Sterowanie grupą przez Google home.
-
nitzsche
A ma jakim sprzęcie? Jest tam krańcówka? Ja mam na srw03.
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
potwierdzam ja mam widoczne i rolety i oswietlenie bez wiekszego problemu, to co jedynie zrobilem to pozmienialem nazwy na takie ktore GH rozpozna i tak rolety mam nazwane roleta 1...5 i mozna powiedziec ok google zamknij rolety - zamyka wszystkie albo mozna powiedziec zamknij roleta 1 i roleta 3 to zamknie te 2 tak samo z oswietleniem moge powiedziec wlacz oswietlenie albo wlacz korytarz i tarasklew wrote: Tue Apr 19, 2022 5:18 am Sprzęt nie ma tutaj żadnego znaczenia. Rolety powinny być widoczne w GH
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
-
nitzsche
A wracają do mojego głównego pytania. Samo przypisanie do pokoju nic mi nie daje.
Jeśli ustawie nazwę pokój x i przypisze do pokoju z to zamknie rolety w pokoju z. Ale jak chce powiedzieć zamknij rolety od południa. I żeby zamknął 2 rolety w pokoju x, jedna w pokoju y, i jedna w z. Oczywiście nie chce tracić funkcjonalności zamykania tylko w 1 pomieszczeniu.
Jeśli ustawie nazwę pokój x i przypisze do pokoju z to zamknie rolety w pokoju z. Ale jak chce powiedzieć zamknij rolety od południa. I żeby zamknął 2 rolety w pokoju x, jedna w pokoju y, i jedna w z. Oczywiście nie chce tracić funkcjonalności zamykania tylko w 1 pomieszczeniu.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Wydaje mi się, że GH takiej opcji nie udostępnia. Można jedynie przypisać urządzenie do jednego pomieszczenia.nitzsche wrote: Tue Apr 19, 2022 9:37 am A wracają do mojego głównego pytania. Samo przypisanie do pokoju nic mi nie daje.
Słyszałem, że Alexa pozwala na przypisywanie urządzeń do wielu grup/pomieszczeń, więc tam by się może takie coś udało.
Możesz spróbować ustawić w nazwach rolet "roleta południe 1", itd. Może wtedy GH poprawnie to rozopozna, ale sam tego nie próbowałem.
Natomiast wydaje mi się, że GH wspiera obiekty typu "Scena". W Supli niedługo powinno pojawić się wsparcie dla scen. Jest więc szansa na to, aby sceny były publikowane do GH i wtedy będziesz mógł zrealizować tego typu funkcję.
Moje osobiste wrażenie jest takie, że te asystenty głosowe są robione pod zupełnie inne użycie, niż nam się wydaje. GH wspiera urządzenia typu: "karmik dla zwierząt", "prysznic", "głośnik", "kuchenka", "piekarnik" itd. Do tego do niedawna z apki GH na telefonie nie dało się sterować roletami przy pomocy guzików (tylko sterowanie głosowe było dostępne). To jest produkt robiony pod smart głośniki i Nest'y Google'a, a sterowanie telefonem tylko tak przy okazji dodają.
Najlepsze suple dla Twojego domu