jeżeli dobrze zrozumiałem to musisz przełączyć oba piny na silniku (odwrócić polaryzację) -> jeden przekaźnik zapina + na pinie1 a drugi - na pinie2 i roleta jedzie np. w górę, po dojechaniu na miejsce przekaźniki się rozepną i teraz żeby jechać w dół musisz zapiąć odwrotnie, Tymi samymi przekaźnikami tego nie zrobisz (chyba, że ktoś mnie poprawi)effendi wrote: Fri Mar 03, 2023 9:33 pm @YoMan, namieszałeś... sorry, dlaczego aż 4?? Naszkicujcie jakiś szkic połączeń, bo nic nie rozumiemSkoro silnik kręci się 2 strony to mogło by się wydawać, że 2 wystarczą... do czego służą kolejne? Jak to połączyć z 2 pinami na silniku? Będę wdzięczny za wyjaśnienia. THX
Sterowanie silnikiem 12v (roleta)
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
-
effendi
Dzięki za wyjaśnienia - ma to sens!! Czy w takim razie zastosowanie tej podstawki
)
nie będzie bardziej uzasadnione? (ze względów ekonomicznych - bezsprzecznie
Pogodynka >>
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Moim zdaniem wystarczą dwa zwykłe przekaźniki ze stykami przełącznymi:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
No w sumie racjaRobert Błaszczak wrote: Sat Mar 04, 2023 10:01 am Moim zdaniem wystarczą dwa zwykłe przekaźniki ze stykami przełącznymi:
rolety_dc_polaryzacja.jpg
YoMan
-
effendi
Dzięki za wyjaśnienia/pomoc! Czy wgranie do NodeMCU Supli pod rolety umożliwi sterowanie tym silnikiem?
Pogodynka >>
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Tak. Dowolna płytka z ESP (NodeMCU, Wemos, itp.), GUI-Generic z funkcją sterowania roletami, płytka z dwoma przekaźnikami podłączonymi jak Ci naryzowałem i będzie działać.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
cava
Jak mogę podłączę się pod temat.
Jak w takie sterowanie jeszcze podłączyć 2 krańcówki, zależy mi żeby w górnym i dolnym położeniu silnik wyłączał się na bazie zadziałania krańcówki, a nie tylko po czasie zdefiniowanym w rolecie?
Jak w takie sterowanie jeszcze podłączyć 2 krańcówki, zależy mi żeby w górnym i dolnym położeniu silnik wyłączał się na bazie zadziałania krańcówki, a nie tylko po czasie zdefiniowanym w rolecie?