Gosund P1 - błąd pomiarów

PuteR

Cześć. Mam listwę Gosund P1 z wgranym GG 7.4.13. Do listwy na stałe są podłączone TV, router orange Funbox 2.0, oświetlenie LED szafki i do USB Chromecast. Listwa ma za zadanie monitorować zużycie proądu przez TV. Niestety wskazuje jakieś dziwne wyniki na poziomie 7 kWh na dobę co nie może być prawdą bo czasami nawet MEW - 01 monitorujący zużycie przez cały dom tyle nie wskaże.
Dla sprawdzenia podłączyłem listwę do SP111 i tam są wyniki zupełnie inne (bardziej realne). Gdzie może być problem z tymi pomiarami?? Wiem, że mógłbym podłączyć TV pod tego SP111 i mieć problem z głowy (zresztą wcześniej tak miałem) ale chodzi również o oszczędność urządzeń. W tym przypadku jedną listwą ogarniam kilka urządzeń.

Zarówno Gosund P1 jak i Gosund SP111 były kalibrowane na takiej samej żarówce 60W.

Poniżej wykres z ostatnich 6h działania Gosund P1 i zrzut ekranu z aplikacji
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
PuteR

Tutaj tak samo ostatnie 6h działania Gosund SP111 i zrzut z aplikacji zrobiony w tym samym momencie co Gosund P1
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Maniek913

Temat był już sygnalizowany - nie pamiętam w jakim temacie-ostatnia wersja softu ma błąd, wróć do starszej wersji , tak samo w obecnej wersji nie można uruchomić licznika trójfazowego, na poprzednich wersjach jest OK.
krycha88
Been thanked: 5 times

PuteR wrote: Sat Aug 26, 2023 2:32 pm Cześć. Mam listwę Gosund P1 z wgranym GG 7.4.13. Do listwy na stałe są podłączone TV, router orange Funbox 2.0, oświetlenie LED szafki i do USB Chromecast. Listwa ma za zadanie monitorować zużycie proądu przez TV. Niestety wskazuje jakieś dziwne wyniki na poziomie 7 kWh na dobę co nie może być prawdą bo czasami nawet MEW - 01 monitorujący zużycie przez cały dom tyle nie wskaże.
Dla sprawdzenia podłączyłem listwę do SP111 i tam są wyniki zupełnie inne (bardziej realne). Gdzie może być problem z tymi pomiarami?? Wiem, że mógłbym podłączyć TV pod tego SP111 i mieć problem z głowy (zresztą wcześniej tak miałem) ale chodzi również o oszczędność urządzeń. W tym przypadku jedną listwą ogarniam kilka urządzeń.

Zarówno Gosund P1 jak i Gosund SP111 były kalibrowane na takiej samej żarówce 60W.

Poniżej wykres z ostatnich 6h działania Gosund P1 i zrzut ekranu z aplikacji
zobacz aktualną wersję 7.4.14
https://gui-generic-builder.supla.io/
PuteR

Próbuję zaktualizować poprzez aktualizacje automatyczne, ale otrzymuje komunikat błąd aktualizacji. Nie wiem czy jak wygeneruję plik na stronie gui-generic i go wgram to nie stracę ustawień i pomiarów które miałem do tej pory??
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Aktualizacja automatyczna robi te same kroki co aktualizacja ręczna. Więc jeśli nic nie straciłeś przy poprzedniej automatycznej to i teraz przy ręcznej też nie powinieneś.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
krycha88

PuteR wrote: Sat Aug 26, 2023 8:09 pm Nie wiem czy jak wygeneruję plik na stronie gui-generic i go wgram to nie stracę ustawień i pomiarów które miałem do tej pory??
najwyżej stracisz zafałszowane wymiary nie duża strata :) bardziej bym się martwił tym, że będzie trzeba programator podłączać jak coś pójdzie nie tak :P
PuteR

Aktualizacja pomogła i jest lepiej. Jednak zauważyłem że codziennie w jednej mi ucie występuje jakiś dziwny wystrzał poboru energii. Na sp111 tego nie ma.
krycha88

PuteR wrote: Wed Aug 30, 2023 7:49 pm Aktualizacja pomogła i jest lepiej. Jednak zauważyłem że codziennie w jednej mi ucie występuje jakiś dziwny wystrzał poboru energii. Na sp111 tego nie ma.
Czy gniazdo nie jest przez dłuższy czas offline lub czy w momencie wystąpienia szpilki nie zostało włączone?
PuteR

Raczej jest cały czas dostępne. Możliwe że zdarzył się jakiś zanik napięcia czy coś, ale nie mogę tego potwierdzić napewno. Spróbuję to poobserwować jeszcze i zobaczę czy będzie się powtarzać.

Return to “Pomoc”