Problem z MEW-01

Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

A propos błędnego podłączenia MEW-01, wiem, że przez kilka dni miałem błędnie podłączony licznik i w związku z tym statystyki zużycia są zaburzone.
Zastanawiam się, czy można je jakoś skorygować ręcznie, czyli tam gdzie licznik pokazuje prąd wrócony do sieci zmienić, żeby to było liczone jako prąd pobrany z sieci.
Ewentualnie całkowicie wyzerować energię pobraną i zwróconą w ciągu tych kilku dni.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Robinson74 wrote: Sat Feb 15, 2025 12:18 pm A propos błędnego podłączenia MEW-01, wiem, że przez kilka dni miałem błędnie podłączony licznik i w związku z tym statystyki zużycia są zaburzone.
Zastanawiam się, czy można je jakoś skorygować ręcznie, czyli tam gdzie licznik pokazuje prąd wrócony do sieci zmienić, żeby to było liczone jako prąd pobrany z sieci.
Ewentualnie całkowicie wyzerować energię pobraną i zwróconą w ciągu tych kilku dni.
Samodzielnie możesz wyzerować licznik po stronie urządzenia. Przycisk reset licznika w cloud.
Możesz też skasować całą historię w cloud (przycisk usuń historię).
Pomiary historyczne teoretycznie da się w bazie skorygować. Pomiarów wysyłanych przez urządzenie można korygować w cloud lub całkowicie wyzerować.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robinson74

Dzięki. Sprecyzuję sytuację, żeby sobie nie wykasować całości.
Otóż licznik ma już poprawną historię z ponad dwóch lat.
Kilka dni temu coś zmieniałem w tablicy rozdzielczej i teraz omyłkowo fazy zasilające nie pokrywają się z fazami mierzonymi.
Zatem chodzi mi o wykasowanie (lub ręczne skorygowanie) danych dla kilku dni: od 11.02 do 15.02. Cała pozostała historia musi pozostać bez zmian.
Czyli dam radę to zrobić w cloud czy nie? Żeby wykresy, które widzę w aplikacji, nie były zaburzone.
rokoshewsky

Robinson74 wrote: Sat Feb 15, 2025 2:51 pm Czyli dam radę to zrobić w cloud czy nie? Żeby wykresy, które widzę w aplikacji, nie były zaburzone.
Hej,

Po pierwsze musialbys wiedziec co z czym zamieniles i w jakim okresie. Mozna zaczytac te dane do bazy i odpowiednim zapytaniem przesunac wartosci i przeliczyc od nowa.
Uzywam tego rozwiazania i zaczytuje dane licznika z cloud i parsuje do bazy w MySQL. Wiec w tej chwili mam ciagle statystyki od kilku lat ktore wykorzystuje do analiz porownawczych.

Jarek
Robinson74

Dzięki.
Co z czym zamieniłem to wiem.
W jakim okresie to też wiem.
Ale obawiam się, że to przesuwanie w bazie przy użyciu zapytań to już poza moimi zdolnościami. :lol:
Zasadniczo wszystko co jest "zwrócone" należy przenieść na "pobrane". I tyle. Dotyczy to 6 dni - od 10 do 15 lutego.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ale sama korekta bazy nie pomoże, bo stan licznika jest też na samym liczniku.

Ja bym nie ruszał :P
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL MEW-01”