SP111 - nie kalibruje się

krycha88
Been thanked: 5 times

Jesteście tego pewni? Poczekaliście chociaż 2s na zapisanie danych?
https://gui-generic-builder.supla.io/
Michal81

krycha88 wrote: Thu Mar 14, 2024 6:17 pm Jesteście tego pewni? Poczekaliście chociaż 2s na zapisanie danych?
Tak..
Moja procedura wygląda tak :
Wypisuje napięcie odczytane z miernika , i waty ( podpięta żarówka )
Podczas kalibracji żarówka się zapala.
Potem gaśnie.
Potem czekam......dłużej niż 2s.
Wyłączam z prądy .
Podłączał , wchodzę w konfigurację : dane nie zapisane.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Faktycznie. Wygenerowałem przed momentem soft z przyciskiem i przekaźnikiem. Po wpisaniu konfiguracji GPIO dla jednego przycisku i jednego przekaźnika i odczekaniu chwili ustawienia są zapamiętane.

Tak skonfigurowane ESP ładnie dodaje się z poziomu kreatora w aplikacji.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Michal81

Robert Błaszczak wrote: Thu Mar 14, 2024 6:35 pm Faktycznie. Wygenerowałem przed momentem soft z przyciskiem i przekaźnikiem. Po wpisaniu konfiguracji GPIO dla jednego przycisku i jednego przekaźnika i odczekaniu chwili ustawienia są zapamiętane.

Tak skonfigurowane ESP ładnie dodaje się z poziomu kreatora w aplikacji.
Czy wygenerowałeś soft w GG do SP111 i zapisywanie kalibracji działa u ciebie ?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Nie, nie mam SP111, ale zweryfikowałem na Wemosie zapisywanie ustawień bez podawania danych na pierwszej stronie - danych dotyczących Wi-Fi i Cloud.
Bo taki zapis swego czasu też nie działał.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Robert Błaszczak wrote: Thu Mar 14, 2024 6:47 pm Nie, nie mam SP111, ale zweryfikowałem na Wemosie zapisywanie ustawień bez podawania danych na pierwszej stronie - danych dotyczących Wi-Fi i Cloud.
Bo taki zapis swego czasu też nie działał.
Nie działał i teraz działa (np. Termostat) ale ostatnia z wersji która testowałem kalibracji dalej nie zapisywała. Sprawdzę w najbliższym czasie.
YoMan
Been thanked: 5 times

Ale, że termostat i kalibracja razem nie działa?
https://gui-generic-builder.supla.io/
YoMan

Nieeee :lol: .. skrótowe myslenie i pisanie ...
W którejś wersji nie zapisywały się ani ustawienia termostatu jeżeli pierwsza strona nie była uzupełniona ani kalibracja dla sp111. Wtedy coś nawet pisałem czy to bug czy celowe. W którejś następnej wersji termostat już się zapisywał ale kalibracja dla sp111 dalej nie. Przyznaje ze nie wiem jak teraz bo w gniazdku nie ma nowości więc korzystam z jakiejś starej kompilacji, no może nie bardzo starej ale takiej sprzed termostatów.
YoMan

Hej, swego czasu zastanawiałem się czy wahania napięcia w sieci nie powodują rozjechanej kalibracji, tak samo zbyt duże obciążenie typu czajnik 1800W potrafi ściągnąć o kilka volt napięcie w dół. Kalibrację zawsze robiłem z multimetrem w gniazdku i 100W żarówce włóknowej. Zastanawiałem się też czy nie używać do tego celu UPS ale chyba przerost formy nad treścią...
YoMan

Adamo28 wrote: Fri Mar 15, 2024 7:39 am Hej, swego czasu zastanawiałem się czy wahania napięcia w sieci nie powodują rozjechanej kalibracji, tak samo zbyt duże obciążenie typu czajnik 1800W potrafi ściągnąć o kilka volt napięcie w dół. Kalibrację zawsze robiłem z multimetrem w gniazdku i 100W żarówce włóknowej. Zastanawiałem się też czy nie używać do tego celu UPS ale chyba przerost formy nad treścią...
chyba tak .... weź pod uwagę, że to nie jest sprzęt laboratoryjny. Spokojnie możesz przyjąć dokładność na poziomie 1-2% = 2-4V
U mnie zwykle po (nawet kilkukrotnej) kalibracji wychodzi niedokładność ok. 1V i 1W (przy 60W żarówce). Raptem 1 na 5-7 trafia w punkt
YoMan

Return to “Ogólna dyskusja”