scripts warunek sceny losowo wyłącza kanał inny, niż zdefiniowany
-
Sebastianogo
Hej. Używam scripts do kontroli pracy pompy cyrkulacyjnej CWU. Mam zdefiniowane dwie sceny. Jedna uruchamia przekaźnik w oparciu o warunek pory dnia i wskazania czujnika temperatury. Druga scena wyłącza ten przekaźnik w oparciu o temperaturę. Działa to ok, ale raz na jakiś czas dzieje się tak, że scena skonfigurowana do wyłączania pompy wyłącza inny przekaźnik. Czyli w konfiguracji jest zdefiniowany kanał przekaźnika, na którym jest obwód pompy CWU, ale z niewiadomych przyczyn scena chce wyłączyć inny przekaźnik/przekaźniki (kontrolowane przez ten sam moduł ESP32). Czy to jest jakiś znany problem?
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Nie spotkałem się z czymś takim chociaż nie uznawałbym to za niemożliwe. Musiałby Wojtek sprawdzić. Ze swojej strony sprawdź dokładnie czy gdzieś się nie pomyliłeś typu literówka w numerze kanału. Ewentualnie stwórz nowe sceny, duplikaty, a stare wykasuj.Sebastianogo wrote: Fri Mar 14, 2025 10:57 am Hej. Używam scripts do kontroli pracy pompy cyrkulacyjnej CWU. Mam zdefiniowane dwie sceny. Jedna uruchamia przekaźnik w oparciu o warunek pory dnia i wskazania czujnika temperatury. Druga scena wyłącza ten przekaźnik w oparciu o temperaturę. Działa to ok, ale raz na jakiś czas dzieje się tak, że scena skonfigurowana do wyłączania pompy wyłącza inny przekaźnik. Czyli w konfiguracji jest zdefiniowany kanał przekaźnika, na którym jest obwód pompy CWU, ale z niewiadomych przyczyn scena chce wyłączyć inny przekaźnik/przekaźniki (kontrolowane przez ten sam moduł ESP32). Czy to jest jakiś znany problem?
YoMan
-
Sebastianogo
Tak wygląda skrypt wyzwalający w oparciu o stan kanałów:
ON: {{not state(6770).on and state(6779).temperature <= 31.80 and time() > '06:30' and time() < '23:00'}}
OFF: {{state(6770).on and state(6779).temperature >= 32.00 and state(6778).temperature <= 75.00}}
Obie sceny sterują kanałem 6770. I działa to ok do momentu, aż losowo scena niby zadziała, ale nie zmieni stanu przekaźnika 6770. Przetestuje stworzenie scen na nowo. Chyba działo się też tak, gdy miałem to skonfigurowane w cloud, przez reakcje
ON: {{not state(6770).on and state(6779).temperature <= 31.80 and time() > '06:30' and time() < '23:00'}}
OFF: {{state(6770).on and state(6779).temperature >= 32.00 and state(6778).temperature <= 75.00}}
Obie sceny sterują kanałem 6770. I działa to ok do momentu, aż losowo scena niby zadziała, ale nie zmieni stanu przekaźnika 6770. Przetestuje stworzenie scen na nowo. Chyba działo się też tak, gdy miałem to skonfigurowane w cloud, przez reakcje
W teorii, to raczej nie jest możliwe. W scenie masz zdefiniowany konkretny kanał, to nie za bardzo jest możliwe wyłącznie/włączanie innego. Prędzej obstawiał bym problem sprzętowy (np. mikro zwarcie lub problemy z zasilaniem).Sebastianogo wrote: Fri Mar 14, 2025 10:57 am Hej. Używam scripts do kontroli pracy pompy cyrkulacyjnej CWU. Mam zdefiniowane dwie sceny. Jedna uruchamia przekaźnik w oparciu o warunek pory dnia i wskazania czujnika temperatury. Druga scena wyłącza ten przekaźnik w oparciu o temperaturę. Działa to ok, ale raz na jakiś czas dzieje się tak, że scena skonfigurowana do wyłączania pompy wyłącza inny przekaźnik. Czyli w konfiguracji jest zdefiniowany kanał przekaźnika, na którym jest obwód pompy CWU, ale z niewiadomych przyczyn scena chce wyłączyć inny przekaźnik/przekaźniki (kontrolowane przez ten sam moduł ESP32). Czy to jest jakiś znany problem?
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
YoMan
to powyżej to warunki a nie akcja wykonywanaSebastianogo wrote: Fri Mar 14, 2025 11:24 am Tak wygląda skrypt wyzwalający w oparciu o stan kanałów:
czy jesteś pewien że to scena przełącza ten inny moduł? Masz to w historii, że zadziałało a inny moduł się włączył? Czy to kwestia ze ten sam modul a inny kanal? A nie ma reakcji jakiejś o której zapomniałeś tak jak ZIbi sugeruje? Czy wcześniej nie było problemów i teraz się zaczęły? Co robiłeś w międzyczasie, co konfigurowałeś? Niestety tak wygląda szukanie problemu i nikt za ciebie tego nie zrobi zdalnie
YoMan
-
Sebastianogo
akcja się wykonuje. Ale możliwe, że problem jest gdzie indziej - po prostu akcja wyłączenia przekaźnika jest zgłaszana do modułu, ale ten z jakiegoś powodu nie zawsze ją wykonuje. W sensie sam moduł przekaźników
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Sebastianogo
Źle się wyraziłem. Tutaj jest screen całej konfiguracji sceny wyłączającej:YoMan wrote: Fri Mar 14, 2025 11:57 amto powyżej to warunki a nie akcja wykonywanaSebastianogo wrote: Fri Mar 14, 2025 11:24 am Tak wygląda skrypt wyzwalający w oparciu o stan kanałów:
czy jesteś pewien że to scena przełącza ten inny moduł? Masz to w historii, że zadziałało a inny moduł się włączył? Czy to kwestia ze ten sam modul a inny kanal? A nie ma reakcji jakiejś o której zapomniałeś tak jak ZIbi sugeruje? Czy wcześniej nie było problemów i teraz się zaczęły? Co robiłeś w międzyczasie, co konfigurowałeś? Niestety tak wygląda szukanie problemu i nikt za ciebie tego nie zrobi zdalnie
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
YoMan
Albo ja się gubię albo trochę mieszasz.Sebastianogo wrote: Fri Mar 14, 2025 12:08 pm akcja się wykonuje. Ale możliwe, że problem jest gdzie indziej - po prostu akcja wyłączenia przekaźnika jest zgłaszana do modułu, ale ten z jakiegoś powodu nie zawsze ją wykonuje. W sensie sam moduł przekaźników
Ustalmy zatem czy:
1. moduł nie wykonuje akcji
2. akcja się wykonuje ale na innym module lub innym kanale
Jeżeli pkt. 2 tak jak to wcześniej opisywałeś - bardzo dziwne i mało prawdopodobne ale można szukać głebiej
Jeżeli pkt. 1 to mnie nie dziwi, zdarza się. Dlatego skryptów nie można wykorzystywać do ważnych zadań - brak potwierdzeń wykonania i brak działania offline, powtarzania niewykonanej akcji, etc.
P.S. da się nieco poprawić działanie odpowiednią konfiguracją, przykład
ON:
wyzwalacz:
Code: Select all
{{state(6779).temperature <= 31.60}}Code: Select all
{{not state(6770).on and state(6779).temperature <= 31.60 and time() > '06:30' and time() < '23:00'}}wyzwalacz:
Code: Select all
{{state(6779).temperature >= 32.40}}Code: Select all
{{state(6770).on and state(6779).temperature >= 32.40 and state(6778).temperature <= 75.00}}YoMan
-
Sebastianogo
Dlatego zamierzam przetestować kilka rozwiązań. Byłbym wdzięczny za podpowiedzi. Raczej sprawa wygląda tak, że scena niby się wykonała, jest wpis w logu, ale jednak nie dotarło to do przekaźnika. Teoria z akcją na innym przekaźniku wygląda na błędną. Mogę również zastosować drugi przekaźnik i drugi zestaw scen jako redundancy scheme. Ale czy to ma sensYoMan wrote: Fri Mar 14, 2025 12:53 pmAlbo ja się gubię albo trochę mieszasz.Sebastianogo wrote: Fri Mar 14, 2025 12:08 pm akcja się wykonuje. Ale możliwe, że problem jest gdzie indziej - po prostu akcja wyłączenia przekaźnika jest zgłaszana do modułu, ale ten z jakiegoś powodu nie zawsze ją wykonuje. W sensie sam moduł przekaźników
Ustalmy zatem czy:
1. moduł nie wykonuje akcji
2. akcja się wykonuje ale na innym module lub innym kanale
Jeżeli pkt. 2 tak jak to wcześniej opisywałeś - bardzo dziwne i mało prawdopodobne ale można szukać głebiej
Jeżeli pkt. 1 to mnie nie dziwi, zdarza się. Dlatego skryptów nie można wykorzystywać do ważnych zadań - brak potwierdzeń wykonania i brak działania offline, powtarzania niewykonanej akcji, etc.
P.S. da się nieco poprawić działanie odpowiednią konfiguracją, przykład
ON:
wyzwalacz:warunek:Code: Select all
{{state(6779).temperature <= 31.80}}Code: Select all
{{not state(6770).on and state(6779).temperature <= 31.80 and time() > '06:30' and time() < '23:00'}}
-
YoMan
Zatem pkt 1. - całkiem inny problem. Popatrz na mój przeedytowany wpis i tak ustaw. Obserwuj - wróć z uwagamiSebastianogo wrote: Fri Mar 14, 2025 1:01 pm
Dlatego zamierzam przetestować kilka rozwiązań. Byłbym wdzięczny za podpowiedzi. Raczej sprawa wygląda tak, że scena niby się wykonała, jest wpis w logu, ale jednak nie dotarło to do przekaźnika. Teoria z akcją na innym przekaźniku wygląda na błędną. Mogę również zastosować drugi przekaźnik i drugi zestaw scen jako redundancy scheme. Ale czy to ma sens
YoMan