Witam,
nie wyświetlają się w aplikacji wartości napięcia i inne. Jest tylko energia czynna pobrana. Czy to błąd w aplikacji, czy w moin urządzeniu? Urządzenie to esp z PZEM i softem GG, wersja GG v7.4.21, wersja aplikacji android 23.08
Licznik prądu
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Prawdopodobnie ESP nie widzi PZEM,a , masz czerwoną ramkę w koło fazy a powinna być zielona. Może zasilanie ci padło ?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
Dzięki za pomoc, restart urządzenia naprawił problem. Esp widział PZEM, bo po resecie skorygował wartość licznika, coś musiało się zawiesić w wysyłaniu danych do clouda
-
Witam,
nie zakładam nowego tematu, bo sytuacja podobna do wyżej opisanej.
To mój chyba 5-ty taki sam licznik 3F, Wemos D1 mini.
Po włączeniu na chwilę pojawiają się wyświetlane wiersze z nazwami parametrów, jak częstotliwość, napięcie, moce itd. ale wszędzie, z wyjątkiem częstotliwości, są zera. Ramki okienek zakładek faz 1 i 2 są czerwone, fazy 3 - zielona.
Ten stan trwa kilka sekund, potem wszystkie robią się czerwone i zostaje tylko wartość "Energia czynna pobrana" 0,00kWh we wszystkich zakładkach jak na obrazku Arkadiusza powyżej.
Zasilanie jest ok: 5,05V, sprawdziłem na Wemosie i na poszczególnych płytkach PZEM. Diody Tx i Rx na płytkach migają ja zwykle: 1x TX, potem 1x Rx, potem 2x Tx, więc chyba transmisja jest.
Ustawienia:
Tx'y na D5, D6, D7.
Rx był początkowo na D8, potem na D1, teraz na Rx - bez wpływu na sytuację.
GG aktualne, 7.4.25, wczoraj wgrywane.
Robiłem wiele restartów, Wemos startuje i łączy się z siecią - no i potem te zakładki zmieniają się jak opisałem wyżej.
Proszę o pomoc, bo skończyły mi się pomysły co mogę jeszcze sprawdzić. Może jakiś "czeski" błąd...
Po włączeniu na chwilę pojawiają się wyświetlane wiersze z nazwami parametrów, jak częstotliwość, napięcie, moce itd. ale wszędzie, z wyjątkiem częstotliwości, są zera. Ramki okienek zakładek faz 1 i 2 są czerwone, fazy 3 - zielona.
Ten stan trwa kilka sekund, potem wszystkie robią się czerwone i zostaje tylko wartość "Energia czynna pobrana" 0,00kWh we wszystkich zakładkach jak na obrazku Arkadiusza powyżej.
Zasilanie jest ok: 5,05V, sprawdziłem na Wemosie i na poszczególnych płytkach PZEM. Diody Tx i Rx na płytkach migają ja zwykle: 1x TX, potem 1x Rx, potem 2x Tx, więc chyba transmisja jest.
Ustawienia:
Tx'y na D5, D6, D7.
Robiłem wiele restartów, Wemos startuje i łączy się z siecią - no i potem te zakładki zmieniają się jak opisałem wyżej.
Proszę o pomoc, bo skończyły mi się pomysły co mogę jeszcze sprawdzić. Może jakiś "czeski" błąd...
-
1
Last edited by Maniek913 on Sun Sep 24, 2023 2:17 pm, edited 1 time in total.
-
Maniek913 wrote: Sun Sep 24, 2023 2:13 pmNie masz co się trudzić - od pewnej wersji nie działa ten sposób podłączenia 3 PZEM -ów (współdzielenie pinu Rx), czyli trzeba skonfigurować 6 pinów do współpracy z PZEM. Starsze softy nie mają tego problemu. poczytaj:iM@rek wrote: Sun Sep 24, 2023 11:27 am Witam,
Ustawienia:
Tx'y na D5, D6, D7.
viewtopic.php?t=13668
-
Dziękuję, poczytałem
Szkoda, że przestało działać.
Ale pewnie za jakiś czas znowu zacznie.
Tymczasem spróbuję wgrać bin z któregoś z poprzednich liczników.
A jak nie wyjdzie, to dołożę dwa przewody.
Ale to ostateczność, bo mam fajnie rozwiązane połączenie trzech PZEM na wtykach przelotowych montowanych bezpośrednio do PCB PZEM i bym musiał całość demontować ;-(((
Czy wgranie softu działającego na innym identycznym liczniku pozwoli uruchomić ten nowy Wemos?
Szkoda, że przestało działać.
Ale pewnie za jakiś czas znowu zacznie.
Tymczasem spróbuję wgrać bin z któregoś z poprzednich liczników.
A jak nie wyjdzie, to dołożę dwa przewody.
Ale to ostateczność, bo mam fajnie rozwiązane połączenie trzech PZEM na wtykach przelotowych montowanych bezpośrednio do PCB PZEM i bym musiał całość demontować ;-(((
Czy wgranie softu działającego na innym identycznym liczniku pozwoli uruchomić ten nowy Wemos?
-
Ja znalazłem https://gofile.me/7eByp/kPfDQ9kVU
Czy będzie działać nie wiem ale możesz spróbować. Jak masz działający soft to również powinno działać.
Czy będzie działać nie wiem ale możesz spróbować. Jak masz działający soft to również powinno działać.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Wgrałem bin z innego mojego działającego licznika wygenerowany przez GG, ale po uruchomieniu okazało się, że teraz dwa liczniki mają ten sam GUID i supla ani na stronie ani w aplikacji mobilnej nie jest w stanie wyświetlić poprawnie dwóch liczników.
W sumie jasne: bin z GG dla innego Wemosa wylądował w nowym no i zgłaszają się 2 z tym samym GUID
No i jest problem.
Czy mogę coś z tym zrobić?
W sumie jasne: bin z GG dla innego Wemosa wylądował w nowym no i zgłaszają się 2 z tym samym GUID
No i jest problem.
Czy mogę coś z tym zrobić?
-
A sprawdzałeś ten mój soft ??
https://pietras-81.aqi.eco/