Kupie gotowy moduł powiadomienia o nowej poczcie

piksiak

No jest proste. Bo podłączasz sondę do krańcówki i dostaniesz komunikat zalana skrzynka :D zamiast przyszła poczta :D
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
Pietras81
Been thanked: 1 time

piksiak wrote: Fri Feb 11, 2022 1:48 pm No jest proste. Bo podłączasz sondę do krańcówki i dostaniesz komunikat zalana skrzynka :D zamiast przyszła poczta :D
Problem jest taki że nie masz wtedy Supli tylko kolejną apke. A jak wgrasz soft suplowy od Elmaya to nie masz powiadomienia o stanie baterii - wiec jak zawsze przewagę ma zwykły najzwyklejszy przewód w skrzynce z zasilanie. W moim przypadku nie miałem zasięgu ani przewodu bo skrzynke mam na furtce :)
https://pietras-81.aqi.eco/
Albert

@kurus odezwij sie na pw może cos wymyślimy. Robiłem ostatnio znajomemu na akumulatorze 18650 takie coś. To jesli mówimy o wersji bezprzewodowej.
kurus

klew wrote: Thu Feb 10, 2022 11:02 am To nie jest taki prosty temat:
1. Zasilanie sieciowe czy bateryjne?
2. Komunikacja - jest Wi-Fi? Czy może lepiej jakieś inne radiowe z lepszym zasięgiem?
3. Jak zbudowana jest skrzynka na listy? Jak wykryć pocztę?

Ja mam u siebie zamontowaną krańcówkę, która wykrywa podniesienie klapki do wrzucania listów i drugą, która wykrywa otwarcie drzwiczek. Jedna sygnalizuje "jest poczta", a druga czyści ten stan.
Odpisuje trochę późno ale nie miałem czasu wcześniej, a skrzynka jeszcze nie osuplowana..

1. Nie mam tam zasilania wchodzi w grę tylko bateria, choć mógłbym tam je dociągnąć ale to jak się ocieli (tylko czy 5v z zasilacza jak puszczę po skrętce długiej na 15m będzie ok)
2. Wifi jest z dobrym zasięgiem
3. Image
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Jak możesz dołożyć tam 5V na skrętce, to byłoby super. To wystarczy do zasilenia jakiegoś Wemosa, albo NodeMcu.
Do tego dwa czujniki (mogą być kontaktrony) do wykrycia otwarcia górnej klapki i drzwiczek i powinno wszystko działać.

Tylko to nie jest gotowy moduł do kupienia, a samemu musisz skompletować części, i jakoś to zamontować.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Pietras81

kurus wrote: Fri Mar 18, 2022 7:56 am

Odpisuje trochę późno ale nie miałem czasu wcześniej, a skrzynka jeszcze nie osuplowana..

1. Nie mam tam zasilania wchodzi w grę tylko bateria, choć mógłbym tam je dociągnąć ale to jak się ocieli (tylko czy 5v z zasilacza jak puszczę po skrętce długiej na 15m będzie ok)
2. Wifi jest z dobrym zasięgiem
3. Image
Ja bym proponował tylko jeden kontraktom pod drzwiczki gdzie wkłada listonosz pocztę i do tego wemosa + powiadomienie pushower. Jeśli możesz dociągnąć 5v to może tego wemosa dać w to miejsce skąd będziesz zasłał 5V i od tego miejsca dociągnąć tylko sygnał z kontraktona. Ja chcesz to odedzwij sie to coś pomogę.
kurus

klew wrote: Fri Mar 18, 2022 9:14 am Jak możesz dołożyć tam 5V na skrętce, to byłoby super. To wystarczy do zasilenia jakiegoś Wemosa, albo NodeMcu.
Do tego dwa czujniki (mogą być kontaktrony) do wykrycia otwarcia górnej klapki i drzwiczek i powinno wszystko działać.

Tylko to nie jest gotowy moduł do kupienia, a samemu musisz skompletować części, i jakoś to zamontować.
Mogę tam doprowadzić zasilanie muszę je aby wyprowadzić i przekopać trochę metrów ziemi.
Mam jeszcze jedna wolna płytkę NodeMcu, zrobiłem już sobie dwa moduły na takich płytkach z czujnikami temp i wilgotności więc myślę że i z tym jednak sobie poradzę :) do tego Gui i wszystko zagra.
Podeślesz mi link jakie kontaktrony użyć?

@PIETRAS81 musze zagłębić temat powiadomień bo jeszcze nie miałem z tym do czynienia.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

kurus wrote: Fri Mar 18, 2022 12:47 pm Podeślesz mi link jakie kontaktrony użyć?
Poszukaj w sieci. Musisz znaleźć coś co będzie dało się dobrze zamontować w tej skrzynce.
Ja u siebie montowałem na mikroprzełącznikach, bo chciałem mieć to bardziej mechanicznie niż na magnesach, ale da się zrobić to na wiele sposobów.
Musisz znaleźć cokolwiek co zwiera/rozwiera połączenie przy otwarciu/zamknięciu klapki i drzwiczek.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Pietras81

Hej. Może być np. https://allegro.pl/oferta/czujnik-magne ... 9859085135 ja mam mechaniczny jak w załączniku. Wybór należy do ciebie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
kurus

Rozumiem że ten na magnas czy ten z mikroprzełącznikiem działa na zasadzie zworki? Ze jak wcisnę przełącznik czy przyłożę magnes to obwód się zamyka i rozumiem ze one się potrzebują dodatkowego zasilania?

@klew wytłumaczysz dlaczego potrzebne są dwa?

Return to “Ogłoszenia / Giełda / Zlecenia”