Tu też może być pewien problem, bo z tego co pisze Autor tematu wnioskuję, że posiada także lokalne łączniki sterujące pojedynczą roletą. Pytanie, czy w takim przypadku instalacja elektryczna pozwoli na zastosowanie wielokanałowego sterownika centralnego.RomanG wrote: Sat Sep 20, 2025 8:17 pmŹle się wyraziłem pisząc "moduł". Przepraszam.Robert Błaszczak wrote: Sat Sep 20, 2025 6:10 pmPodstawowym problemem są różne wymiary rolet, a co za tym idzie różne czasy otwarcia/zamknięcia. Także mSRW pod każdy napęd to najlepsze rozwiązanie.RomanG wrote: Sat Sep 20, 2025 5:29 pm W pierwszym poście napisałeś o instalacji żaluzji poprowadzonej "w gwiazdę".
Czy należałoby rozumieć, że przewody "siłowe" masz poprowadzone między rozdzielnią, a każdą żaluzją i odpowiednio spowrotem przewody sterujące? Chodzi o to, czy w Twoim przypadku można sterownik (sterowniki) założyć w rozdzielni. Wtedy mógłbyś zastosować jeden moduł na kilka rolet (być może nawet dla wszystkich). Jeżeli doprecyzujesz "Twoją gwiazdę", to prawdopodobnie ktoś może podpowiedzieć najlepsze (tańsze) rozwiązanie.![]()
Myślałem o sterowniku mogącym obsłużyć kilka (naście) rolet. Przykładem może być sterownik Radka R. lub inny DIY. Tutaj można poustawiać wszystko.
Jeżeli chodzi o obsługę jakichkolwiek rolet (nawet identycznych - ciężar wysokość, czasy pracy, ...), to mogę napisać tylko jedno; tego robić nie wolno!!! Piszę o regule, a wyjątki zapewne są; np rolety z elektronicznymi krańcówkami.
Zgadzam się (pisałem wcześniej), że obiektywnie najlepszym rozwiązaniem jest mSRW-01, ale jest mała niedogodność, cena.
... więcej niedogodności nie dostrzegam.![]()
Więc chyba mSRW-01 do każdego silnika będzie jednak najlepszym rozwiązaniem.