Żaluzje elewacyjne zewnętrzne - lekkie otwarcie wszystkich na prześwit

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

RomanG wrote: Sat Sep 20, 2025 8:17 pm
Robert Błaszczak wrote: Sat Sep 20, 2025 6:10 pm
RomanG wrote: Sat Sep 20, 2025 5:29 pm W pierwszym poście napisałeś o instalacji żaluzji poprowadzonej "w gwiazdę".
Czy należałoby rozumieć, że przewody "siłowe" masz poprowadzone między rozdzielnią, a każdą żaluzją i odpowiednio spowrotem przewody sterujące? Chodzi o to, czy w Twoim przypadku można sterownik (sterowniki) założyć w rozdzielni. Wtedy mógłbyś zastosować jeden moduł na kilka rolet (być może nawet dla wszystkich). Jeżeli doprecyzujesz "Twoją gwiazdę", to prawdopodobnie ktoś może podpowiedzieć najlepsze (tańsze) rozwiązanie. :)
Podstawowym problemem są różne wymiary rolet, a co za tym idzie różne czasy otwarcia/zamknięcia. Także mSRW pod każdy napęd to najlepsze rozwiązanie.
Źle się wyraziłem pisząc "moduł". Przepraszam. :D Myślałem o sterowniku mogącym obsłużyć kilka (naście) rolet. Przykładem może być sterownik Radka R. lub inny DIY. Tutaj można poustawiać wszystko.
Jeżeli chodzi o obsługę jakichkolwiek rolet (nawet identycznych - ciężar wysokość, czasy pracy, ...), to mogę napisać tylko jedno; tego robić nie wolno!!! Piszę o regule, a wyjątki zapewne są; np rolety z elektronicznymi krańcówkami.
Zgadzam się (pisałem wcześniej), że obiektywnie najlepszym rozwiązaniem jest mSRW-01, ale jest mała niedogodność :) , cena.
... więcej niedogodności nie dostrzegam. :)
Tu też może być pewien problem, bo z tego co pisze Autor tematu wnioskuję, że posiada także lokalne łączniki sterujące pojedynczą roletą. Pytanie, czy w takim przypadku instalacja elektryczna pozwoli na zastosowanie wielokanałowego sterownika centralnego.

Więc chyba mSRW-01 do każdego silnika będzie jednak najlepszym rozwiązaniem.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Autor ma tak:
ext1.png
albo tak:
ext2.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Też miałem takie wątpliwości, dlatego prosiłem autora tematu o doprecyzowanie jego "gwiazdy".
Tym bardziej, że w "Exta free" obwód sterowania centralnego to przeciwieństwo "gwiazdy" - połączenie "szeregowe" pomiędzy poszczególnymi puszkami z modułami SRP. Oczywiście mam świadomość, że może to być poprowadzone w "gwiazdę", ale chyba nikt tak tego nie robi przy tym systemie sterowania.
Najlepiej poczekać na odpowiedź autora.

edit;
W zasadzie temat możnaby potraktować jako zakończony - optymalnym jest mSRW-01, ale jeżeli jest tam "pełna gwiazda" (sterowanie i obwody wykonawcze), to modernizacja powinna być zdecydowanie tańsza. ;)

Return to “Pomoc”