TERMOSTAT DO BUFORÓW
-
krzycho1022
Cześć, czy istniej możliwość zrobienia w SUPLA termostatu, który będzie działał na podstawie wartości z dwóch różnych czujników temperatury? Chodzi o to że jeden czujnik jest zamontowany na górze bufora ciepła, a drugi na dole. Gdy temperatura na górze spadnie to załącz przekaźnik, ale wyłącz go dopiero jak temperatura dolnego czujnika osiągnie zadaną dla niego wartość.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Obecne funkcję termostatu nie przewidują takiego sterowania.
Natomiast z grzaniem wody w zbiorniku nie ma żartów. Ja bym nie ryzykował z urządzeniami i softem DIY
Natomiast z grzaniem wody w zbiorniku nie ma żartów. Ja bym nie ryzykował z urządzeniami i softem DIY
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Oczywiście nie ma żartów z grzaniem zbiorników wody, ale z reguły takie urządzenia mają (powinny mieć) własny termostat z zabezpieczeniem przed przegrzaniem i także zawór bezpieczeństwa (!). Wszystkie inne konstrukcje (termostat DIY) musiałyby działać w granicach działania tego nadrzędnego zabezpieczenia.
To jest zasada, której powinniśmy się trzymać.
Dedykowany soft powinien rozwiązać Twój problem, natomiast inne rozwiązanie to dwa termostaty, których styki przekaźników byłyby połączone równolegle. "Górny termostat" będzie pilnował górnej temperatury, zaś "dolny termostat " - dolnej.
To jest zasada, której powinniśmy się trzymać.
Dedykowany soft powinien rozwiązać Twój problem, natomiast inne rozwiązanie to dwa termostaty, których styki przekaźników byłyby połączone równolegle. "Górny termostat" będzie pilnował górnej temperatury, zaś "dolny termostat " - dolnej.
Last edited by RomanG on Sat Feb 01, 2025 1:08 pm, edited 3 times in total.
-
krzycho1022
Przed przegrzaniem chroni układ sterownik kotła, który grzeje tylko do maksymalnej określonej temperatury.
-
Gitman
Dlaczego?klew wrote: Sat Feb 01, 2025 8:57 am Obecne funkcję termostatu nie przewidują takiego sterowania.
Ja stosuję zasadę podwójnego zabezpieczenia urządzeń krytycznych a wszystkie bufory, boilery, piece do takich należą. Ja u siebie jako dodatkowe zabezpieczenie do boilera używam tego https://allegro.pl/oferta/termostat-z-k ... 5243430328 i jak do tej pory to urządzenie nie musiało zadziałać a termostatu diy używam od samego początku wypuszczenia termostatu w supli. Drugą ważną rzeczą jest stosowanie dodatkowych styczników sterujących grzałkami dużej mocy (to powinno być oczywiste) chociaż czasmami można poczytać sobie, stosowanie gniazdka typu gosund i grzałka 3kw
Sam sterownik kotła nie uchroni przed przegrzaniem. Zapewne jest też inne zabezpieczenie termiczne.
Innym problemem może być ingerowanie w sterowanie kotła dodatkowym termostatem, co może wywołać jakiś błąd w sterowniku fabrycznym. Musiałbyś znać dokładnie działanie sterownika, żeby "sobie nie zaszkodzić".
edit; w "międzyczasie" @Gitman już wyjaśnił dużo, więc ja tylko w dopowiedziałem
Innym problemem może być ingerowanie w sterowanie kotła dodatkowym termostatem, co może wywołać jakiś błąd w sterowniku fabrycznym. Musiałbyś znać dokładnie działanie sterownika, żeby "sobie nie zaszkodzić".
edit; w "międzyczasie" @Gitman już wyjaśnił dużo, więc ja tylko w dopowiedziałem
-
krzycho1022
Sterownik kotła ma wejście na termostat pokojowy, więc dla niego grzanie buforów to grzanie pomieszczenia. Odbiór ciepła z buforów jest realizowany przez sterownik zaworu wielodrogowego. O zabezpieczenia bym się nie martwił, bo pięć osiąga w swoim sterowniku maks 80 stopni i się wyłącza, więc nie zagotuje wody.
Jeżeli dobrze zrozumiałem, to oba termostaty miałyby pilnować nieprzekroczenia zadanej (różnej) temperatury, ale w dwóch różnych miejscach . Czyli oba ustawione na "grzanie".
Trudno przewidzieć, jak układ będzie się zachowywał, bo może się zdarzyć, że nie osiągniesz zamierzonego celu montując "dodatkowy termostat".
Napisz, jaki jest cel Twojej modernizacji.
Trudno przewidzieć, jak układ będzie się zachowywał, bo może się zdarzyć, że nie osiągniesz zamierzonego celu montując "dodatkowy termostat".
Napisz, jaki jest cel Twojej modernizacji.