
Na razie totalny amator, bez wykształcenia informatycznego... ale chętnie się czegoś nauczę.
Na stanie:
SRW-01 x17 ROW-04M x1 Sonoff Basic R3 x2 Sonoff mini 10A x2 Sonoff TH16 x4 Blitzwolf gniazdko x3
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Ten Sonoff nie nadaje się do sterowania bramą z uwagi na niebezpieczeństwo uszkodzenia automatyki bądź porażenia użytkownika. Jak już chcesz Sonoff-a to szukaj Sonoff SV
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Fistach

Sonoff już ma więc chce go wykorzystać: sonoff będzie w domu, mam skrętke z domu do automatu puszczoną ( automat montowany w słupku więc nie mogę montować tam bo nie ma zasięgu). Styk bez napięciowy.

Dlaczego może uszkodzić automat?
I dalej nie wiem jak z tym kontaktronem.
Na razie totalny amator, bez wykształcenia informatycznego... ale chętnie się czegoś nauczę.
Na stanie:
SRW-01 x17 ROW-04M x1 Sonoff Basic R3 x2 Sonoff mini 10A x2 Sonoff TH16 x4 Blitzwolf gniazdko x3
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Kontaktron możesz dać na wyższe napięcie, np. 24 V, wtedy spokojnie pociągnie na długim przewodzie. Skrętka powinna być ok.
Możesz to zrobić w taki sposób, że podłączasz jeden obwód zasilany 24 V do kontaktronu (też na 24 V), którego załączenie powoduje np. załączenie przekaźnika (sterowanego cewką też na 24 V). Ten przekaźnik będzie obok twojego sterownika i będzie zamykał obwód 3,3 V.
Zamiast przekaźnika można też użyć czegoś w stylu konwertera stanów logicznych 24->3,3 V (optoizolacja), albo wymyślić inny sposób przekonwertowania sygnalu 24 V na 3,3 V.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Fistach

klew wrote: Tue Jul 06, 2021 8:06 am Możesz to zrobić w taki sposób, że podłączasz jeden obwód zasilany 24 V do kontaktronu (też na 24 V), którego załączenie powoduje np. załączenie przekaźnika (sterowanego cewką też na 24 V). Ten przekaźnik będzie obok twojego sterownika i będzie zamykał obwód 3,3 V.
To dla mnie jest w miarę zrozumiałe, może byłbym w stanie to zmontować ale prosiłbym o pomoc w przynajmniej w schemacie
Na stanie:
klew

Fistach wrote: Tue Jul 06, 2021 8:28 am
klew wrote: Tue Jul 06, 2021 8:06 am Możesz to zrobić w taki sposób, że podłączasz jeden obwód zasilany 24 V do kontaktronu (też na 24 V), którego załączenie powoduje np. załączenie przekaźnika (sterowanego cewką też na 24 V). Ten przekaźnik będzie obok twojego sterownika i będzie zamykał obwód 3,3 V.
To dla mnie jest w miarę zrozumiałe, może byłbym w stanie to zmontować ale prosiłbym o pomoc w przynajmniej w schemacie
Spróbuj sam narysować, to dam znać czy jest ok.
Fistach

Takie coś ale przejrzałem trochę neta i nie znalazłem takiego przekaźnika ( pewnie brak dostatecznej wiedzy zrozumieniu opisu ).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Na stanie:
klew

Fistach wrote: Tue Jul 06, 2021 9:51 am Takie coś ale przejrzałem trochę neta i nie znalazłem takiego przekaźnika ( pewnie brak dostatecznej wiedzy zrozumieniu opisu ).
Mniej więcej.
+ z zasilacza 24V dajesz do kontaktronu i podłączasz do cewki przekaźnika. Drugie wejście od cewki podłączasz do "-" na zasilaczu.

Przekaźników 24V szuka się wpisując w portalu aukcyjnym lub na google "przekaźnik 24v" ;)
Ja lubie samochodowe, bo mają też gotowe gniazda i tylko przewody podłączasz (np taki https://allegro.pl/oferta/przekaznik-sa ... 8844995976 ).

Przy okazji zapewnisz sobie izolacje sonoffa i 230 v od kontaktronu/bramy.
Fistach

Czyli tak? Szukałem dokładnie w taki sposób jak pisałeś :D i bardziej zwracałem uwagę na takie płytkowe np.
https://allegro.pl/oferta/przekaznik-po ... gLl7vD_BwE

ale tan samochodowy zgrabniejszy - jest jakiś opis który kabel do czego w nim ?? :?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Na stanie:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Fistach wrote: Tue Jul 06, 2021 7:52 am Sonoff już ma więc chce go wykorzystać: sonoff będzie w domu, mam skrętke z domu do automatu puszczoną ( automat montowany w słupku więc nie mogę montować tam bo nie ma zasięgu). Styk bez napięciowy.

Dlaczego może uszkodzić automat?
I dalej nie wiem jak z tym kontaktronem.
Dlatego, że to przeróbka napięciowego na beznapięciowy. Do tego ten Sonoff jest zasilany 230V. Troche wilgoci albo spocony robak tam wejdzie i poleci przebicie na automatykę. Już były takie przypadki wśród forumowiczów. Ale jeśli Ci nie szkoda kasy na wymianę sprzętu lub co gorsze nie interesuje Cie bezpieczeństwo to śmiało.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “Pomoc”