Licznik prądu

arkadiusz.kuznik
Posts: 16
Joined: Sat Oct 15, 2022 1:51 pm

Post

Witam,
nie wyświetlają się w aplikacji wartości napięcia i inne. Jest tylko energia czynna pobrana. Czy to błąd w aplikacji, czy w moin urządzeniu? Urządzenie to esp z PZEM i softem GG, wersja GG v7.4.21, wersja aplikacji android 23.08
Screenshot_20230919_110119_SUPLA.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
robertklepacki94
Posts: 1004
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

Prawdopodobnie ESP nie widzi PZEM,a , masz czerwoną ramkę w koło fazy a powinna być zielona. Może zasilanie ci padło ?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
arkadiusz.kuznik
Posts: 16
Joined: Sat Oct 15, 2022 1:51 pm

Post

Dzięki za pomoc, restart urządzenia naprawił problem. Esp widział PZEM, bo po resecie skorygował wartość licznika, coś musiało się zawiesić w wysyłaniu danych do clouda
iM@rek
Posts: 263
Joined: Thu Feb 09, 2023 1:25 pm

Post

Witam,
nie zakładam nowego tematu, bo sytuacja podobna do wyżej opisanej.
To mój chyba 5-ty taki sam licznik 3F, Wemos D1 mini.
Po włączeniu na chwilę pojawiają się wyświetlane wiersze z nazwami parametrów, jak częstotliwość, napięcie, moce itd. ale wszędzie, z wyjątkiem częstotliwości, są zera. Ramki okienek zakładek faz 1 i 2 są czerwone, fazy 3 - zielona.
Ten stan trwa kilka sekund, potem wszystkie robią się czerwone i zostaje tylko wartość "Energia czynna pobrana" 0,00kWh we wszystkich zakładkach jak na obrazku Arkadiusza powyżej.
Zasilanie jest ok: 5,05V, sprawdziłem na Wemosie i na poszczególnych płytkach PZEM. Diody Tx i Rx na płytkach migają ja zwykle: 1x TX, potem 1x Rx, potem 2x Tx, więc chyba transmisja jest.
Ustawienia:
Tx'y na D5, D6, D7.
Rx był początkowo na D8, potem na D1, teraz na Rx - bez wpływu na sytuację.
GG aktualne, 7.4.25, wczoraj wgrywane.
Robiłem wiele restartów, Wemos startuje i łączy się z siecią - no i potem te zakładki zmieniają się jak opisałem wyżej.

Proszę o pomoc, bo skończyły mi się pomysły co mogę jeszcze sprawdzić. Może jakiś "czeski" błąd...
Maniek913
Posts: 505
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Post

1
Last edited by Maniek913 on Sun Sep 24, 2023 2:17 pm, edited 1 time in total.
Maniek913
Posts: 505
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Post

Maniek913 wrote: Sun Sep 24, 2023 2:13 pm
iM@rek wrote: Sun Sep 24, 2023 11:27 am Witam,
nie zakładam nowego tematu, bo sytuacja podobna do wyżej opisanej.
To mój chyba 5-ty taki sam licznik 3F, Wemos D1 mini.
Po włączeniu na chwilę pojawiają się wyświetlane wiersze z nazwami parametrów, jak częstotliwość, napięcie, moce itd. ale wszędzie, z wyjątkiem częstotliwości, są zera. Ramki okienek zakładek faz 1 i 2 są czerwone, fazy 3 - zielona.
Ten stan trwa kilka sekund, potem wszystkie robią się czerwone i zostaje tylko wartość "Energia czynna pobrana" 0,00kWh we wszystkich zakładkach jak na obrazku Arkadiusza powyżej.
Zasilanie jest ok: 5,05V, sprawdziłem na Wemosie i na poszczególnych płytkach PZEM. Diody Tx i Rx na płytkach migają ja zwykle: 1x TX, potem 1x Rx, potem 2x Tx, więc chyba transmisja jest.
Ustawienia:
Tx'y na D5, D6, D7.
Rx był początkowo na D8, potem na D1, teraz na Rx - bez wpływu na sytuację.
GG aktualne, 7.4.25, wczoraj wgrywane.
Robiłem wiele restartów, Wemos startuje i łączy się z siecią - no i potem te zakładki zmieniają się jak opisałem wyżej.

Proszę o pomoc, bo skończyły mi się pomysły co mogę jeszcze sprawdzić. Może jakiś "czeski" błąd...
Nie masz co się trudzić - od pewnej wersji nie działa ten sposób podłączenia 3 PZEM -ów (współdzielenie pinu Rx), czyli trzeba skonfigurować 6 pinów do współpracy z PZEM. Starsze softy nie mają tego problemu. poczytaj:
viewtopic.php?t=13668
iM@rek
Posts: 263
Joined: Thu Feb 09, 2023 1:25 pm

Post

Dziękuję, poczytałem
Szkoda, że przestało działać.
Ale pewnie za jakiś czas znowu zacznie.
Tymczasem spróbuję wgrać bin z któregoś z poprzednich liczników.
A jak nie wyjdzie, to dołożę dwa przewody.
Ale to ostateczność, bo mam fajnie rozwiązane połączenie trzech PZEM na wtykach przelotowych montowanych bezpośrednio do PCB PZEM i bym musiał całość demontować ;-(((
Czy wgranie softu działającego na innym identycznym liczniku pozwoli uruchomić ten nowy Wemos?
Pietras81
Posts: 1856
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Ja znalazłem https://gofile.me/7eByp/kPfDQ9kVU

Czy będzie działać nie wiem ale możesz spróbować. Jak masz działający soft to również powinno działać.
https://pietras-81.aqi.eco/
iM@rek
Posts: 263
Joined: Thu Feb 09, 2023 1:25 pm

Post

Wgrałem bin z innego mojego działającego licznika wygenerowany przez GG, ale po uruchomieniu okazało się, że teraz dwa liczniki mają ten sam GUID i supla ani na stronie ani w aplikacji mobilnej nie jest w stanie wyświetlić poprawnie dwóch liczników.
W sumie jasne: bin z GG dla innego Wemosa wylądował w nowym no i zgłaszają się 2 z tym samym GUID
No i jest problem.
Czy mogę coś z tym zrobić?
Pietras81
Posts: 1856
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

A sprawdzałeś ten mój soft ??
https://pietras-81.aqi.eco/

Return to “Pomoc”