Oczywiście. Te wszystkie sondy to nic innego jak zwykle odizolowane od siebie przewody bez elektroniki. Jedne z wcześniej wymienionych to na allegro widzialem nawet po 60zł. Przewód do gniazdka odwrócony może byc sondą nawet.Robinson74 wrote: Fri Apr 25, 2025 9:06 am Super. I taka sonda będzie później normalnie współpracować z Integrą od Satela?
Czujnik zalania supla
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Gratuluję takiego podejścia i doradztwa.zzrr wrote: Fri Apr 25, 2025 11:26 amOczywiście. Te wszystkie sondy to nic innego jak zwykle odizolowane od siebie przewody bez elektroniki. Jedne z wcześniej wymienionych to na allegro widzialem nawet po 60zł. Przewód do gniazdka odwrócony może byc sondą nawet.Robinson74 wrote: Fri Apr 25, 2025 9:06 am Super. I taka sonda będzie później normalnie współpracować z Integrą od Satela?
Współczuję tylko centrali alarmowej bo bez izolacji galwanicznej od wody w której może również pływać przedłużacz 230VAC długo nie pożyje.
Druga sprawa to taka że ciecz zalewowa może być łatwopalna, przeskok iskry na takich sondach wiadomo do czego doprowadzi.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Nie chce bronić kolegi ale niestety sondy Satela FPX-1 nie mają żadnej elektroniki. Więc działają jak dwa gwoździe z KO z przewodami. Zresztą te z Chin tak samo. Zamela nigdy nie miałem więc się nie wypowiem. A te co Robert poleca mają cały układ i z tego co kiedyś widziałem wyjście izolowane 0-1 więc nie licząc ceny bajka.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Ale to jest sonda która się podłącza do czujnika zalania np. bezprzewodowego, a nie bezpośrednio do centrali.Pietras81 wrote: Fri Apr 25, 2025 12:13 pm Nie chce bronić kolegi ale niestety sondy Satela FPX-1 nie mają żadnej elektroniki. Więc działają jak dwa gwoździe z KO z przewodami. Zresztą te z Chin tak samo. Zamela nigdy nie miałem więc się nie wypowiem. A te co Robert poleca mają cały układ i z tego co kiedyś widziałem wyjście izolowane 0-1 więc nie licząc ceny bajka.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Nie wiem o czym Ty tutaj mówisz. Ty polecałeś czujnik a ja sondę. Napisałem wyraźnie że to taka sama sonda jak te polecane od samego początku tego tematu. Różnica tylko taka że ta co w linku podałem kosztuje o "niebo mniej"robertklepacki94 wrote: Fri Apr 25, 2025 12:00 pmGratuluję takiego podejścia i doradztwa.zzrr wrote: Fri Apr 25, 2025 11:26 amOczywiście. Te wszystkie sondy to nic innego jak zwykle odizolowane od siebie przewody bez elektroniki. Jedne z wcześniej wymienionych to na allegro widzialem nawet po 60zł. Przewód do gniazdka odwrócony może byc sondą nawet.Robinson74 wrote: Fri Apr 25, 2025 9:06 am Super. I taka sonda będzie później normalnie współpracować z Integrą od Satela?
Współczuję tylko centrali alarmowej bo bez izolacji galwanicznej od wody w której może również pływać przedłużacz 230VAC długo nie pożyje.
Druga sprawa to taka że ciecz zalewowa może być łatwopalna, przeskok iskry na takich sondach wiadomo do czego doprowadzi.
Wykład o izolacji galwanicznej itp moim zdaniem na tym etapie porady zbędny. Czujnik to czujnik, sonda to sonda a centralka to centralka
Na wszelki wypadek sprostuję odpowiedź na to pytanie poniżej...
Powiedz jaką masz dokładnie centralkę INTEGRY w planach zakupu to sprawdzimy. Odpowiadając założyłem że sobie do tych sond zakupisz właściwy czujnik i podlączysz do centralki a sama sonda współpracuje z każdym czujnikiem. Czy centralka jakaś INTEGRY ma wbudowany moduł czujnika zalania nie wiem. Jeśli ma to taka czujka też się nada jak najbardziej.Robinson74 wrote: Fri Apr 25, 2025 9:06 am Super. I taka sonda będzie później normalnie współpracować z Integrą od Satela?
Tak jeszcze dodam na koniec żeby nie było nieporozumień dla kogoś kto nie miał z tym doświadczenia żadnego a trafi tu i przeczyta...
Czujnik zalania i to czy taką sondę będzie miał to tylko i wyłącznie kwestia "konstrukcyjno-kosmetyczna". Tak jak @Pietras81 napisał... sonda to mogą być nawet dwa gwoździe na przewodzie. Mogą być czujniki z pinami bezpośrednio przy czujce jak choćby ta WD-1000. Dalej idąc czujki mogą być tylko wydające dźwięk, mogą być radiowe, Wifi, podlączane do centralek przewodem itd. Jednak sama sonda to tylko przewody. Widziałem oferty gdzie przy takich sondach są opisy że w normalnym stanie jest NO itp. Chwyt marketingowy i nic po za tym. Dlatego płacenie na allegro za taką sondę 60zł to ździerstwo w biały dzień. Chyba teraz już jest trochę jaśniej.
Schemat na końcu załączonego pliku sporo wyjaśnia. Sam opis też: Dziękuję, pozdrawiam.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pewnie mniej więcej tak to będzie kiedyś u mnie wyglądało jak w tym schemacie, ale czegoś tu nie rozumiem.
Na stronie https://www.satel.pl/produkty/sswin/int ... a/int-ors/ czytamy:
Czy ktoś może to wyjaśnić?
To jest o tyle ważne, że łatwiej mi znaleźć porządny elektrozawór 230V niż 12V. Musi mieć atest do wody pitnej i ręczne sterowanie i ciężko o taki na 12V.
Na stronie https://www.satel.pl/produkty/sswin/int ... a/int-ors/ czytamy:
A tymczasem na schemacie w załączniku do postu zzrr jest pokazany ZAWÓR WODY Z CEWKĄ 12 V DC.Moduł INT-ORS umożliwia rozbudowę systemów INTEGRA/VERSA/PERFECTA i ACCO NET o 8 programowalnych wyjść przekaźnikowych. Przeznaczony jest do realizacji bezpośredniego sterowania urządzeniami 230 V
To jest o tyle ważne, że łatwiej mi znaleźć porządny elektrozawór 230V niż 12V. Musi mieć atest do wody pitnej i ręczne sterowanie i ciężko o taki na 12V.
Ja to widzę tak... To prawdopodobnie moduł który rozszerza możliwości centralki o 8 możliwych dodatkowych urządzeń sterowanych przekaźnikiem przez który może być podłączone urządzenie działające na 230V ale 12V też. Po prostu jest przekaźnik ON/OFF. Czyli jesli kupisz zawór działający na 230V to takowy możesz podłączyć. Ale nie wiem czemu unikasz zaworów 12V. Sprawa wygląda tak... Nie rozbierałem wszystkich zaworów jakie są na rynkuRobinson74 wrote: Sat Apr 26, 2025 4:47 pm Pewnie mniej więcej tak to będzie kiedyś u mnie wyglądało jak w tym schemacie, ale czegoś tu nie rozumiem.
Na stronie https://www.satel.pl/produkty/sswin/int ... a/int-ors/ czytamy:A tymczasem na schemacie w załączniku do postu zzrr jest pokazany ZAWÓR WODY Z CEWKĄ 12 V DC.Moduł INT-ORS umożliwia rozbudowę systemów INTEGRA/VERSA/PERFECTA i ACCO NET o 8 programowalnych wyjść przekaźnikowych. Przeznaczony jest do realizacji bezpośredniego sterowania urządzeniami 230 V
A co do schematu to masz na nim po prostu zawór podłączony do 12V przez przekaźnik który jest oznaczony na schemacie jako nr 1 na bloku INT-ORS. Trzeba by sprawdzić ale prawdopodobnie ten przekaźnik mógłby również przełączać 230V ale jesli w przyszłosci podłączysz do centralki to odcinasz sobie możliwość pracy na buforze napięcia z akumulatora.
Jaki bezprzewodowy czujnik zalania mógłby to być?robertklepacki94 wrote: Fri Apr 25, 2025 12:16 pmAle to jest sonda która się podłącza do czujnika zalania np. bezprzewodowego, a nie bezpośrednio do centrali.Pietras81 wrote: Fri Apr 25, 2025 12:13 pm Nie chce bronić kolegi ale niestety sondy Satela FPX-1 nie mają żadnej elektroniki. Więc działają jak dwa gwoździe z KO z przewodami. Zresztą te z Chin tak samo. Zamela nigdy nie miałem więc się nie wypowiem. A te co Robert poleca mają cały układ i z tego co kiedyś widziałem wyjście izolowane 0-1 więc nie licząc ceny bajka.
Czy jest w ogóle taka możliwość, żeby za pomocą Supli, ale na razie bez centralki Integry, dało się wysterować zamknięcie zaworu wody (siłownik A83, 12 V, 7-przewodowy) i wygenerować stosowne powiadomienie w aplikacji? Najlepiej, żeby wykorzystać od razu 5-6 takich czujników.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Zamiast pytać po różnych wątkach, może lepiej by było, gdybyś od razu zrobił jakiś nowy temat i napisał w nim wszystko co byś potrzebował.Robinson74 wrote: Mon Aug 18, 2025 10:18 pm Jaki bezprzewodowy czujnik zalania mógłby to być?
Czy jest w ogóle taka możliwość, żeby za pomocą Supli, ale na razie bez centralki Integry, dało się wysterować zamknięcie zaworu wody (siłownik A83, 12 V, 7-przewodowy) i wygenerować stosowne powiadomienie w aplikacji? Najlepiej, żeby wykorzystać od razu 5-6 takich czujników.
Z bezprzewodowych czujników, to mamy w Supli Auraton Box + Flood Sensor. Ładne, zgrabne i działa
Do tego możesz dać zawór Auraton Flood Sensor Valve i masz cały zestaw pracujący nawet w przypadku braku Internetu, czy też prądu (FS i FSV pracują na bateriach/akumulatorze).
Jeśli chcesz sterować jakimś innym siłownikiem/zaworem, to musisz tam dać jakiś sterownik z Suplą, który będzie tym zaworem sterował.
Patrząc na instrukcję A83, będziesz potrzebował jakiegoś urządzenia na 9-24 V DC z jednym przekaźnikiem (zwarty -> otwieranie, rozwarty -> zamykanie).
Poza tym możesz też użyć np. INW-01 (6-24 V) i do niego podłączyć przewodowo max 4 czujniki zalania (z tym, że tutaj mamy urządzenie zasilane z zasilacza + czujki przewodowe).
Ogólnie opcji jest dużo.
Tylko w zestawie Auraton FSV+FS możesz mieć sterowanie niezależne od Internetu i zasilania.
Na wszystkich innych opcjach, możesz ustawić reakcje na czujnikach: "gdy wykryje zalanie -> zamknij zawór". Tylko to działa za pośrednictwem serwera Supli.
Najlepsze suple dla Twojego domu