Pomiar Napięcia na potrzeby obniżenia napięci w sieci

klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Michal81 wrote: Sun Jun 02, 2024 10:03 am
Chce gniazdkiem Gosund obniżyć napięcie w sieci...
A nie przydała by się w reakcjach opcja sterowania czasem załączenia i wyłączenia urządzenia ?
Np. po upływie 500 s - załącz ,wyłącz, przełącz ( do wyboru )
Chodziło mi o to czym ten Gosund ma sterować. Są rzeczy któr bezpiecznie możesz włączyć napięcie na stałe, są też rzeczy które trzeba pilnować i wyłączyć.

Wszelkie ułatwienia by się przydały ;). Zawsze można proponować zmiany, albo samemu je wprowadzić i w ten sposób współtworzyć Suplę.
Natomiast Twój opis nie jest dla mnie zbyt jasny. Napisz jeszcze raz i dokładnie opisz gdzie taką opcję byś chciał mieć i co dokładnie ona ma robić.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Michal81

Zastosowanie
Znany i powszechny problem wyłączania się falownika fotowoltaiki przy napiciu powyżej 257v- i zaprzestaniu w tym czasie produkcji.
Podłączam grzałkę bojlera go Sp111.
W momencie osiągnięcia 257V Sp111 włącza grzałkę i obniża napięcie w sieci o jakieś 5-8v - co zapobiega wyłączeniu się falownika.

Opcja załączenia na dany okres czasu zapobiegła by zbyt długiej pracy grzałki.
Wiem że załączenie na dany okres czasu , to to samo co wyłączenie po upływie danego czasu w wyłączniku schodowym , ale jakoś intuicyjnie brakuje mi tego w jednym miejscu , czyli w Reakcjach.
Po za tym ustawiając SP111 jako wyłącznik schodowy np. na 10s , pozbywamy się możliwości ręcznego włączenia SP111 w aplikacji na czas jaki chcemy , ponieważ zadziała automat schodowy i wyłączy urządzenie po 10s.
klew

Tutaj pewnie dodanie akcji uruchamiania timera z poziomu cloud by rozwiązało ten problem
Michal81

Zdecydowanie Timer by rozwiązał temat.
Widzę że na forum kilkakrotnie wiele osób szuka tego rozwiązania....( oczka wodne, pompy CWU , wentylatory łazienkowe i inne )
...bo rozumiem że nic nie przegapiłem i go jeszcze nie ma w Supli ?
klew

Michal81 wrote: Sun Jun 02, 2024 10:49 am Zdecydowanie Timer by rozwiązał temat.
Widzę że na forum kilkakrotnie wiele osób szuka tego rozwiązania....( oczka wodne, pompy CWU , wentylatory łazienkowe i inne )
...bo rozumiem że nic nie przegapiłem i go jeszcze nie ma w Supli ?
Timer ogólnie jest. Tylko obecnie można go uruchamiać tylko bezpośrednio z apek na telefonie.
Do cloud trzeba by dodać.
Michal81

Timer w apce działa ręcznie i jednorazowo....nie bardzo się sprawdza...
Było by miło mieć wszystko w jednym miejscu.
Ładnie wszystko widać .
Mam nadzieję że petycja o dodanie do reakcji zostanie gdzieś odnotowana :-)
Dzięki klew za info.
Pozdrawiam.
klew

Michal81 wrote: Sun Jun 02, 2024 11:45 am Timer w apce działa ręcznie i jednorazowo....nie bardzo się sprawdza...
Było by miło mieć wszystko w jednym miejscu.
Ładnie wszystko widać .
Mam nadzieję że petycja o dodanie do reakcji zostanie gdzieś odnotowana :-)
Dzięki klew za info.
Pozdrawiam.
Chodziło mi o to, aby taki timer jak jest w apce, dało się skonfigurować w cloud I go uruchamiać jako reakcja, krok w scenie, akcja w wyzwalacz akcji, itd.
Michal81

klew wrote: Sun Jun 02, 2024 12:05 pm
Michal81 wrote: Sun Jun 02, 2024 11:45 am Chodziło mi o to, aby taki timer jak jest w apce, dało się skonfigurować w cloud I go uruchamiać jako reakcja, krok w scenie, akcja w wyzwalacz akcji, itd.
Dokładnie tak...było by EXTRA

Return to “Ogólna dyskusja”