MEW-01 - dziwne "piki", zakłamana produkcja i pobór

klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Im więcej patrzę na te wykresy, to skłaniam się ku jakiejś awari sprzętu tutaj.
Te wszystkie "piki" mają praktycznie identyczną wysokość (około 1,3 kWh). To raczej nie jest możliwe, aby pojawiały się dokładnie takie same wartości, gdyby to był problem z siecią.

A jak wyglądają pomiary pozostały parametrów na liczniku? (napięcie, moc czynna, bierna itd)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
WojD

klew wrote: Wed Feb 02, 2022 9:07 pm Im więcej patrzę na te wykresy, to skłaniam się ku jakiejś awari sprzętu tutaj.
Te wszystkie "piki" mają praktycznie identyczną wysokość (około 1,3 kWh). To raczej nie jest możliwe, aby pojawiały się dokładnie takie same wartości, gdyby to był problem z siecią.
[...]
Do tego są niemal identyczne w wykresach energii pobranej i oddanej. To tez mnie dziwi. Od tamtej pory wykresy przebiegają już normalnie, piki się póki co nie powtórzyły. Inne parametry też wydają się być obecnie w normie.
pajda81

Witam
u mnie od wczoraj od ok 23 godziny podobne dziwne piki tak jakby coś się wieszał i nie zaliczał energii. Teraz to już nawet nie może się podłączyć, rok działania bez zarzutu a nagle klops.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Wrzuć zrzut ekranu. Czy sumarycznie wartości liczników się zgadzają ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
WojD

U mnie, dziękować Bogu, po tym przedwczorajszym ekscesie wszystko zdaje się działać, prawidłowo. Ale ufać wskazaniom MEW-01 w tym miesiącu już nie mogę.

Sprawdziłem kable - wszystko ok, żadnych luzów, więc nie wiem w czym leżał problem. Udało mi się złapać kontakt z ekipą, która była u mnie przedwczoraj - tylko restartowali modem w liczniku, bo przestał działać. Ale odczyty licznika są OK, niższe niż wskazania MEW-01.

Jeszcze rzut oka na wykresy z supli z tego licznika z ostatnich dni. Widać te piki wyraźnie, są niemal identyczne w wykresach energii pobranej i zwróconej.

piki.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “ZAMEL MEW-01”