Mini ma inaczej zrobione wejścia. Działają na N i L.
ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW mROW-02 :)
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
mROW-02 będzie potrzebował zarówno przewodu fazowego L jak i neutralnego N. W Sonoff'ach o których piszesz zasilanie realizowane jest poprzez żarówkę tradycyjną lub kondensator w przypadku żarówek LED.Sk_uter wrote: Wed Jul 07, 2021 7:21 pm Chodzi mi o coś takiego: https://www.olx.pl/d/oferta/sonoff-touc ... EBmkS.html
Tutaj są modułu od razu z włącznikiem bez N. Tylko chciałbym zostawić swoje włączniki, ale też bez N, bo nie mam tyle żył, aby podłączyć moduł na 2 światła. Musiałbym zrezygnować z podziału na 2 światła, aby podłączyć moduł i jedną żyle przeznaczyć na N.
Tak tłumaczył mi elektryk oraz tutaj na forum.
mROW-02 ma także układ pomiarowy zużycia energii, a w tym przypadku pomiary raczej nie zadziałają przy zasilaniu realizowanym przez kondensator.
Last edited by Robert Błaszczak on Wed Jul 07, 2021 7:56 pm, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Wszystko zależy od tego jak masz poprowadzoną instalację elektryczną.Sk_uter wrote: Wed Jul 07, 2021 7:21 pm Tutaj są modułu od razu z włącznikiem bez N. Tylko chciałbym zostawić swoje włączniki, ale też bez N, bo nie mam tyle żył, aby podłączyć moduł na 2 światła. Musiałbym zrezygnować z podziału na 2 światła, aby podłączyć moduł i jedną żyle przeznaczyć na N.
Tak tłumaczył mi elektryk oraz tutaj na forum.
Jeśli do podwójnego włącznika idą 3 przewody, L + zasilenie Ż1 i Ż2 a do żyrandola idą też 3 przewody N + zasilenie Ż1 i Ż2 to gdzieś te przewody się łączą. W jakiejś puszce lub rozdzielni. W takim przypadku moduł montujesz w miejscu, gdzie spotyka się przewód z łącznika i z żyrandola (w puszcze lub rozdzielni).
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
Goral64
Poszukaj dobrze, gdzieś kable muszą być połączone. Nie zrobisz tego na jednym kablu. Może ktoś przyszpachlował puszkę i zamalował, stąd jej nie widać. Może korzysta ze wspólnej puszki w innym pomieszczeniu?Sk_uter wrote: Wed Jul 07, 2021 9:25 pm Właśnie w innych pokojach nad włącznikami mam puszki i tam udało mi się połączyć Moduły, a jeden pokój jest bez puszki i tutaj robi się problem, bo nie mam jak ominąć braku tego jednego kabla.

-
Sk_uter
- Has thanked: 1 time
No właśnie teraz tak myślę, że puszka może być z drugiej strony ściany w drugim pomieszczeniu, tam też włącznik jest to może być 1 puszka dla dwóch włączników i da się tam zainstalować moduł, aby działał tylko dla jednego pomieszczenia?
-
Goral64
Oczywiście, o ile się zmieści jeszcze do puszki. Jak nie, zawsze można otwór pogłębić.Sk_uter wrote: Wed Jul 07, 2021 9:36 pm No właśnie teraz tak myślę, że puszka może być z drugiej strony ściany w drugim pomieszczeniu, tam też włącznik jest to może być 1 puszka dla dwóch włączników i da się tam zainstalować moduł, aby działał tylko dla jednego pomieszczenia?