Dzień dobry
Niedawno zakupiłem i zainstalowałem MEW-01 w celu monitorowania pompy ciepła. W celu zabezpieczenia zainstalowałem go za modułem bezpieczników GBM-03 z fabrycznymi wkładkami 500 mA. Przez 2.5 dnia licznik działał bez problemu, ale później w środku nocy spaliły się wszystkie wkładki bezpiecznikowe. Dla pewności sprawdziłem instalację i wszystko się zgadza, więc wymieniłem wkładki, ale MEW nie startuje. Sprawdziłem wszystkie fazy podłączone do licznika i prąd wszędzie dochodzi, ale na liczniku nie świeci się żadna dioda. Czy to oznacza, że licznik jest spalony? Jeśli tak, to co mogło być przyczyną, że nagle przepaliło bezpieczniki i licznik?
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Problem z MEW-01
-
Powodem mogło być przepięcie w sieci lub poprostu coś się uszkodziło. Zachęcam do przesłania urządzenia do nas. Zdiagnozujemy i wyślemy nowe.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
-
Witam,Elrohil wrote: Sat Dec 28, 2024 5:58 pm Jeśli tak, to co mogło być przyczyną, że nagle przepaliło bezpieczniki i licznik?
Tak z czystej technicznej ciekawości czy byłbyś w stanie przesłać rysunek jak to faktycznie podłączyłeś.
Pozdrawiam
Jarek
-
Podłączenie wygląda następująco:
Ostatnie zarejestrowane pomiary to:
- Current - Phase 1 - 1,17 A
- Current - Phase 2 - 0,67 A
- Current - Phase 3 - 0,67 A
- Power active - Phase 1 - 247,31 W
- Power active - Phase 2 - 122,77 W
- Power active - Phase 3 - 125,44 W
- Power reactive - Phase 1 - 76,6 var
- Power reactive - Phase 2 - 103,51 var
- Power reactive - Phase 3 - 99,69 var
- Voltage - Phase 1 - 239,54 V
- Voltage - Phase 2 - 239,96 V
- Voltage - Phase 3 - 239,49 V
W skrócie, licznik podpięty jest do zasilania za różnicówką, a przekładniki założone są przed.Ostatnie zarejestrowane pomiary to:
- Current - Phase 1 - 1,17 A
- Current - Phase 2 - 0,67 A
- Current - Phase 3 - 0,67 A
- Power active - Phase 1 - 247,31 W
- Power active - Phase 2 - 122,77 W
- Power active - Phase 3 - 125,44 W
- Power reactive - Phase 1 - 76,6 var
- Power reactive - Phase 2 - 103,51 var
- Power reactive - Phase 3 - 99,69 var
- Voltage - Phase 1 - 239,54 V
- Voltage - Phase 2 - 239,96 V
- Voltage - Phase 3 - 239,49 V
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Przyznam, że dość skomplikowanie to połączyłeś (jeśli chodzi o MEW-01). Generalnie punkty pomiaru napięć powinny być przyłączone na przewodach gdzie są zainstalowane przekładniki aby pomiary były dokładne i jednoznaczne. Swoją drogą jeśli chcesz mierzyć zużycie energii na pompie ciepła zatem przekładniki i pomiar napięcia powinien być przed pompą ciepła. Zastanawiam się też nad celowością tego dziwnego połączenia przewodu L1 na MEW-01. Tak jak wspomniałem wcześniej przewody pomiaru napięć powinny być tam gdzie są przedładniki dotyczy to również przewodu N.
Jarek
-
Jeżeli chodzi o L1, to po prostu GBM-03 ma dwa wprowadzenia z góry i cztery z dołu, więc tak samo rozrysowałem to na rysunku. Natomiast jeśli chodzi o przekładniki, to chciałem, żeby MEW był za różnicówką, a jednocześnie, żeby cały prąd przechodzący przez rozdzielnię był zliczany, w taki sposób było również łatwiej je zapiąć na przewodach. W każdym razie, czytałem o takim sposobie połączenia i pomijając mniej dokładne pomiary, to powinno być wszystko ok
-
Wydaje mi się, że takie podłączenie nie jest nieprawidłowe, ale mogłem czegoś nie zauważyć.
Dodanie obciążenia obwodu licznikiem MEW-01 nie powinno wpływać w jakiś znaczący sposób na pomiar PC, chociaż lepszym miejscem - jak pisze kolega - byłby montaż bezpośrednio przed PC.
Bardziej dziwi mnie fakt prawdopodobnego uszkodzenia licznika, co nie jest już tak optymistyczne.
Dodanie obciążenia obwodu licznikiem MEW-01 nie powinno wpływać w jakiś znaczący sposób na pomiar PC, chociaż lepszym miejscem - jak pisze kolega - byłby montaż bezpośrednio przed PC.
Bardziej dziwi mnie fakt prawdopodobnego uszkodzenia licznika, co nie jest już tak optymistyczne.
-
I prawidłowo podłączyłeś, zgodnie z założeniem żeby cały prąd przepływający przez rozdzielnie był mierzony, a nie tylko samej pompy ciepła.Elrohil wrote: Sun Dec 29, 2024 11:56 am Jeżeli chodzi o L1, to po prostu GBM-03 ma dwa wprowadzenia z góry i cztery z dołu, więc tak samo rozrysowałem to na rysunku. Natomiast jeśli chodzi o przekładniki, to chciałem, żeby MEW był za różnicówką, a jednocześnie, żeby cały prąd przechodzący przez rozdzielnię był zliczany, w taki sposób było również łatwiej je zapiąć na przewodach. W każdym razie, czytałem o takim sposobie połączenia i pomijając mniej dokładne pomiary, to powinno być wszystko ok
-
Postanowiłem pociągnąć temat, gdyż;
- często poruszany jest problem prawidłowego podłączenia licznika MEW-01,
- autor wątku nieprecyzyjnie objaśnił podłączenie,
- kolega @rokoshewsky miał sporo racji pisząc; "Przyznam, że dość skomplikowanie to połączyłeś" i "...jeśli chcesz mierzyć zużycie energii na pompie ciepła zatem przekładniki i pomiar napięcia powinien być przed pompą ciepła",
- ja też chciałbym poszerzyć swoją wiedzę, a i moja odpowiedź była jednak błędna.
Według wstępnych założeń licznik miał monitorować pompę ciepła, co "kłóci się" z innym założeniem; "...żeby cały prąd przechodzący przez rozdzielnię był zliczany..."
Narysowany schemat nie pokazywał, czy coś jeszcze liczy MEW poza PC, więc takie podłączenie mogłoby być do przyjęcia, ale jednak nie jest.
Pewne kompromisy można przyjąć, ale muszą spełnić prawidłowe założenia, więc w tym przypadku jedynie słusznym jest; "Generalnie punkty pomiaru napięć powinny być przyłączone na przewodach gdzie są zainstalowane przekładniki aby pomiary były dokładne i jednoznaczne".
Na podstawie schematu można powiedzieć, że pomiar będzie prawidłowy, ale nie spełni oczekiwań autora wątku.
W sumie temat dotyczy spalonego licznika MEW-01, ale pisząc powyższe chciałem zwrócić uwagę, że wskazania mogą być prawidłowe przy konkretnym podłączeniu, ale samo podłączenie może być logicznie błędne.
- często poruszany jest problem prawidłowego podłączenia licznika MEW-01,
- autor wątku nieprecyzyjnie objaśnił podłączenie,
- kolega @rokoshewsky miał sporo racji pisząc; "Przyznam, że dość skomplikowanie to połączyłeś" i "...jeśli chcesz mierzyć zużycie energii na pompie ciepła zatem przekładniki i pomiar napięcia powinien być przed pompą ciepła",
- ja też chciałbym poszerzyć swoją wiedzę, a i moja odpowiedź była jednak błędna.
Według wstępnych założeń licznik miał monitorować pompę ciepła, co "kłóci się" z innym założeniem; "...żeby cały prąd przechodzący przez rozdzielnię był zliczany..."
Narysowany schemat nie pokazywał, czy coś jeszcze liczy MEW poza PC, więc takie podłączenie mogłoby być do przyjęcia, ale jednak nie jest.
Pewne kompromisy można przyjąć, ale muszą spełnić prawidłowe założenia, więc w tym przypadku jedynie słusznym jest; "Generalnie punkty pomiaru napięć powinny być przyłączone na przewodach gdzie są zainstalowane przekładniki aby pomiary były dokładne i jednoznaczne".
Na podstawie schematu można powiedzieć, że pomiar będzie prawidłowy, ale nie spełni oczekiwań autora wątku.
W sumie temat dotyczy spalonego licznika MEW-01, ale pisząc powyższe chciałem zwrócić uwagę, że wskazania mogą być prawidłowe przy konkretnym podłączeniu, ale samo podłączenie może być logicznie błędne.
-
Przepraszam za zbyt oględne sformułowanie odnośnie monitorowania pompy ciepła. Chciałem trochę uprościć temat, gdyż w rzeczywistości w skład uogólnionej "pompy ciepła" wchodzi jeszcze dodatkowa pompa z osobnym wyłącznikiem nadprądowym, której zużycie byłoby pominięte, gdyby przekładniki zastosować tylko na przewodach idących do przedmiotowej pompy ciepła. Dodatkowo pobór mocy samego licznika, choć marginalny, również powinien być uwzględniony. Cały "zestaw" traktuję jako "pompę ciepła", dlatego przepraszam za zdefiniowanie zbyt uogólnionych oczekiwańRomanG wrote: Mon Dec 30, 2024 10:42 am Według wstępnych założeń licznik miał monitorować pompę ciepła, co "kłóci się" z innym założeniem; "...żeby cały prąd przechodzący przez rozdzielnię był zliczany..."