TERMOSTAT DO BUFORÓW

Gitman

Termostaty różnicowy w tym przypadku nie będzie miał zastosowania.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ja bym chyba potrzebował jakiegoś przykładu, jak to ma działać.

Może jednak dwa grzewcze termostaty :). Dwa na jednym urządzeniu z wyjściami podłączonymi pod przekaźniki.

Ogólna koncepcja jest taka:
1. Dajemy na górę termostat grzewczy. Np. ustawiony na grzanie do 50 stopni z histerezą dolną ustawioną na 15 stopni. Wtedy on się załączy, gdy temperaturua na górze spadnie poniżej 35, a wyłączy, gdy osiągnie 50.
2. Na dole dajemy drugi termostat. Ustawiamy np. na grzanie do 45 stopni z jakąś małą histerezą.

Przekaźnik termostatu pierwszego, na COM ma podane "zasilanie grzałki". Od złącza NO prowadzimy przewód do COM drugiego przekaźnika. Od NO drugiego przekaźnika prowadzimy przewód do grzałki.

Tak podłączone przekaźniki będą dawać zasilanie na grzałkę, tylko, gdy oba są włączone.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Myślę, że najważniejsza jest odpowiedź na pytanie; "co @krzycho1022 chce uzyskać"?
Tak trochę humorystycznie powiem, że termostatami to się wody bardziej nie podgrzeje. ;)
Co da podniesienie nastawy na "dolnym termostacie", jak "górny termostat" i tak wyłączy zasilanie grzałki.
Jeżeli chodzi o skumulowanie większej energii w zbiorniku, to chyba mieszanie wody pompą obiegową w tym zbiorniku da lepszy efekt.
...ale tu musi się wypowiedzieć zainteresowany. :)
krzycho1022

Panowie, termostat nie ma załączać grzałki elektrycznej tylko kocioł na paliwo stałe. Po prostu podać mu sygnał: GRZEJ na maksa. Mieszanie wody pompą obiegową mija się z założeniem buforów ciepła, które mają "ładować się" oraz "rozłądowywać" warstwowo, lub jak kto woli laminarnie, a pompa wprowadzi tam ruch turbulentny. Jeśli na górze bufora ciepła spadnie temperatura poniżej zadanej, to aby nagrzać w ten sposób cały zbiornik należy włączyć system grzewczy, ale dopiero wyłączyć jak na dole zasobnika osiągnięta zostanie temperatura docelowa.
klew

To co opisałem będzie się mniej więcej tak zachowywać.
To czy tam jest "grzałka", "piec", czy "reaktor termojądrowy", to nie ma znaczenia.
Podaj przykładowe temperatury z jakimi to ma pracować
krzycho1022

Górę bufora grzejemy na 80 stopni. Rozładowujemy do temperatury powiedzmy 35-40 stopni. Na dole tez grzejemy do około 75-80 stopni. Przy czym na dole pewnie spadnie do jakichś 20 stopni w trakcie oddawania ciepła do instalacji CO.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Jako, że mój post niczego konkretnego nie wnosił i nie rozwiązywał problemu autora - unąłem go, żeby nie zajmował niepotrzebnie miejsca. :)
Last edited by RomanG on Wed Feb 05, 2025 7:58 am, edited 1 time in total.
krzycho1022

Chyba najprostszy sposób to soft. Zacznij grzanie gdy termometr górny osiągnie wartość X, ale grzej do czasu gdy termometr dolny osiągnie wartość Y
klew

krzycho1022 wrote: Mon Feb 03, 2025 12:01 pm Chyba najprostszy sposób to soft. Zacznij grzanie gdy termometr górny osiągnie wartość X, ale grzej do czasu gdy termometr dolny osiągnie wartość Y
To byłoby proste, gdybyś nie używał Supla Cloud i apek Supli.
Natomiast zakładam, że używasz, a tutaj takiej funkcji nie ma. A zmiana i dodanie tego to wpływ na: supla-server, supla-cloud, supla-device, supla-android, supla-ios.

Na jednym termostacie możesz mieć tylko jedną nastawę temperatury. A Ty potrzebujesz mieć dwie. Nie przeskoczysz tego "prostą zmianą softu". Chyba, że chcesz, aby jedną z nastaw wrzucić na stałe do softu bez możliwości zmiany z apki i bez podglądu na nią, to wtedy da się to zrobić.

Ale to dość prosta zmiana w sofcie, którą każdy, kto chce ją zrobić, może ogarnąć samemu :P
Gitman

Ja bym to zrobił na module z warunkowaniem powiązał z dwoma czujnikami temperatury i wsio, działa także bez neta i sprawa załatwiona.
Minus tylko taki że za każdym razem jak będziesz chciał zmienić temperaturę to będziesz musiał wprowadzać moduł w tryb konfiguracji i grzebać w ustawieniach ale z doświadczenia wiem że to jest zabawa tylko na samym początku a później się już nie zagląda i działa.

Return to “Pomoc”