Ustawiłem u siebie lease time na 1h (niestety to jest u mnie minimalna wartość) - zobaczę, czy pojawi się jakiś ruch na DHCPMisiektt wrote: Tue Sep 13, 2022 10:34 am Nie ma co wrzucać - start ip end ip i tyleale niestety jak DHCP miałem z rootera innego sytuacja była ta sama moim zdaniem coś jest nie tak
Problemy z DHCP
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Misiektt
Jeszcze takie pytanie idzie na sterownikach ustawić stałe ip ?? Tak na boku pytanie
-
klimasstudio
Przestało od którejś wersji GG. Problem był jak Advenced IP Scannerem sie IP w sieci lokalnej skanowało to wywalało wszystkie sterowniki (reset leciał) Czesto miałem takie sytuacje az taki reset zabił mi dysk SSD w malinie ;( wleciała poprawka i jest git. Zaktualizuj co się da powinien problem zniknąć. Chyba że jeszcze coś się resetuje.klew wrote: Tue Sep 13, 2022 10:59 amTak to było od zawsze. Pewnie kiedyś pojawią się jakieś usprawnienia w tej kwestii.Misiektt wrote: Tue Sep 13, 2022 10:56 am I nie wiem kto co ostatnio zmienił ale jak na cloud.supla.org zmieniam coś w jednym urządzeniu to resetują się wszystkie. To nie jest za mądre rozwiązanie,.
Co dostałych IP w urządzeniach masz takie coś jak DHCP Leasses które możesz na sztywno ustawić dla danego MAC stały IP i wpis w DNS. Poszukaj w konfiguracji routera.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
-
Misiektt
Netgear orbi niby top sprzęt ale zapisuje tylko 3 wpisy zresztą tu nie chodzi o przypisanie IP a wymuszenie braku odpytywania a załatwi to tylko stałe ip
-
klew
Aktualnie nie ma takiej opcji.Misiektt wrote: Wed Sep 14, 2022 6:03 am Netgear orbi niby top sprzęt ale zapisuje tylko 3 wpisy zresztą tu nie chodzi o przypisanie IP a wymuszenie braku odpytywania a załatwi to tylko stałe ip
W pierwszej kolejności wolałbym poprawić ewentualne problemy z DHCP, niż dostaraczać workaroundy, które nie doprowadzą nas do rozwiązania problemu, tylko go ominą
-
local
Najlepiej zmienić na inny router.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
-
klew
Po zmianie lease time na 1h u mnie w zasadzie nic nie widać w sieci. Wszystko działa jak działało
.
Jedyna różnica jaką zauważyłem, to brak broadcastowych wiadomości związanych z odnawianiem DHCP dla urządzeń Supli. Sprawdziłem w kodzie Espressifa i tam implementacja DHCP robi unicast - stąd brak widocznej komunikacji u mnie. Jest to dopuszczalne przez RFC, ale większość innych urządzeń stosuje tutaj broadcast.
Aktualnie nie mam pomysłu jak mógłbym inaczej podsłuchać jak tam komunikacja idzie na obecnym sprzęcie jaki mam.
Zamówiłem sobie dodatkowego switcha, aby móc zrobić port mirroring - jak przyjdzie to zobaczę co tam widać w komunikacji. Ale rewelacji bym się tutaj raczej nie spodziewał, bo podsłuchiwanie ruchu w mojej domowej sieci, gdzie wszystko działa ok, pewnie nie da zbyt wiele.
Natomiast wracając do Twojego głównego problemu - przydzielanie adresów nawet co kilka sekund nie powinno być problematyczne dla routera, ani urządzeń Apple. Napisałeś, że to "zaśmieca to tablicę DHCP że urządzenia Appla przestają się łączyć" - skąd wniosek, że to zaśmieca tablicę DHCP? Masz coś więcej dostępne gdzieś w logach, czy też jedyne co obserwujesz to problemy z połączeniem urządzeń Apple i logi DHCP są aktualnie jedynym tropem?
Natomiast problemy z łączeniem się urządzeń Apple są dość powszechnie znanym problemem
Jedyna różnica jaką zauważyłem, to brak broadcastowych wiadomości związanych z odnawianiem DHCP dla urządzeń Supli. Sprawdziłem w kodzie Espressifa i tam implementacja DHCP robi unicast - stąd brak widocznej komunikacji u mnie. Jest to dopuszczalne przez RFC, ale większość innych urządzeń stosuje tutaj broadcast.
Aktualnie nie mam pomysłu jak mógłbym inaczej podsłuchać jak tam komunikacja idzie na obecnym sprzęcie jaki mam.
Zamówiłem sobie dodatkowego switcha, aby móc zrobić port mirroring - jak przyjdzie to zobaczę co tam widać w komunikacji. Ale rewelacji bym się tutaj raczej nie spodziewał, bo podsłuchiwanie ruchu w mojej domowej sieci, gdzie wszystko działa ok, pewnie nie da zbyt wiele.
Natomiast wracając do Twojego głównego problemu - przydzielanie adresów nawet co kilka sekund nie powinno być problematyczne dla routera, ani urządzeń Apple. Napisałeś, że to "zaśmieca to tablicę DHCP że urządzenia Appla przestają się łączyć" - skąd wniosek, że to zaśmieca tablicę DHCP? Masz coś więcej dostępne gdzieś w logach, czy też jedyne co obserwujesz to problemy z połączeniem urządzeń Apple i logi DHCP są aktualnie jedynym tropem?
Natomiast problemy z łączeniem się urządzeń Apple są dość powszechnie znanym problemem
-
Misiektt
Stąd, że wyrzuciłem suple na osobną podsieć i wszystko śmiga. Niestety logi rootera wifi są za ubogie żeby dalej to analizować. Staram się skontaktować z supportem Netgear żeby mi wyjaśnił czemu jedne urządzenia nie odpytują a supla robi to co 15 minut.
-
klew
Jeśli czas dzierżawy jest tam ustawiony np. na 30 min, to każde urządzenie będzie co 15 min próbowało odnowić dzierżawę. Różnica w logach może wynikać z tego, że jedne urządzenia robią to używając wiadomości unicast, a wszystkie inne przez broadcast - ale to tylko zgadywanie. Po tym serwer DHCP powinien potwierdzić przydzielenia adresu (ale to też wiadomość unicast, więc do mnie nie dotarła).Misiektt wrote: Wed Sep 14, 2022 7:12 pm Stąd, że wyrzuciłem suple na osobną podsieć i wszystko śmiga. Niestety logi rootera wifi są za ubogie żeby dalej to analizować. Staram się skontaktować z supportem Netgear żeby mi wyjaśnił czemu jedne urządzenia nie odpytują a supla robi to co 15 minut.
Możesz spróbować uruchomić wireshark'a u siebie i zobaczyć co widać po filtrze "dhcp". Ja u siebie widzę wszystkie próby pobrania pobrania adresu np coś takiego:
Code: Select all
No. Time Src MAC Source Destination Protocol Length Info
630 2022-09-14 19:37:50,267200239 c0:49:ef:80:32:5c 0.0.0.0 255.255.255.255 DHCP 350 DHCP Discover - Transaction ID 0x3a438f59
631 2022-09-14 19:37:50,267891708 c0:49:ef:80:32:5c 0.0.0.0 255.255.255.255 DHCP 350 DHCP Request - Transaction ID 0x3a438f59
Poza takimi wiadomościami, widzę również np. taką wiadomość:
No. Time Src MAC Source Destination Protocol Length Info
10020 2022-09-14 19:40:31,751853392 8c:5a:c1:29:ac:48 192.168.8.1 255.255.255.255 DHCP 328 DHCP ACK - Transaction ID 0xbfcdc3d4
Dynamic Host Configuration Protocol (ACK)
...
Bootp flags: 0x8000, Broadcast flag (Broadcast)
...
Option: (51) IP Address Lease Time
Length: 4
IP Address Lease Time: (3600s) 1 hour
Option: (58) Renewal Time Value
Renewal Time Value: (1800s) 30 minutes
Option: (59) Rebinding Time Value
Rebinding Time Value: (3150s) 52 minutes, 30 seconds
Co ważne, widać tutaj czasy dzierżawy 1 h i czas odnowienia 30 min. Jeśli byś to u siebie sprawdził, moglibyśmy potwierdzić lub wykluczyć, że ten okres 15 min widoczny w Twoich pierwszych logach wynika z czasu dzierżawy (większość urządzeń z Twojego loga ma wpis o przydzieleniu adresu co 15 min).
Oczywiście jeśli nie masz czasu/ochoty, to nie sprawdzaj tych rzeczy. Ja ze swojej strony będę szukał przyczyny tych różnych problemów i postaram się je poprawić. Ale trudno się to robi, jeśli u mnie problem nie występuje. Będę też sprawdzał na innym routerze, ale tutaj czekam aż sprzęt dotrze.
-
klew
Jeszcze chciałem dopytać co rozumiesz przez osobną podsieć. Czy masz na myśli jedynie wyodrębnienie osobnej sieci Wi-Fi, ale dalej w warstwie IP urządzenia są w jednej sieci? Czy też wyodrębniłeś osobną podsieć LAN?Misiektt wrote: Wed Sep 14, 2022 7:12 pm Stąd, że wyrzuciłem suple na osobną podsieć i wszystko śmiga.