Jak mierzycie pobór mocy konkretnych urządzeń?

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Robert Błaszczak wrote: Sun Dec 18, 2022 9:09 pm Ja mierzę tylko całe zużycie na mieszkaniu, ale to dlatego że licznik dostawcy znajduje się w piwnicy. No i w Supli mam więcej danych. Natomiast ja nie widzę potrzeby mierzenia wszystkich odbiorników. Piorę bo muszę wyprać, gotuję bo chcę zjeść ciepły posiłek, itp. Co mi daje informacja, ile energii pobrała pralka? Jak za dużo to mam chodzić brudny?
Nie ale .... możesz młodzieży potrącić z tygodniówki za prąd do ps i tv :)
YoMan
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Ja nie mam pomiaru konkretnych urządzeń, choć niektóre planuję sprawdzić. Monitoruję natomiast pobór na niektórych obwodach. Dom mam cały na prąd, więc chciałem wiedzieć ile energii zużywam na CWU, ile na ogrzewanie kablami grzewczymi, ile na grzanie/chłodzenie klimą, ile na wentylację.

Dzięki monitorowaniu zużycia przez klimę, zauważyłem że zaczęła więcej brać energii i okoazało się że był wyciek czynnika chłodniczego.
Przy wentylacji - jak filtry mają już dość, to wentylatory mocniej pracują i widać, że powoli rośnie dobowe zużycie energii.

Czasem coś z tego można użytecznego wyciągnąć :)

Wiem też o ile droższa jest kompiel w wannie niż prysznic.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

@YoMan, wiem że trochę żartujesz. Ja jednak odnoszę trochę wrażenie, że co niektórzy użytkownicy przesadzają w "suplowaniu" i mierzeniu wszystkiego co na prąd. Wiem, że energia (prąd, gaz, inne źródła energii) jest coraz droższa i sam staram się jakoś tam ograniczyć niepotrzebne zużycie energii. I tak np. wyłączyłem na zimę obwód zasilania klimatyzatorów - nie używam funkcji grzania, a na czuwaniu mój multisplit z dwiema jednostkami wewnętrznymi pobierał około 8 W.
Opomiarowanie wszystkiego co się da wcale nie pomoże w oszczędzaniu energii. Co więcej - zwiększy się zużycie energii na każdy z tych liczników.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew

Robert Błaszczak wrote: Mon Dec 19, 2022 9:54 am I tak np. wyłączyłem na zimę obwód zasilania klimatyzatorów - nie używam funkcji grzania, a na czuwaniu mój multisplit z dwiema jednostkami wewnętrznymi pobierał około 8 W.
Opomiarowanie wszystkiego co się da wcale nie pomoże w oszczędzaniu energii. Co więcej - zwiększy się zużycie energii na każdy z tych liczników.
Masz pompę ciepła i nie korzystasz z ogrzewania ? :)
Ja cały dom grzeję prawie tylko klimą
Robert Błaszczak

@klew, i to jest bardzo słuszny kierunek. Tyle że nie wiem po co "suplować" lodówkę lub czajnik elektryczny. Czy jak lodówka przekroczy dzienny limit Wh, to ma się wyłączyć, a drzwi mają się zablokować?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Robert Błaszczak

klew wrote: Mon Dec 19, 2022 9:56 am Masz pompę ciepła i nie korzystasz z ogrzewania ? :)
Mieszkam w bloku i mam ogrzewanie centralne z sieci ciepłowniczej. I jest to dla mnie korzystniejsze niż pompa ciepła :) .
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

klew

Robert Błaszczak wrote: Mon Dec 19, 2022 9:58 am
klew wrote: Mon Dec 19, 2022 9:56 am Masz pompę ciepła i nie korzystasz z ogrzewania ? :)
Mieszkam w bloku i mam ogrzewanie centralne z sieci ciepłowniczej. I jest to dla mnie korzystniejsze niż pompa ciepła :) .
Ogrzewanie w bloku to inna para kaloszy :)
MadOnion78

Używanie lodówki w takie mrozy to jest nadużycie :mrgreen: :lol: ...
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
Pietras81
Been thanked: 1 time

MadOnion78 wrote: Mon Dec 19, 2022 11:35 am Używanie lodówki w takie mrozy to jest nadużycie :mrgreen: :lol: ...
Jutro ma być odwilż więc nie wiem czy nie czas wracać z balkonu czy tarasu do lodówki.
https://pietras-81.aqi.eco/
klew

Pietras81 wrote: Mon Dec 19, 2022 12:58 pm
MadOnion78 wrote: Mon Dec 19, 2022 11:35 am Używanie lodówki w takie mrozy to jest nadużycie :mrgreen: :lol: ...
Jutro ma być odwilż więc nie wiem czy nie czas wracać z balkonu czy tarasu do lodówki.
Aktualnie na zewnątrz jest zamrażarka. Jutro ma być lodówka :P

Return to “Ogólna dyskusja”