A gniazdko masz cały czas włączone? Jeżeli nie to zrób test i je włącz na dłuższy czas.PuteR wrote: Wed Aug 30, 2023 8:36 pm Raczej jest cały czas dostępne. Możliwe że zdarzył się jakiś zanik napięcia czy coś, ale nie mogę tego potwierdzić napewno. Spróbuję to poobserwować jeszcze i zobaczę czy będzie się powtarzać.
Gosund P1 - błąd pomiarów
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Patryk
To może być wina CLUD-aPuteR wrote: Wed Aug 30, 2023 8:36 pm Możliwe że zdarzył się jakiś zanik napięcia czy coś, ale nie mogę tego potwierdzić napewno.
viewtopic.php?p=159474#p159474
-
PuteR
Gniazdko jest włączone cały czas.krycha88 wrote: Wed Aug 30, 2023 8:38 pmA gniazdko masz cały czas włączone? Jeżeli nie to zrób test i je włącz na dłuższy czas.PuteR wrote: Wed Aug 30, 2023 8:36 pm Raczej jest cały czas dostępne. Możliwe że zdarzył się jakiś zanik napięcia czy coś, ale nie mogę tego potwierdzić napewno. Spróbuję to poobserwować jeszcze i zobaczę czy będzie się powtarzać.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Wykresy są z apki.Patryk wrote: Wed Aug 30, 2023 8:42 pmTo może być wina CLUD-aPuteR wrote: Wed Aug 30, 2023 8:36 pm Możliwe że zdarzył się jakiś zanik napięcia czy coś, ale nie mogę tego potwierdzić napewno.
viewtopic.php?p=159474#p159474
Najlepiej pobrać eksport danych z cloud i sprawdzić jakie wartości tam są
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
PuteR
Wracam do tematu. Ten Gosund P1 dalej ma problem z pomiarem. Jego wskazania są bynajmniej dziwne. Aktualnie mam do tego zestawu podłączony jeszcze LEW - 01 któremu w kwestii pomiaru zużycia ufam najbardziej i jest dla mnie wyznacznikiem. Dzienny pobór jaki wskazuje
- LEW-01 to nie cały 1kWh,
- SP111 pokazuje wynik zbliżony ale trochę zaniża
- Gosund P1 pokazuje przez większość dni wyniki mocno zaniża i pokazuje około 0,35 kWh na dzień ale zdarzają się dni jak np. dziś go pokazuje 4,3 kWh. Podejrzewam że te wyskoki mają związek z zanikiem prądu w danym dniu bo dziś miałem taki około 7 rano i wtedy pokazuje szpilkę na 2kWh.
Czy jest możliwość poprawienia czegoś w pomiarze tego Gosunda P1?? Aktualny soft to GG 7.4.14
- LEW-01 to nie cały 1kWh,
- SP111 pokazuje wynik zbliżony ale trochę zaniża
- Gosund P1 pokazuje przez większość dni wyniki mocno zaniża i pokazuje około 0,35 kWh na dzień ale zdarzają się dni jak np. dziś go pokazuje 4,3 kWh. Podejrzewam że te wyskoki mają związek z zanikiem prądu w danym dniu bo dziś miałem taki około 7 rano i wtedy pokazuje szpilkę na 2kWh.
Czy jest możliwość poprawienia czegoś w pomiarze tego Gosunda P1?? Aktualny soft to GG 7.4.14
-
krycha88
Wg mnie od zawsze tak to działa i nikomu to nieprzeszkadza bo prawdopodobnie zaniki prądu nie są zbyt częste
Można zmniejszyć częstotliwość odświeżania wartości w cloud powiedzmy co 5min i w momencie odświeżenia zapisywać stan do pamięci.
Można zwiększyć częstotliwość zapisów z 10min na 10s i zajechać pamięta ESP w krótkim czasie.
Lub zrobić coś innego o czym nie wiem.
Można zmniejszyć częstotliwość odświeżania wartości w cloud powiedzmy co 5min i w momencie odświeżenia zapisywać stan do pamięci.
Można zwiększyć częstotliwość zapisów z 10min na 10s i zajechać pamięta ESP w krótkim czasie.
Lub zrobić coś innego o czym nie wiem.
-
PuteR
Czy od zawsze nie wiem, ale na gosund sp111 tego nie ma na LEW-01 też tego nie ma. No i trzeba dodać że pomiar jest sporo zaniżony dziś np. z całego dnia
LEW-01 wskazał 1.05 kWh
Gosund SP11 wskazał 0.99 kWh
Gosund P1 wskazał 0.42 kWh
Dziś żadnych zaników prądu nie było.
LEW-01 wskazał 1.05 kWh
-
krycha88
Wyżej napisałeś, że miałeś zanik.PuteR wrote: Thu Sep 07, 2023 8:46 pm Czy od zawsze nie wiem, ale na gosund sp111 tego nie ma na LEW-01 też tego nie ma. No i trzeba dodać że pomiar jest sporo zaniżony dziś np. z całego dnia
LEW-01 wskazał 1.05 kWh
Jak masz pomiar zaniżony to musisz zrobić ponownie kalibrację. A co do szpilki to na jednym i drugim urządzeniu to powtórzysz wystarczy, że podepniesz jakieś obciążenie i w ciągu 10 min dołączysz je od zasilania. Urządzenie w ciągu 10min wyśle nowe dane a restart spowoduje, że nie zdarzą się one jeszcze zapisać w pamięci ESP.
-
PuteR
Zrobiłem ponowną kalibrację i obserwowałem przez cały tydzień. Gosund P1 cały czas ma zaniżone wyniki co najmniej o połowę. Piszesz, że szpilki mogą wystąpić na każdym urządzeniu jednak tak się nie dzieje. W dni w których występuje zanik prądu pojawiają się tylko na Gosund P1 pomimo tego że jedno jest podłączone do drugiego więc mają taki sam pobór prądu i w tym samym czasie występuje zanik.krycha88 wrote: Fri Sep 08, 2023 4:24 amWyżej napisałeś, że miałeś zanik.PuteR wrote: Thu Sep 07, 2023 8:46 pm Czy od zawsze nie wiem, ale na gosund sp111 tego nie ma na LEW-01 też tego nie ma. No i trzeba dodać że pomiar jest sporo zaniżony dziś np. z całego dnia
LEW-01 wskazał 1.05 kWh
Jak masz pomiar zaniżony to musisz zrobić ponownie kalibrację. A co do szpilki to na jednym i drugim urządzeniu to powtórzysz wystarczy, że podepniesz jakieś obciążenie i w ciągu 10 min dołączysz je od zasilania. Urządzenie w ciągu 10min wyśle nowe dane a restart spowoduje, że nie zdarzą się one jeszcze zapisać w pamięci ESP.
Nie wiem może to wina mojego egzemplarza, w każdym razie do pomiaru prądu to ten Gosund P1 się nie nadaje.
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Coś jednak jest nie tak z pomiarem na listwie z firmware GUI-Generic (oprogramowanie: GG v7.4.25)
Obserwacja ciągła z MQTT a tak bez żadnego obciążenia, wszystkie przekaźniki i USB wyłączone a tak bez żadnego obciążenia, wszystkie przekaźniki i USB wyłączone (oprogramowanie: GG v5.9.8)
Obserwacja ciągła z MQTT a tak bez żadnego obciążenia, wszystkie przekaźniki i USB wyłączone a tak bez żadnego obciążenia, wszystkie przekaźniki i USB wyłączone (oprogramowanie: GG v5.9.8)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026