Problem z aktualizacją licznika PZEM004

Maniek913

Hej.
Od jakiegoś czasu użytkuję 4 liczniki energii 3 fazowe -jeden MEW01 i trzy DIY oparte o PZEM004 v3.0. Moje najstarsze urządzenie pracuje niezawodnie od listopada 2020 roku zbudowałem je w oparciu o dostępną wówczas gotową płytkę w której dodałem konwerter stanów logicznych z starym softem 2.3.2 skompilowanym w arduinoIDE, drugie urządzenie pracuje bez konwertera z softem już generowanym w Buliderze w wersji 4.8.4 , trzeci najnowszy z konwerterem w wydrukowanej fajnej obudowie z softem z Bulidera w wersji 6.0.4. Wszystkie pracują niezawodnie, ale miałem potrzebę zmiany sieci W-Fi i musiałem zaktualizować pierwszy licznik (dane w tym sofcie są w kodzie), a tyle się w tym czasie zmieniło że ponowna kompilacja już nie jest możliwa. Więc załadowałem najnowszy soft 7.4.12 i mam problem z uruchomieniem pomiarów.
. Wygląda to tak : po wymianie softu brak pomiarów z wszystkich faz, po powrocie na stary soft jest OK (na szczęście znalazłem skompilowany bin). Przeanalizowałem fizyczne połączenia GPIO i ustawienia w sofcie i są identyczne w wszystkich trzech urządzeniach zgodne z schematem płytki:
bh_pzem_v2.0_sch.jpg
Po kilkudniowych zmaganiach i testach na zbudowanym prototypie z jednym PZEM ,odkryłem że kiedy usunę w konfiguracji modułu ustawienia dla dwóch faz (czyli de facto zmienię licznik na jednofazowy) Pomiary tej jednej fazy są prawidłowe:
Ust1Faza.png
Po dodaniu ustawień dla dwóch pozostałych faz jest brak jakichkolwiek pomiarów:
Ust3Fazy.png
Niestety nie posiadam wygenerowanego softu w starszej wersji np 6.0.4 aby sprawdzić czy to wina obecnej wersji , nie chcę też "zepsuć" działających liczników aktualizując je .

Jeżeli ktoś posiada w swoich zbiorach wygenerowane starsze wersje softu dla PZEM to proszę o udostępnienie w celu weryfikacji . Na razie wygląda to na jakiś błąd w nowym sofcie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88

Zrobiłem poprawkę z telefonu. Zobacz czy jest dobrze.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Maniek913

Niestety dalej to samo.
Jak ustawię GPIO w sofcie dla dwóch faz to nie ma zmian w aplikacji(dalej pokazuje licznik jako jednofazowy) , ale pomiar jest. Po dodaniu ustawienia trzeciej fazy licznik w aplikacji zmienia się na trójfazowy i brak jakichkolwiek pomiarów. Dodam , że z błyskania diod na PZEM wynika że przy zmianach w konfiguracji modułu odpowiednio z jednym, dwoma lub trzema fazami ESP "gada".
Maniek913

Właśnie dzięki uprzejmości kol. LukiSpajder przetestowałem stary soft w ver 1.9.7 i wszystko jest OK, więc ewidentnie jest problem w aktualnym sofcie z licznikami trójfazowymi. Jakby ktoś miał świeższą wersję to proszę o udostępnienie (dobrze by było żeby wygenerowany soft miał opję przekaźnika i DS) .Montuję właśnie instalację offgridową i akurat taki zonk.
pavel@

Witam

Potwierdzam po aktualizacji do nowszej kompilacji GG 7 w górę PZEM przestaje działać poprawnie na 3 fazach

Czy zostało już to naprawione ?
krycha88

czy byście mogli zobaczyć wersję 7.4.14?
Maniek913

Niestety, teraz po rejestracji w cloud jest taki efekt:
fXTahNXeeS.png
Do tego jednocześnie pozostaje w trybie konfiguracji (emituje własną sieć)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88

Maniek913 wrote: Wed Aug 23, 2023 1:42 pm Niestety, teraz po rejestracji w cloud jest taki efekt:fXTahNXeeS.png

Do tego jednocześnie pozostaje w trybie konfiguracji (emituje własną sieć)
a masz skonfigurowane gpio dla licznika? Bo wygląda na to, że nie.
Maniek913

Przepraszam, rzeczywiście zapomniałem skonfigurować GPIO :oops: , Ale robiłem to z doskoku i już po raz któryś tam. a ten licznik pracuje, więc muszę po każdym teście co rusz wracać do działającego softu.
Ale niestety nie rozwiązało to problemu - dalej nie ma możliwości uruchomienia 3faz.
Maniek913

pavel@ wrote: Tue Aug 22, 2023 11:24 am Witam

Potwierdzam po aktualizacji do nowszej kompilacji GG 7 w górę PZEM przestaje działać poprawnie na 3 fazach

Czy zostało już to naprawione ?
A masz może jakiś nowszy niż 1.9.7 soft w swoich archiwach :) ? najlepiej z zaznaczonymi dodatkowymi opcjami. Pilnie potrzebuje uruchomić ten licznik z dodatkowymi kanałami : termometrem, krańcówką i przekaźnikiem ( taki mam hardware).

Return to “GUI Generic”