Licznik prądu

Maniek913

iM@rek wrote: Sun Sep 24, 2023 3:05 pm Wgrałem bin z innego mojego działającego licznika wygenerowany przez GG, ale po uruchomieniu okazało się, że teraz dwa liczniki mają ten sam GUID i supla ani na stronie ani w aplikacji mobilnej nie jest w stanie wyświetlić poprawnie dwóch liczników.
W sumie jasne: bin z GG dla innego Wemosa wylądował w nowym no i zgłaszają się 2 z tym samym GUID
No i jest problem.
Czy mogę coś z tym zrobić?
Nie. GUID nie jest zapisany w sofcie, chyba że wgrywasz zrzut pamięci flash. Wgraj wyżej zalinkowany soft 6.0 - powinno być OK
iM@rek

Maniek913 wrote: Sun Sep 24, 2023 3:14 pm
iM@rek wrote: Sun Sep 24, 2023 3:05 pm Wgrałem bin z innego
(...)
Nie. GUID nie jest zapisany w sofcie, chyba że wgrywasz zrzut pamięci flash. Wgraj wyżej zalinkowany soft 6.0 - powinno być OK
Gapa ze mnie, jasne, wgrałem zrzut zamiast FRMW. Dzięki za naprostowanie. Spróbuję z softem i dam znać.
Pietras81 wrote: Sun Sep 24, 2023 3:13 pm A sprawdzałeś ten mój soft ??
Dziękuję, ale jeszcze nie sprawdziłem.
Póki co, jeszcze spróbuję z własnymi kopiami, bo kilka mam.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

iM@rek wrote: Sun Sep 24, 2023 3:05 pm Wgrałem bin z innego mojego działającego licznika wygenerowany przez GG, ale po uruchomieniu okazało się, że teraz dwa liczniki mają ten sam GUID i supla ani na stronie ani w aplikacji mobilnej nie jest w stanie wyświetlić poprawnie dwóch liczników.
W sumie jasne: bin z GG dla innego Wemosa wylądował w nowym no i zgłaszają się 2 z tym samym GUID
No i jest problem.
GG ma opcję wygenerowania nowego GUID (od którejś wersji)
YoMan

Wgrałem swój stary v5.9 FRMW z innego licznika, skonfigurowałem itd.
W Supli go widzi, diody na PZEM migają jak powinny, ale w ogóle nie ma odczytów z poszczególnych faz.
No to wgrałem ten FRMW z sieci, v6.x i to samo.
Przestawiałem GPIO, ale totalnie jakby w FRMW nie było wybranej opcji wkompilowania PZEM.
A diody Tx i Rx migają jakby było wszystko ok.
Pousuwałem kilka razy te Wemosy z Supli, żeby nic nie zostało i dalej nic.
Zacząłem podejrzewać, że jakimś cudem uwaliłem te PZEM, więc wziąłem kolejny nowy.
Połączyłem, podłączyłem, skonfigurowałem, usunąłem z Supli, zarejestrował się ponownie i dalej NIIIICCC.
Napięcia są, diody na PZEM świecą lub migają jak poprzednio, widać go w sieci, tyle, że nie mierzy V, A, P.
W aplikacji na pierwszej stronie w ogóle nie pokazuje faz.
W swoim FRMW mam dodatkowo DS18b20 i jego temp. pokazuje (albo -275C, jak nie jest podłączony), ale normalnie poniżej pokazywał w wierszach wartości dla każdej fazy, a teraz pusto, jakby nie było obsługi PZEM.
Teraz to już chyba pozostaje mi wymienić Wemosa, bo już nie mam pomysłów co i jak jeszcze sprawdzić ;-(
iM@rek

No i wymieniłem Wemosa.
No i działa na FRMW 6.0.4
3x Tx i 1x Rx
W wolnej chwili przeprogramuję i posprawdzam co z nim nie jest ok.
Dziękuję za pomoc i soft.
Zostaję przy swoim, bo mam tam też wkompilowany DS18b20, a tego używam w liczniku

A jakby ktoś potrzebował, to mam w tym FRMW:
- Licznik energii PZEM V3
- DS18b20
- Wyświetlacz OLED SSD1306, SH1106
- Przekaźniki
- Przyciski
- Pushover
- Linki bezpośrednie

Return to “Pomoc”