Coś Ci się chyba w cytowaniach pomyliłoHektorek wrote: Sun Feb 01, 2026 4:02 pmZibi_007 wrote: Sun Feb 01, 2026 3:26 pmReasumując.Hektorek wrote: Sun Feb 01, 2026 3:23 pm
Odpada, żadne bateryjne, powiadomienie tylko na pushover( wybrany plik dźwiękowy jednoznacznie identyfikujący gościa przed drzwiami).
Czy przy braku internetu lub zerwania połączenia bramka < -> minil2 będzie on działać jako automat schodowy (autonomicznie) jak mam ustawione w cloud?
Sonoff zbminil2 i dzwonek do domu
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
Wg mnie to jest najlepsze rozwiązanie sam chce zrobić takie powiadomienia ale deweloper nienaiedziec dlaczego przy dzwonku pociągnął N-ke i już sonoff mini nie zadziałał. RNW-01 ma tą zaletę że nie ważne czy na wejściu jest L czy N a poza tym trzeba też podpierać supleklew wrote: Sun Feb 01, 2026 2:18 pmPrzewód z dzwonka możesz dać na wejście INW-01 lub RNW-01 (zależnie od tego jakie masz tam napięcie). Dalej reakcjami lub wyświetlacz akcji i masz powiadomienieHektorek wrote: Sun Feb 01, 2026 2:02 pm Zamarzyło mi się powiadomienie na pushover jeśli ktoś zadzwoni dzwonkiem ( typu gong ) do domu.
Niestety do przycisku monostabilne go dochodzą tylko 2 przewody.
Podłączyłem zbminil2 przez bramkę z2s i pojawił się problem.
Pierwszy to spalony dzwonek.
Przyczyną to zmiana w module przycku z mono na bistalnu po 3.krotnym szybkim naciśnięciu przycisku. Więc ktoś nadgorliwy przyciskiem dzwonkowym zmienia ustawienie i stalo się to,że został włączony obwód dzwonka na stałe i doszło do jego spalenia.
I tu pojawia się pytanie czy drążyć temat i spróbować jakoś to ustawić czy dać sobie spokój?
Czy ustawienie go jako przełącznik schodowy rozwiąże problem czy przy braku internetu lub zerwanie połączenia bramki z cloudem supla nie spowoduje ,że klikając szybko przyciskiem znowu zmieni się ustawienie przycku lokalnie i na stałe załączy obwód dzwonka?
A może jakie inne rozwiązanie?
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Mi chodziło aby to dać zamiast.Hektorek wrote: Sun Feb 01, 2026 2:22 pm
Z powiadomieniami sobie poradzę, chodzi o zabezpieczenie dzwonka przed podaniem na stałe zasilania.
Rozumiem,że oprócz tego zbminil2 przy przycisku mam dołożyć przy gongu ten moduł inw lub rnw?
Ale nie znam szczegółów Twojej instalacji, ani nawet na jakim napięciu to jest.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Hektorek
- Been thanked: 1 time
Chyba tak
Ponawiam pytanie
Reasumując.
Czy przy braku internetu lub zerwania połączenia bramka < -> minil2 będzie on działać jako automat schodowy (autonomicznie) jak mam ustawione w cloud?
Pozdrawiam:
Sławek
Sławek
-
Hektorek
Do przycisku dzwonka 2 żyłyklew wrote: Sun Feb 01, 2026 4:55 pmMi chodziło aby to dać zamiast.Hektorek wrote: Sun Feb 01, 2026 2:22 pm
Z powiadomieniami sobie poradzę, chodzi o zabezpieczenie dzwonka przed podaniem na stałe zasilania.
Rozumiem,że oprócz tego zbminil2 przy przycisku mam dołożyć przy gongu ten moduł inw lub rnw?
Ale nie znam szczegółów Twojej instalacji, ani nawet na jakim napięciu to jest.
Do dzwonka (gong) niestety też 2 żyły 230v.
Pozdrawiam:
Sławek
Sławek
-
klew
Tam gdzie masz zasilanie, dajesz rnw. Chyba trzeba będzie dołożyć jeszcze przekaźnik, który sygnał z przycisku zamieni na sygnał dla rnwHektorek wrote: Sun Feb 01, 2026 5:45 pmDo przycisku dzwonka 2 żyłyklew wrote: Sun Feb 01, 2026 4:55 pmMi chodziło aby to dać zamiast.Hektorek wrote: Sun Feb 01, 2026 2:22 pm
Ale nie znam szczegółów Twojej instalacji, ani nawet na jakim napięciu to jest.230v przewód fazowy
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Jeśli w puszce pod łącznikiem dzwonkowym masz 230V L i N i instalacja wygląda jak na poniższym schemacie po lewej stronie rysunku, to podłączasz RNW-01 i masz powiadomienia o dzwonieniu.Hektorek wrote: Sun Feb 01, 2026 5:45 pm Do przycisku dzwonka 2 żyły230v przewód fazowy
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
klew
Tylko rnw chyba reagował też na N, a tu ma podłączone N przez dzwonek. Dlatego może być wymagany dodatkowy przekaźnikRobert Błaszczak wrote: Sun Feb 01, 2026 6:34 pmJeśli w puszce pod łącznikiem dzwonkowym masz 230V L i N i instalacja wygląda jak na poniższym schemacie po lewej stronie rysunku, to podłączasz RNW-01 i masz powiadomienia o dzwonieniu.Hektorek wrote: Sun Feb 01, 2026 5:45 pm Do przycisku dzwonka 2 żyły230v przewód fazowy
dzwonek-rnw.png
-
Hektorek
Niestety ale pod łącznik doprowadzony jest tylko przewód fazowy ( brak N ) ,który potem leci do dzwonka . Stąd pomysł zastosowanie miniL2 ale napotkałem problem opisany wcześniej skutkujący spaleniem dzwonka po 25 latach bezawaryjnej pracyRobert Błaszczak wrote: Sun Feb 01, 2026 6:34 pmJeśli w puszce pod łącznikiem dzwonkowym masz 230V L i N i instalacja wygląda jak na poniższym schemacie po lewej stronie rysunku, to podłączasz RNW-01 i masz powiadomienia o dzwonieniu.Hektorek wrote: Sun Feb 01, 2026 5:45 pm Do przycisku dzwonka 2 żyły230v przewód fazowy
dzwonek-rnw.png
Pozdrawiam:
Sławek
Sławek