Sonoff zbminil2 i dzwonek do domu

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Hektorek wrote: Sun Feb 01, 2026 4:02 pm
Zibi_007 wrote: Sun Feb 01, 2026 3:26 pm
Hektorek wrote: Sun Feb 01, 2026 3:23 pm

Odpada, żadne bateryjne, powiadomienie tylko na pushover( wybrany plik dźwiękowy jednoznacznie identyfikujący gościa przed drzwiami).
Reasumując.
Czy przy braku internetu lub zerwania połączenia bramka < -> minil2 będzie on działać jako automat schodowy (autonomicznie) jak mam ustawione w cloud?
Coś Ci się chyba w cytowaniach pomyliło ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

klew wrote: Sun Feb 01, 2026 2:18 pm
Hektorek wrote: Sun Feb 01, 2026 2:02 pm Zamarzyło mi się powiadomienie na pushover jeśli ktoś zadzwoni dzwonkiem ( typu gong ) do domu.
Niestety do przycisku monostabilne go dochodzą tylko 2 przewody.
Podłączyłem zbminil2 przez bramkę z2s i pojawił się problem.
Pierwszy to spalony dzwonek.
Przyczyną to zmiana w module przycku z mono na bistalnu po 3.krotnym szybkim naciśnięciu przycisku. Więc ktoś nadgorliwy przyciskiem dzwonkowym zmienia ustawienie i stalo się to,że został włączony obwód dzwonka na stałe i doszło do jego spalenia.

I tu pojawia się pytanie czy drążyć temat i spróbować jakoś to ustawić czy dać sobie spokój?

Czy ustawienie go jako przełącznik schodowy rozwiąże problem czy przy braku internetu lub zerwanie połączenia bramki z cloudem supla nie spowoduje ,że klikając szybko przyciskiem znowu zmieni się ustawienie przycku lokalnie i na stałe załączy obwód dzwonka?

A może jakie inne rozwiązanie?
Przewód z dzwonka możesz dać na wejście INW-01 lub RNW-01 (zależnie od tego jakie masz tam napięcie). Dalej reakcjami lub wyświetlacz akcji i masz powiadomienie
Wg mnie to jest najlepsze rozwiązanie sam chce zrobić takie powiadomienia ale deweloper nienaiedziec dlaczego przy dzwonku pociągnął N-ke i już sonoff mini nie zadziałał. RNW-01 ma tą zaletę że nie ważne czy na wejściu jest L czy N a poza tym trzeba też podpierać suple :)
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Hektorek wrote: Sun Feb 01, 2026 2:22 pm

Z powiadomieniami sobie poradzę, chodzi o zabezpieczenie dzwonka przed podaniem na stałe zasilania.
Rozumiem,że oprócz tego zbminil2 przy przycisku mam dołożyć przy gongu ten moduł inw lub rnw?
Mi chodziło aby to dać zamiast.
Ale nie znam szczegółów Twojej instalacji, ani nawet na jakim napięciu to jest.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Hektorek
Been thanked: 1 time

Zibi_007 wrote: Sun Feb 01, 2026 4:06 pm
Hektorek wrote: Sun Feb 01, 2026 4:02 pm
Zibi_007 wrote: Sun Feb 01, 2026 3:26 pm

Reasumując.
Czy przy braku internetu lub zerwania połączenia bramka < -> minil2 będzie on działać jako automat schodowy (autonomicznie) jak mam ustawione w cloud?
Coś Ci się chyba w cytowaniach pomyliło ;-)
Chyba tak😀

Ponawiam pytanie
Reasumując.
Pozdrawiam:
Sławek
Hektorek

klew wrote: Sun Feb 01, 2026 4:55 pm

Z powiadomieniami sobie poradzę, chodzi o zabezpieczenie dzwonka przed podaniem na stałe zasilania.
Rozumiem,że oprócz tego zbminil2 przy przycisku mam dołożyć przy gongu ten moduł inw lub rnw?
Do przycisku dzwonka 2 żyły ☹️ 230v przewód fazowy
Do dzwonka (gong) niestety też 2 żyły 230v.
Pozdrawiam:
Sławek
klew

Hektorek wrote: Sun Feb 01, 2026 5:45 pm
klew wrote: Sun Feb 01, 2026 4:55 pm

Do przycisku dzwonka 2 żyły ☹️ 230v przewód fazowy
Tam gdzie masz zasilanie, dajesz rnw. Chyba trzeba będzie dołożyć jeszcze przekaźnik, który sygnał z przycisku zamieni na sygnał dla rnw
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Hektorek wrote: Sun Feb 01, 2026 5:45 pm Do przycisku dzwonka 2 żyły ☹️ 230v przewód fazowy
Jeśli w puszce pod łącznikiem dzwonkowym masz 230V L i N i instalacja wygląda jak na poniższym schemacie po lewej stronie rysunku, to podłączasz RNW-01 i masz powiadomienia o dzwonieniu.

dzwonek-rnw.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew

Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 01, 2026 6:34 pm
Hektorek wrote: Sun Feb 01, 2026 5:45 pm Do przycisku dzwonka 2 żyły ☹️ 230v przewód fazowy
Jeśli w puszce pod łącznikiem dzwonkowym masz 230V L i N i instalacja wygląda jak na poniższym schemacie po lewej stronie rysunku, to podłączasz RNW-01 i masz powiadomienia o dzwonieniu.

dzwonek-rnw.png
Tylko rnw chyba reagował też na N, a tu ma podłączone N przez dzwonek. Dlatego może być wymagany dodatkowy przekaźnik
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

W środę po powrocie do domu sprawdzę. Chyba że wcześniej Mirek da jednoznaczną odpowiedź.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Hektorek

Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 01, 2026 6:34 pm

dzwonek-rnw.png
Niestety ale pod łącznik doprowadzony jest tylko przewód fazowy ( brak N ) ,który potem leci do dzwonka . Stąd pomysł zastosowanie miniL2 ale napotkałem problem opisany wcześniej skutkujący spaleniem dzwonka po 25 latach bezawaryjnej pracy😀
Pozdrawiam:
Sławek

Return to “Pomoc”