ESP-01 LED dimmer

QBA-dev

Cześć

Już rok temu postanowiłem sobie zrobić prosty i tani sterownik LED podświetlenia schodów z detekcją ruchu. I tak powstał ESP-01 LED dimmer v1.0
Chciałem mieć dwa wejścia do wykrywania czy ktoś idzie z dołu i góry schodów za pomocą tanich czujników PIR: HC-SR505. Zaprojektowałem płytkę, napisałem własny soft oparty o moją wersję biblioteki do połączenia z SUPLą: https://github.com/QB4-dev/libsupla

Polutowałem i wszystko zadziałało, niestety nie przewidziałem jednej rzeczy - czujniki PIR startują po zasileniu ze stanem wysokim i lekkim hazardem kiedy ten stan wystawiają. Powodowało to wprowadzanie ESP-01 w tryb programowania po przerwach w zasilaniu. Czujniki miałem na pinach GPIO0 i GPIO2.

Całkiem niedawno postanowiłem poprawić ten problem sprzętowy i oto jest poprawiony ESP-01 LED dimmer v1.1
20240227_195625.JPG
Jego główne cechy:
- wymiary: 16x63mm - zmieści się nawet w profilu do ledów(tym szerszym)
- zasilanie 12V, nie testowałem na 24V(też ma szansę zadziałać, choć boję się o grzanie stabilizatora 7805)
- bardzo wygodne podłączanie - na zaciski sprężynowe
- płynne rozjaśnianie/przyciemnianie podłączonych LEDów
- dwa wejścia na czujnik ruchu HC-SR505 lub przycisk z ustawialnym czasem opóźnienia świecenia po wykryciu sygnału wyzwalającego
- jeden przycisk zmieniający jasność 0%|25%|50%-75|100% tryb konfiguracji po długim przytrzymaniu
- każde wejść udostępnia Action Trigger do SUPLi
- zadana z aplikacji jasność to jasność bazowa. Przykładowo ustawiam z aplikacji 10%, po przejściu obok czujki LEDy zostaną rozjaśnione do 100% a później wrócą do 10%. Można sobie ustawić harmonogramem np. żeby schody były minimalnie podświetlone po zachodzie słońca i do 23:00
- dodałem funkcję ustawiania jasności maksymalnej w zadanych godzinach aby nie raziło w nocy gdy idziemy korytarzem do łazienki
- totalnie autorski soft nie oparty o supla-device czy generic builder(jak ładnie uporządkuję kod to opublikuję na githubie)
- aktualizacje OTA
20240227_200013-EDIT.jpg
Screenshot 2024-02-27 at 21-45-42 Device config.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
664097787pk

Fajne rozwiązanie.
Wemos d1 mini temperatura 3 szt, Zamel SBW-01 wraz z krańcówkami, Mew-01, Row-01, Row-02, THW-01, Call Supla, Supla w Home Assistant
myszektbg

Cześć
Udostępnisz sof do tego na testy?
Potrzebuje Cos takiego na oświetlenie korytarza.
- Ktoś się pojawia i czujka załącza światło (rozjaśniając)
- świeci do momentu opuszczenia osoby z pomieszczenia
- po opuszczeniu pomieszczenia ściemnia się
Czy do jakiejś wartości czy ściemnianie całkiem, obojętne :).
QBA-dev

@myszektbg
Cześć dopiero dziś trafiłem na ten post. Nie miałem ostatnio łatwego okresu w życiu. Nie udostępniłem jeszcze kodu na githubie. Postaram się to zrobić w tygodniu.
Jeśli chcesz mogę Ci odsprzedać taką płytke polutowaną z wgranym, softem za 50zł, albo samą płytkę bez elementów za 10zł.
Będzie działać tak, jak piszesz
myszektbg

Coś na tą chwile wymyśliłem na GUi, poskładałem i chodzi, ale się zastanowię :) - na zapas :D
QBA-dev

Tak to wygląda w praktyce - schody u brata są sterowane tą płytką
https://streamable.com/6zthea
QBA-dev

Return to “Projekty użytkowników”