Kuba,
skompiluj proszę gotowy plik do pobrania. Chętnie odpaliłbym na pająku - ale mam Arduino IDE, wiem że używasz czegoś lepszego pod te kompilacje.
dzieki
ESP-01 LED dimmer
Cześć
Tak. Zamówiłem więcej. Chcesz same płytki czy już polutowane i z wgranym oprogramowaniem?
Nie zaglądam na forum codziennie. Jak coś to pisz na PW to znajdziemy jakąś szybszą drogę komunikacji
Postaram się jak dziś wrócę do domu. Co do pająka to jest kilka rzeczy o których musisz wiedzieć:Fryga wrote: Sat Nov 30, 2024 5:46 pm Kuba,
skompiluj proszę gotowy plik do pobrania. Chętnie odpaliłbym na pająku - ale mam Arduino IDE, wiem że używasz czegoś lepszego pod te kompilacje.
dzieki
- w dimmerze od wersji 1.1 zastosowałem do odczytu wejść expander na i2c(PCA9536) bo te czujnki PIR zaraz po zasileniu startują ze stanem wysokim na wyjściu i wprowadzały mi ESP w tryb programowania(miałem odwróconą logikę na tranzystorach), puszczenie tego bezpośrednio też nie pomogło bo nie zawsze te czujniki startują idealnie w tym samym momencie co ESP i też czasem wchodził tryb programowania.
W wersji softu na 1.0 tego expandera nie ma, ale spodziewaj się problemów ze startowaniem ESP-01 gdy masz podłączone czujniki PIR. Z przyciskami nie ma tego problemu
- jak chodzi o RGB to znów ESP-01 nie ma wystarczającej ilości GPIO żeby sterować liniami RGBW i mam tam dedykowany scalak - PCA9632 generujący sygnały PWM
Ogólnie to ja piszę pod ESP8266_RTOS_SDK i ESP-IDF czyli środowiska udostępniane przez Espressif - producenta układów ESP
Jak coś to tu jest kod źródłowy.
https://github.com/QB4-dev/esp-supla-firmware
Z tym że ESP8266_RTOS_SDK praktycznie przestał być rozwijany jakieś 2 lata temu i trzeba kilka rzeczy poprawić żeby się udało skompilować kod na ESP-01. Zgłaszałem to jako Pull Requesty do panów chińczyków, ale wiszą one i wiszą bez odpowiedzi. Prawdopodobnie Espressif olał już temat ESP8266.
Na większe płytki z więcej niż 1MB pamięci powinno się kompilować bez żadnych problemów
Cześć w załączniku firmware od dimmera w wersji 1.0 i 1.2
1.0 nie potrzebuje expandera GPIO można śmiało wgrywać na ESP-01
pinout:
GPIO_NUM_3 - PWM do sterowania LEDami
GPIO_NUM_0 - wejście 1 - potrójne kliknięcie powoduje start trybu konfiguracji
GPIO_NUM_2 - wejście 2 - potrójne kliknięcie powoduje start trybu konfiguracji
W trybie konfiguracji pojawi się nowa sieć WiFi: ESP01-DIMMER-XXXX po podłączeniu się do niej wchodzimy na stronę 192.168.4.1 i ustawiamy parametry wifi i konta supla. Dodawanie przez kreator w aplikacji jeszcze nie działa
@Fryga
1.0 nie potrzebuje expandera GPIO można śmiało wgrywać na ESP-01
pinout:
GPIO_NUM_3 - PWM do sterowania LEDami
GPIO_NUM_0 - wejście 1 - potrójne kliknięcie powoduje start trybu konfiguracji
GPIO_NUM_2 - wejście 2 - potrójne kliknięcie powoduje start trybu konfiguracji
W trybie konfiguracji pojawi się nowa sieć WiFi: ESP01-DIMMER-XXXX po podłączeniu się do niej wchodzimy na stronę 192.168.4.1 i ustawiamy parametry wifi i konta supla. Dodawanie przez kreator w aplikacji jeszcze nie działa
@Fryga
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tak powoli powoli temat idzie do przodu - idziemy w full Open Source
Udostępniłem właśnie projekty płytek z tego tematu na githubie:
https://github.com/QB4-dev/esp-supla-hardware
Można pobierać i samemu sobie zrobić, ewentualnie poprosić mnie o płytki bo kilka jeszcze mam.
Na tym repo będą się też pojawiały instrukcje obsługi pisane w ASCII doc. Dawno temu pisałem o tym na forum ale nie spotkało się to podejście z większym zainteresowaniem. Ja używam ASCII doc w pracy do pisania instrukcji czasem w kilku językach i świetnie mi się to sprawdza. Może komuś też się spodoba
Można pobierać i samemu sobie zrobić, ewentualnie poprosić mnie o płytki bo kilka jeszcze mam.
Na tym repo będą się też pojawiały instrukcje obsługi pisane w ASCII doc. Dawno temu pisałem o tym na forum ale nie spotkało się to podejście z większym zainteresowaniem. Ja używam ASCII doc w pracy do pisania instrukcji czasem w kilku językach i świetnie mi się to sprawdza. Może komuś też się spodoba
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Ciekawy format ten ASCII docQBA-dev wrote: Mon Dec 30, 2024 8:05 pm Tak powoli powoli temat idzie do przodu - idziemy w full Open Source
Markdown jest bardziej popularny , w życiu o tym nie słyszałem a też kiedyś szukaliśmy czegoś do dokumentacji w robocie , i padło na Sphinxa wtedy a teraz tylko Markdown bo jest wspierany przez githuba czy Azure devops
Okresowo dłubię przy moich modułach i od dzisiaj ESP01-RGBW obsługuje też taśmy CCT
Jest 4 kanały PWM więc RGB+CCT nie jest możliwe, ale pozostałe tryby:
Dimmer - jeden kanał SUPLA i sterowanie wszystkimi 4 kanałami PWM
4xDimmer - 4 kanały dimmer
RGB - dla taśm RGB
RGBW - dla taśm RGBW
CCT - jeden kanał SUPLA pod dwa wyjścia PWM ciepły/zimny
Kolejność sygnałów można remapować w ustawieniach płytki żeby podłączenie taśmy było najłatwiejsze: czyli 1:1 bez krzyżowania przewodów
Kod na githubie, projekty płytek i instrukcje też
RGB - dla taśm RGB
RGBW - dla taśm RGBW
Kolejność sygnałów można remapować w ustawieniach płytki żeby podłączenie taśmy było najłatwiejsze: czyli 1:1 bez krzyżowania przewodów
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Na mSLW-02 jest naszykowany soft, gdzie są dostępne 4x kanały i w Cloud wybiera się funkcję i można wybierać RGB, CCT, rgbw, dim - w różnych kombinacjachQBA-dev wrote: Sat Mar 28, 2026 6:50 pm Okresowo dłubię przy moich modułach i od dzisiaj ESP01-RGBW obsługuje też taśmy CCT
RGB - dla taśm RGB
RGBW - dla taśm RGBW
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Tak samo zrobiłem po przeczytaniu komentarzy w proto.hklew wrote: Sun Mar 29, 2026 6:11 am Na mSLW-02 jest naszykowany soft, gdzie są dostępne 4x kanały i w Cloud wybiera się funkcję i można wybierać RGB, CCT, rgbw, dim - w różnych kombinacjach
Rejestruję kanał jako SUPLA_CHANNELTYPE_DIMMER wraz z listą wszystkich obsługiwanych funkcji:
Code: Select all
supla_channel_config_t supla_channel_config = {
.type = SUPLA_CHANNELTYPE_DIMMER,
.supported_functions = SUPLA_RGBW_BIT_FUNC_DIMMER | SUPLA_RGBW_BIT_FUNC_RGB_LIGHTING |
SUPLA_RGBW_BIT_FUNC_DIMMER_AND_RGB_LIGHTING |
SUPLA_RGBW_BIT_FUNC_DIMMER_CCT,
https://github.com/QB4-dev/esp-supla-fi ... -channel.c
Opcjonalnie w konfiguracji płytki można wybrać żeby rejestrowała się jako 4 niezależne kanały dimmer. Po co? Sam jeszcze nie wiem, jak sobie kupię witrynę z podświetlaniem półek może się przydać żeby ustawiać różną jasność na półkach, albo zrobić jakąś scenę gdzie będzie się płynnie zapalała półka po półce