Gniazdko Gosund SP111.
Chce by przy przekroczeniu danego napięcia w sieci - gniazdo się załączyło i pozostało załączone do momentu gdy napięcie w sieci nie spadnie do danej wartości
Na potrzeby fotowoltaiki..
Ktoś mógłby pokazać swoje reakcje ? Lub reakcje i sceny ?
Pomiar Napięcia na potrzeby obniżenia napięci w sieci
-
Mario78
- Been thanked: 1 time
Wydaje się, że lepiej to zroboić warunkowaniem na samym gniazdku niż w cloudzie kombinować.

Jeśli chcemy by gniazdko załączyło się przy napięciu powyżej 253V i wyłączyło się przy
245V. to
Warunek 1 – ustawiamy :
- Jeżeli wartość : napięcia [V] większa
- ZAŁĄCZ : 253
Warunek 2 – ustawiamy :
- Jeżeli wartość : napięcia [V] mniejsza
- WYŁĄCZ : 245
Po dokonaniu ustawień klikamy „Zapisz”

Jeśli chcemy by gniazdko załączyło się przy napięciu powyżej 253V i wyłączyło się przy
245V. to
Warunek 1 – ustawiamy :
- Jeżeli wartość : napięcia [V] większa
- ZAŁĄCZ : 253
Warunek 2 – ustawiamy :
- Jeżeli wartość : napięcia [V] mniejsza
- WYŁĄCZ : 245
Po dokonaniu ustawień klikamy „Zapisz”
-
Michal81
Tak - to wiem.
Ale czy da się to ustawić na koncie Supla - w Reakcjach ?
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Nie bardzo rozumiem. Nie chcę Ci się zalogować na cloud i sprawdzić samemu?Michal81 wrote: Fri Apr 05, 2024 2:23 pm Tak - to wiem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
-
Michal81
Nie że mi się nie chce , ale jakiś mam "zacięcie mózgowe" z tą reakcją.
Jeśli chce ustawić załączenie gniazdka powyżej wartość 253V to ustawiam w reakcji :
Kiedy napięcie będzie: > (większe ) 253V
wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż osiągnie <= ( mniejsze lub równe ) 253
Sformułowanie "aż osiągnie" sugerowało mi że gdy napięcie osiągnie mniej niż 253V , to ponownie nastąpi reakcja.
Muszę się bardziej skupić nad tym.....
Jeśli chce ustawić załączenie gniazdka powyżej wartość 253V to ustawiam w reakcji :
wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż osiągnie <= ( mniejsze lub równe ) 253
Sformułowanie "aż osiągnie" sugerowało mi że gdy napięcie osiągnie mniej niż 253V , to ponownie nastąpi reakcja.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Akcja wykona się po przekroczeniu 253 V. Następnie ta "reakcja" będzie czekać, aż napięcie spadnie poniżej 253 i dopiero kolejny wzrost powyżej 253 uruchomi ponownie akcję.Michal81 wrote: Thu Apr 18, 2024 7:42 am Nie że mi się nie chce , ale jakiś mam "zacięcie mózgowe" z tą reakcją.
To ma działać jak histereza. Łatwiej to zrozumieć, gdy ten drugi parametr ustawisz np. na 248 V. Wtedy mamy:
Akcja wykona się po przekroczeniu 253 V. Następnie ta "reakcja" będzie czekać, aż napięcie spadnie poniżej 248 V i dopiero kolejny wzrost powyżej 253 V uruchomi ponownie akcję.
Wtedy będziemy mieć np. takie zachowanie:
1. Jest 240 V
2. Wzrosło do 254 V -> akcja uruchomiona
3. Spadło do 250
4. Wzrosło do 255 V (nic się nie dzieje)
5. Spadło do 250
6. Spadło do 247 V (przekroczenie histerezy reakcji, więc "aktywuje" sie na nowo, ale nadal nic się nie dzieje)
7. Wzrasta do 255 V -> akacja uruchomiona
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Michal81
Jaki sposób według Was będzie lepszy na ustawienie wyłączenia się urządzenia ( po wykonaniu reakcji załączenia ).
Wyłączenie urządzenia przy spadku napięcia do jakiejś wartości ?
Czy ustawienie urządzenia jako automat schodowy ?
Co będzie praktyczniejsze i bezpieczniejsze ??
Wyłączenie urządzenia przy spadku napięcia do jakiejś wartości ?
Czy ustawienie urządzenia jako automat schodowy ?
Co będzie praktyczniejsze i bezpieczniejsze ??
-
Michal81
Chce gniazdkiem Gosund obniżyć napięcie w sieci...klew wrote: Sun Jun 02, 2024 8:39 am To zależy co chcesz osiągnąć i czym jest to urządzenie.
Zawsze możesz użyć obu mechanizmów i np schodowy używać jako dodatkowe zabezpieczenie
A nie przydała by się w reakcjach opcja sterowania czasem załączenia i wyłączenia urządzenia ?
Np. po upływie 500 s - załącz ,wyłącz, przełącz ( do wyboru )