Sonoff 4ch problem z połączeniem z wifi

bhejduk

Dobry wieczór,
mam problem z czterokanałowym sonoffem R3. Wygenerowałem wsad w gui generic, przeprowadziłem instalację która przeszła pomyślnie i od razu w ramach testów dodałem go z pomocą aplikacji korzystając z sieci w pracy, urządzenie działało poprawnie. Kilka dni później zamontowałem urządzenie w swojej docelowej lokalizacji, niestety nie mogę go dodać do konta z pomocą aplikacji, wyskakuje mi błąd o niezgodności konfiguratora czy coś. Postanowiłem dodać go przez przeglądarkę, niestety nie mogę. Sonoff rozsyła sieć wifi, mogę się z nim połączyć, podać mu dane do wifi i serwera, zapisać je, niestety nie chce połączyć się z siecią. Za bardzo nie wiem już co z tym zrobić. Bardzo proszę o pomoc.
Gitman

Być może popełniasz jakiś błąd przy wpisywaniu danych upewnij się czy telefon sam nie poprawia np. Wielka literę.
Na próbę udostępnij internet z telefonu i daj jakieś proste hasło i nazwę sieci. Profilaktycznie usuń urządzenie z claud i włącz rejestrację urządzeń. Czy to będzie pierwsze urządzenie w domu czy masz już jakieś z suplą?
bhejduk

Po kilkukrotnym resecie do ustawień fabrycznych i przyniesieniu routera na metr od modułu udało się dodać go aplikacji.
W ostatnim czasie zrobiłem zwarcie w domu i był zanik napięcia. Okazało się że router do którego ten moduł był podpięty uległ uszkodzeniu. Skonfigurowałem nowy router i powtórka z poprzednich problemów. Dolutowałem kawałek drutu do anteny wifi i jakoś się znów udało.
Niestety pojawił się inny problem. Moduł sam przełącza kanały. Sam uruchomił pompę i przepompował nieoczyszczony ściek, co już stanowi sport problem. Kanały przełączają się zupełnie losowo jeśli chodzi o czas.
Zauważyłem również że dwa identyczne moduły, założone w tej samej szafce na dworze, ale te są nie dodane do aplikacji, też uruchamiają wyjścia samoczynnie.
W czym tkwi problem?
Gitman

Podstawowe pytanie:
Jakie moduły?
Jaki soft?
Sorry szklana kula jest w naprawie ;)
bhejduk

Tak jak w tytule są to sonoffy 4ch R3 pro. Wsad wygenerowany w guigeneric.
Gitman

Najpewniej mają przekaźniki przypisane do gipo które dostają krótki impuls podczas resetu esp ale togo modułu w rękach nie miałem więc tylko tak gdybam. Klikają wszystkie ? czy jakieś konkretne ?
bhejduk

Są cztery wyjścia, dwa pierwsze mają działać a po jakimś czasie wyłącza wspomniane, włącza dwa pozostałe.
Być może i jest to reset. Ale pozostałe moduły nie są połączone z siecią.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Twój opis jest nieprecyzyjny, żeby można spróbować wyciągnąć jakieś wnioski. Napisz jaką funkcję przypisałeś poszczególnym kanałom, jak je poustawiałeś i czym sterują. Podaj wersję softu, zasięg sieci WiFi (znajdziesz pod (i) w apilkacji). Wiele osób zna ten moduł, to na pewno pomogą, jeżeli nie został on już wcześniej uszkodzony. Piszesz, że dolutowałeś "antanę", a ruter masz metr od tego sonoff-a, co już jest dość niepokojące. Jak dokładnie opiszesz problem, tak trafniejsza może być jego diagnoza. :)
bhejduk

Moduł jest czterokanałowy, posiada wyjścia przekaźnikowe bezpotencjałowe. Przekaźnik nr 1 załącza sprężarkę powietrza. Przekaźnik nr 2 otwiera/zamyka zawór napowietrzania. Przekaźnik nr 3 uruchamia elektryczną pompę przerzutową. Przekaźnik nr 4 otwiera/zamyka zawór pneumatycznej pompy mamutowej.
Aktualnie po wspomnianym wyżej resecie nie ma żadnego harmonogramu, więc moduł dysponuje tylko funkcjonalnością ręcznego włączenia/wyłączenia wyjścia.
Zasięg wifi 26%
Powód restartu połączenia - 3:reset połączenia z serwerem.

Router jest za ścianą, a ja napisałem że udało mi się go połączyć za pierwszym razem, dopiero gdy router wywlokłem na dwór metr od skrzynki i to nie od razu.

Antenę dolutowałem do anteny wydrukowanej na płytce.
bhejduk

Mam zamontowane trzy identyczne urządzenia w tej samej szafce i tylko to jedno jest sparowane z aplikacją i podłączone do sieci. Mimo to na nieużywanych urządzeniach też uruchamiają się wyjścia, ale cztery na raz. We wspomnianym module od oczyszczalni wyłącza uruchomione przekaźniki nr 1 i 2, włącza 3 i 4

Return to “Ogólna dyskusja”