scripts warunek sceny losowo wyłącza kanał inny, niż zdefiniowany

Sebastianogo

YoMan wrote: Fri Mar 14, 2025 1:04 pm
Sebastianogo wrote: Fri Mar 14, 2025 1:01 pm

Dlatego zamierzam przetestować kilka rozwiązań. Byłbym wdzięczny za podpowiedzi. Raczej sprawa wygląda tak, że scena niby się wykonała, jest wpis w logu, ale jednak nie dotarło to do przekaźnika. Teoria z akcją na innym przekaźniku wygląda na błędną. Mogę również zastosować drugi przekaźnik i drugi zestaw scen jako redundancy scheme. Ale czy to ma sens
Zatem pkt 1. - całkiem inny problem. Popatrz na mój przeedytowany wpis i tak ustaw. Obserwuj - wróć z uwagami :)
Ok, tak zrobię. I chyba wiem też, co może powodować problem - konfiguracja przekaźnika jest ustawiona na pamięć ostatniego stanu. Po utracie połączenia lub prądu, przekaźnik powinien chyba w tym przypadku być rozwarty, żeby temperatura nitki cyrkulacji spadła
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Sebastianogo wrote: Fri Mar 14, 2025 1:09 pm
Sebastianogo wrote: Fri Mar 14, 2025 1:01 pm

Dlatego zamierzam przetestować kilka rozwiązań. Byłbym wdzięczny za podpowiedzi. Raczej sprawa wygląda tak, że scena niby się wykonała, jest wpis w logu, ale jednak nie dotarło to do przekaźnika. Teoria z akcją na innym przekaźniku wygląda na błędną. Mogę również zastosować drugi przekaźnik i drugi zestaw scen jako redundancy scheme. Ale czy to ma sens
Zatem pkt 1. - całkiem inny problem. Popatrz na mój przeedytowany wpis i tak ustaw. Obserwuj - wróć z uwagami :)
Ok, tak zrobię. I chyba wiem też, co może powodować problem - konfiguracja przekaźnika jest ustawiona na pamięć ostatniego stanu. Po utracie połączenia lub prądu, przekaźnik powinien chyba w tym przypadku być rozwarty, żeby temperatura nitki cyrkulacji spadła
to ustawienie nie dotyczy utraty połączenia. Dotyczy tylko zaniku zasilania. Jeżeli ustawisz tak ja podałem to daj na "zawsze wyłączony" po zaniku zasilania
YoMan

YoMan wrote: Fri Mar 14, 2025 1:20 pm

to ustawienie nie dotyczy utraty połączenia. Dotyczy tylko zaniku zasilania. Jeżeli ustawisz tak ja podałem to daj na "zawsze wyłączony" po zaniku zasilania
Tak, tak właśnie ustawiłem - WYŁĄCZ. Wcześniej było PAMIĘTAJ STAN, co jest bez sensu, bo po powrocie zasilania włączałoby przekaźnik, gdy np nie byłoby takiej potrzeby (temperatura powyżej zadanej)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Sebastianogo wrote: Fri Mar 14, 2025 10:57 am [...]Działa to ok, ale raz na jakiś czas dzieje się tak, że scena skonfigurowana do wyłączania pompy wyłącza inny przekaźnik. Czyli w konfiguracji jest zdefiniowany kanał przekaźnika, na którym jest obwód pompy CWU, ale z niewiadomych przyczyn scena chce wyłączyć inny przekaźnik/przekaźniki (kontrolowane przez ten sam moduł ESP32). Czy to jest jakiś znany problem?
To co teraz piszesz ma się nijak do tego, co napisałeś na początku...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Sebastianogo

Zibi_007 wrote: Fri Mar 14, 2025 8:32 pm
Sebastianogo wrote: Fri Mar 14, 2025 10:57 am [...]Działa to ok, ale raz na jakiś czas dzieje się tak, że scena skonfigurowana do wyłączania pompy wyłącza inny przekaźnik. Czyli w konfiguracji jest zdefiniowany kanał przekaźnika, na którym jest obwód pompy CWU, ale z niewiadomych przyczyn scena chce wyłączyć inny przekaźnik/przekaźniki (kontrolowane przez ten sam moduł ESP32). Czy to jest jakiś znany problem?
To co teraz piszesz ma się nijak do tego, co napisałeś na początku...
Zdaję sobie z tego sprawę. Dzięki koledze YoMan udało mi się to ustalić. Czy mam edytować pierwszy post?
Sebastianogo

YoMan wrote: Fri Mar 14, 2025 1:20 pm

Po zmianie skryptu na ten, który podałeś, następnego dnia scena nie wykonała się. Wyświetlało się, że warunki są spełnione ale scena nie została wykonana po 6:30
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Sebastianogo wrote: Sat Mar 15, 2025 7:30 am Po zmianie skryptu na ten, który podałeś, następnego dnia scena nie wykonała się. Wyświetlało się, że warunki są spełnione ale scena nie została wykonana po 6:30
Przepraszam Cię bardzo, masz rację. Już dawno nie robiłem nowych scen (mam tylko takie zrobione kilka lat temu) i zapomniałem jak to działa w szczegółach.
Usuń "Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów" a włącz "Wyzwalacz sceny w oparciu o czas" i wpisz

Code: Select all

* 6-22 * * *
(skopiuj - spacje są ważne)
To powinno działać bez problemów aczkolwiek może nie uruchamiać się idealnie. Tak mniej więcej +/-5min

Zakładam, że wyłączanie działa? Ale możesz zrobić tę samą zmianę
YoMan

YoMan wrote: Sat Mar 15, 2025 9:05 am
Sebastianogo wrote: Sat Mar 15, 2025 7:30 am Po zmianie skryptu na ten, który podałeś, następnego dnia scena nie wykonała się. Wyświetlało się, że warunki są spełnione ale scena nie została wykonana po 6:30
Przepraszam Cię bardzo, masz rację. Już dawno nie robiłem nowych scen (mam tylko takie zrobione kilka lat temu) i zapomniałem jak to działa w szczegółach.
Usuń "Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów" a włącz "Wyzwalacz sceny w oparciu o czas" i wpisz

* 6-22 * * *
(skopiuj - spacje są ważne)
To powinno działać bez problemów aczkolwiek może nie uruchamiać się idealnie. Tak mniej więcej +/-5min

Zakładam, że wyłączanie działa? Ale możesz zrobić tę samą zmianę
Dzięki za pomoc. Chyba udało mi się ogarnąć co powodowało brak uruchomienia się scen. Wygląda na to, że moduł raz na kilka dni tracił połączenie. Na tą chwilę skrypt wygląda tak:

Włączenie cyrkulacji:
wyzwalacz

{{state(6779).temperature <= 31 and time() > '07:00' and time() < '23:00' and state(6779).connected}}
warunek

{{state(6779).temperature <= 31}}
Wyłączenie cyrkulacji:
wyzwalacz

{{state(6779).temperature >= 32 and state(6778).temperature <= 75 and state(6779).connected}}
warunek

{{state(6779).temperature >= 32}}
Testy trwają. Zanik prądu lub połączenia z siecią nie wpływa na przerwanie pętli pracy cyrkulacji

Return to “Ogólna dyskusja”