v25.07

andras
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Fajana sprawa ale co do wyboru miejscowości, to na mapie w Open Weather jest moje miasto z danymi a w cloud jej nie ma .
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

andras wrote: Thu Jul 03, 2025 6:47 am Fajana sprawa ale co do wyboru miejscowości, to na mapie w Open Weather jest moje miasto z danymi a w cloud jej nie ma .
Nie tylko twoje :(
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Podpinam się z usilną prośba o dołożenie spodziewanych opadów w mm/m2/doba
YoMan
Been thanked: 59 times

Na razie celowo ograniczyliśmy miejscowości do powiatowych.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

pzygmunt wrote: Thu Jul 03, 2025 8:01 am Na razie celowo ograniczyliśmy miejscowości do powiatowych.
To coś poszło nie tak ;) Kłobuck to miasto powiatowe.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

[email protected] wrote: Thu Jul 03, 2025 8:31 am
pzygmunt wrote: Thu Jul 03, 2025 8:01 am Na razie celowo ograniczyliśmy miejscowości do powiatowych.
To coś poszło nie tak ;) Kłobuck to miasto powiatowe.
Może czekają z dodaniem na remont dworca kolejowego? :lol:

A teraz serio. Fajnie, działa, ale u mnie do powiatowego, które jest na liście mam 10 km. Czekam na dodanie pełnej listy z Open Weather...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Zibi_007 wrote: Thu Jul 03, 2025 9:13 am A teraz serio. Fajnie, działa, ale u mnie do powiatowego, które jest na liście mam 10 km. Czekam na dodanie pełnej listy z Open Weather...
Wiesz, ja wpisuję "Wrocław" i mimo tego, że wszystko się zgadza, to do miejsca faktycznego pomiaru też pewnie mam z 10 km :P

WSZYSCY WPISUJĄ SWOJE MIASTA!! :lol: :lol:
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
klew

YoMan wrote: Thu Jul 03, 2025 7:59 am Podpinam się z usilną prośba o dołożenie spodziewanych opadów w mm/m2/doba
co to za jednostka? :D

Mogą być l/m2 albo mm. Wartość liczbowa ta sama. Ale jak na 1 m2 spadnie 5 mm, to na 3 m2 z reguły też to będzie 5 mm :)
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

A ja mam takie nietypowe pytanko, czy jest możliwość, lub będzie możliwość analizy kosztów RCE z dnia kolejnego 😉. Chodzi głównie o taki myk żeby zrobić "coś" co w mi mogło by w czasie gdy ceny energii są najmniejsze, lub wręcz będę oddawał prąd za darmo, załączało grzanie wody, lub nawet wyłączyć produkcję z "jednego stringa", tak żeby nie oddawać prądu za darmo, co może wpływać na ceny energii w dniach kolejnych, co do drugiego tematu to nie ma problemu, bo to nawet można ogarnąć biorąc aktualną cenę energii, ale w pierwszym przypadku przydało by się zaplanować kiedy będzie mi się najbardziej opłacało podgrzewać wodę. Może mam.za duże wymagania, ale może już ktoś o tym myślał? 😉
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
klew

veeroos wrote: Thu Jul 03, 2025 10:14 am A ja mam takie nietypowe pytanko, czy jest możliwość, lub będzie możliwość analizy kosztów RCE z dnia kolejnego 😉. Chodzi głównie o taki myk żeby zrobić "coś" co w mi mogło by w czasie gdy ceny energii są najmniejsze, lub wręcz będę oddawał prąd za darmo, załączało grzanie wody, lub nawet wyłączyć produkcję z "jednego stringa", tak żeby nie oddawać prądu za darmo, co może wpływać na ceny energii w dniach kolejnych, co do drugiego tematu to nie ma problemu, bo to nawet można ogarnąć biorąc aktualną cenę energii, ale w pierwszym przypadku przydało by się zaplanować kiedy będzie mi się najbardziej opłacało podgrzewać wodę. Może mam.za duże wymagania, ale może już ktoś o tym myślał? 😉
Raportowana cena RCE dotyczy danej chwili. Więc możesz na jej podstawie coś włączyć/wyłączyć. Ceny RCE docelowo mają się zmieniać co 15 min, ale obecnie one zmieniają się co 1 h i na razie nie słyszałem, aby mieli to zmienić. Także jak jest tanio, to możesz zakładać, że przez 1 h tak będzie ;).

Twoje zużycie/produkcja energii lub nie, nie będzie miało wpływu na ceny w kolejnych dniach :P. Chyba, że posiadasz hektary farm PV, to może Cię nie doceniłem :D

Jak sobie wyobrażasz planowanie ogrzania wody na podstawie cen z dnia następnego? Będziesz ręcznie sobie ustawiał, że od 13 do 15 włączasz? Pewnie nie, więc się zastanawiam jakby to miało wyglądać w praktyce.

Return to “Nowości”