Żaluzje elewacyjne zewnętrzne - lekkie otwarcie wszystkich na prześwit

mts

Dzień dobry,

Posiadam zestaw rolet zewnętrznych spiętych w gwiazdę tj. każda roleta jest sterowana przy oknie. Dodatkowo w domu mam przycisk master, który zamyka i otwiera je wszystkie.

Sterowanie odbywa się podwójnymi klawiszami monostabilnymi. Pojedynczy impuls jednego klawisza dźwiga daną żaluzję do samej góry, natomiast pojedyncze naciśnięcie drugiego klawisza zamyka je na głucho. Podczas unoszenia bądź obniżania kolejny impuls dowolnego klawisza powoduje zatrzymanie poprzedniej akcji (otwierania bądź zamykania)

Klawisz master ma w puszce sterownik SRW-01, mam aplikację mobilną, którą jestem w stanie całkowicie otworzyć bądź zamknąć żaluzje i do tego momentu wszystko działa poprawnie.

Problem w tym, że chciałbym mieć możliwość częściowego odsłonięcia żaluzji nad ranem - chodzi o stan, gdy żaluzje ze stanu w pełni zamkniętego obracają swoimi łopatkami do poziomu i na tym kończy się akcja. Moje pomysły na rozwiązanie tego problemu są następujące:

a) znam i kontroluję stan opuszczenia żaluzji i wiążę ten stan z akcją w panelu zarządzania żaluzjami (tu dodam, że nie wszystkie rolety mają tę samą wysokość) - nie wiem tylko czy zarówno supla jak i moje żaluzje mogą tak działać
b) tworzę sekwencję dwóch impulsów: otwarcie żaluzji -> (arbitralny interwał, np. 2s) -> zamknięcie/otwarcie żaluzji żeby przerwać pierwszą akcję

Jeśli chodzi o b) to widzę jeden problem: teoretycznie już teraz powinno to działać przy obecnym setupie - wystarczy, że dwa razy na aplikacji wykonam np. otwarcie ale niestety z tego co zauważyłem, to każdorazowe otwieranie jest nową, izolowaną akcją przez co nie umiem przerwać tego pierwszego impulsu.

Jak ten problem najlepiej rozwiązać?

Pozdrawiam
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Do każdej żaluzji fasadowej powinieneś mieć osobny sterownik (SRW-01 lub mSRW-01 do puszki, lub SRW-02m do rozdzielni).
Wtedy na każdym sterowniku ustawiasz funkcję żaluzji fasadowych i każdej osobno konfigurujesz czas otwarcia, zamknięcia i obrotu lameli.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
mts

klew wrote: Sat Sep 20, 2025 7:12 am Do każdej żaluzji fasadowej powinieneś mieć osobny sterownik (SRW-01 lub mSRW-01 do puszki, lub SRW-02m do rozdzielni).
Wtedy na każdym sterowniku ustawiasz funkcję żaluzji fasadowych i każdej osobno konfigurujesz czas otwarcia, zamknięcia i obrotu lameli.
Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że nie będę w stanie osiągnąć oczekiwanego efektu, jeśli wszystkie żaluzje (za wyjątkiem mastera) aktualnie pracują na sterowniku SRP-01?

Bo tak teraz patrzę na specyfikację SRP-01 i widzę:

> Urządzenie posiada wbudowane tryby komfortowe - górny i dolny (możliwość zapamiętania położenia rolety).
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

mts wrote: Sat Sep 20, 2025 8:44 am
Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że nie będę w stanie osiągnąć oczekiwanego efektu, jeśli wszystkie żaluzje (za wyjątkiem mastera) aktualnie pracują na sterowniku SRP-01?

Bo tak teraz patrzę na specyfikację SRP-01 i widzę:

> Urządzenie posiada wbudowane tryby komfortowe - górny i dolny (możliwość zapamiętania położenia rolety).
Ogólnie używanie SRW w takim układzie to plomba.
Musiałbyś dokładnie sprawdzić jak steruje się tym SRP (sygnał ciągły, impulsowy, jakie wejścia itp). Jak to podasz to możemy próbować coś do tego dopasować
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Sterowanie centralne w modułach SRP-01 podnosi lub opuszcza do końca rolety (żaluzje), a pojedynczy impuls przerywa wykonującą się akcję - dlatego nic więcej nie uzyskasz bez podmiany sterowników. Sterowanie miejscowe pozwala uzyskać tylko dwie ustawione wcześniej pozycje (zdaje się przytrzymanie przycisków - góra/dół). Piszę to z pamięci, bo już kilka lat nie miałem styczności ze sterownikami SRP. :D
Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem byłaby podmiana sterowników - jak napisał @klew. Polecam zdecydowanie mSRW, mają detekcję prądu rolety/żaluzji. Jednak co wybrać zależy od konkretnej instalacji, która w Twoim przypadku nie jest dokładnie znana.
mts

Dziękuję. No nic, wygląda na to, że będę musiał sięgnąć do kieszeni po nowe moduły :(
RomanG

W pierwszym poście napisałeś o instalacji żaluzji poprowadzonej "w gwiazdę".
Czy należałoby rozumieć, że przewody "siłowe" masz poprowadzone między rozdzielnią, a każdą żaluzją i odpowiednio spowrotem przewody sterujące? Chodzi o to, czy w Twoim przypadku można sterownik (sterowniki) założyć w rozdzielni. Wtedy mógłbyś zastosować jeden moduł na kilka rolet (być może nawet dla wszystkich). Jeżeli doprecyzujesz "Twoją gwiazdę", to prawdopodobnie ktoś może podpowiedzieć najlepsze (tańsze) rozwiązanie. :)
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

RomanG wrote: Sat Sep 20, 2025 5:29 pm W pierwszym poście napisałeś o instalacji żaluzji poprowadzonej "w gwiazdę".
Czy należałoby rozumieć, że przewody "siłowe" masz poprowadzone między rozdzielnią, a każdą żaluzją i odpowiednio spowrotem przewody sterujące? Chodzi o to, czy w Twoim przypadku można sterownik (sterowniki) założyć w rozdzielni. Wtedy mógłbyś zastosować jeden moduł na kilka rolet (być może nawet dla wszystkich). Jeżeli doprecyzujesz "Twoją gwiazdę", to prawdopodobnie ktoś może podpowiedzieć najlepsze (tańsze) rozwiązanie. :)
Podstawowym problemem są różne wymiary rolet, a co za tym idzie różne czasy otwarcia/zamknięcia. Także mSRW pod każdy napęd to najlepsze rozwiązanie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

RomanG wrote: Sat Sep 20, 2025 5:29 pm W pierwszym poście napisałeś o instalacji żaluzji poprowadzonej "w gwiazdę".
Kolega mówiąc o instalacji "w gwiazdę" miał na myśli że ma ją skupioną w jednym punkcie - ale od sterowania centralnego czyli tak jak Exta Free nakazuje. Niestety nie da się pożenić Exta free z Suplą aby było to w miarę funkcjonalne także jak już Krzysiek pisał - wymiana modułów przy poszczególnych roletach.
RomanG

Robert Błaszczak wrote: Sat Sep 20, 2025 6:10 pm
Podstawowym problemem są różne wymiary rolet, a co za tym idzie różne czasy otwarcia/zamknięcia. Także mSRW pod każdy napęd to najlepsze rozwiązanie.
Źle się wyraziłem pisząc "moduł". Przepraszam. :D Myślałem o sterowniku mogącym obsłużyć kilka (naście) rolet. Przykładem może być sterownik Radka R. lub inny DIY. Tutaj można poustawiać wszystko.
Jeżeli chodzi o obsługę jakichkolwiek rolet (nawet identycznych - ciężar wysokość, czasy pracy, ...), to mogę napisać tylko jedno; tego robić nie wolno!!! Piszę o regule, a wyjątki zapewne są; np rolety z elektronicznymi krańcówkami.
Zgadzam się (pisałem wcześniej), że obiektywnie najlepszym rozwiązaniem jest mSRW-01, ale jest mała niedogodność :) , cena.
... więcej niedogodności nie dostrzegam. :)

Return to “Pomoc”