A próbowałeś na aplikacji Ewelink?
Tam było coś do ustawiania , ak te przekaźniki mają się zachowywać. Może masz włączony jakiś interlock?
Sonoff 4ch problem z połączeniem z wifi
-
bhejduk
Zrzut ekranu ze strony konfiguracji.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
bhejduk
Wszystkie przekaźniki są ustawione identycznie. Po resecie mają pamiętać stan.
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Nie łączy się z siecią , a pisałeś że zasięg 20 parę %, myślę że tu masz podstawowy problem , zwiększ zasięg wifi
-
bhejduk
Ale on się łączy z siecią. Nie ma problemu. Podaje mu napięcie kilka chwil i się łączy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Sprawdź to, co napisał @lukasz06 odnośnie ustawienia zworek, czy łączników sprzętowych w samym sonoff-ie. One chyba są niezależne od suplowego softu. W sieci znajdziesz opis tych łączników. Chociaż, jeżeli wcześniej działało, a nikt nic nie grzebał, to raczej nie to.
Piszesz, że moduły są umiejscowione w jakiejś rozdzielni i tu zastanawiam się, czy jakieś zakłócenia nie wpływają na działanie. Nawet w grę może wchodzić uszkodzenie modułu przy jakichś wielkich polach elektrycznych (elektromagnetycznych)(?).
Jeżeli możesz zdemontować moduł, to warto by go było potestować "na stole". Możesz wkleić fotkę tego sonoff-a?
Dane..., dane..., dane...więcej danych!
edit; już znalazłem; jest to wersja "4CH PRO R3"
Piszesz, że moduły są umiejscowione w jakiejś rozdzielni i tu zastanawiam się, czy jakieś zakłócenia nie wpływają na działanie. Nawet w grę może wchodzić uszkodzenie modułu przy jakichś wielkich polach elektrycznych (elektromagnetycznych)(?).
Jeżeli możesz zdemontować moduł, to warto by go było potestować "na stole". Możesz wkleić fotkę tego sonoff-a?
Dane..., dane..., dane...więcej danych!
edit; już znalazłem; jest to wersja "4CH PRO R3"
Last edited by RomanG on Sun Feb 02, 2025 11:59 am, edited 1 time in total.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Nie rozumiem do końca problemu bo piszesz nieco chaotycznie. Na początku, że sie nie łączy, potem że ma 20+% siłę sygnału wifi a na koncu ze nie ma problemu z połaczeniem, wiec odniose sie jedynie do przypadkowego zalaczania przekaznikow:
4ch pro ma problemy z czułym radiem 433 i w przypadku zakłóceń potrafi włączyć przekaźnik gdy np. Sąsiad otwiera bramę. Czasami pomogą zaprogramowanie pilota pod te przekazniki a czasami trzeba ciąć ścieżki od modułu radiowego. Czytaj w Google, to nie boli
4ch pro ma problemy z czułym radiem 433 i w przypadku zakłóceń potrafi włączyć przekaźnik gdy np. Sąsiad otwiera bramę. Czasami pomogą zaprogramowanie pilota pod te przekazniki a czasami trzeba ciąć ścieżki od modułu radiowego. Czytaj w Google, to nie boli
YoMan
-
bhejduk
Aby nie mnożyć tematów, napisałem w swoim temacie.
Początkowo był problem z dodaniem urządzenia do aplikacji.
Działało.
Zdechł router.
Wymieniłem router.
Wystąpił problem z podłączeniem do wifi.
Przywróciłem urządzenie do ustawień fabrycznych.
Znów wystąpił problem z dodaniem urządzenia do aplikacji.
Dodałem.
Od tego czasu sterownik żyje własnym życiem. Nie ma żadnych harmonogramów.
Ta rozdzielnia to skrzynka przyłączeniowa, licznikowa. Są w niej trzy moduły sonoff 4ch R3 pro, sześć zugów, transformatorek 24 v, pompa membranowa, dwa zawory kulowe z siłownikami. Nie ma mowy o żadnych polach, sprzężeniach etc.
Początkowo był problem z dodaniem urządzenia do aplikacji.
Działało.
Zdechł router.
Wymieniłem router.
Wystąpił problem z podłączeniem do wifi.
Przywróciłem urządzenie do ustawień fabrycznych.
Znów wystąpił problem z dodaniem urządzenia do aplikacji.
Dodałem.
Od tego czasu sterownik żyje własnym życiem. Nie ma żadnych harmonogramów.
Ta rozdzielnia to skrzynka przyłączeniowa, licznikowa. Są w niej trzy moduły sonoff 4ch R3 pro, sześć zugów, transformatorek 24 v, pompa membranowa, dwa zawory kulowe z siłownikami. Nie ma mowy o żadnych polach, sprzężeniach etc.
-
slawek
Te zawory kulowe są elektromagnetyczne?
Bo jeśli tak to najprawdopodobniej one mogą być problemem.
Bo jeśli tak to najprawdopodobniej one mogą być problemem.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
bhejduk
Zawór kulowy musi się obrócić więc musi mieć "zwykły" silnik. Magnetyczne zawory są z iglicami. Ja mam kulowe.