Głowica Sonoff TRVZB [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

zzrr wrote: Mon Feb 02, 2026 9:25 pm
vajera wrote: Mon Feb 02, 2026 9:01 pm .....
To w sumie mogłoby być zaimplementowane w samym SuplaDevice - taki sterownik miałby na pewno przyszłość.
Była o tym mowa kiedyś. Ponad rok temu. Ale na tym się skończyło. Zdaje sie że @klew brał pod uwagę cos w tym temacie podziałać ale chyba statystyka zapotrzebowania na to przeważyła w decyzji czy robić czy nie robić. Ale to by już @klew musiał się wypowiedzieć. To było gdzieś na etapie powstawania kanału termostatu w SD.
Nie mam tego obecnie nawet w planach ;)

Natomiast sam pid jest też możliwy na 0/1 bez tpi.
Pid to nie tylko płynne sterowanie 0..100%, ale też decyzja o tym kiedy zacząć grzać i kiedy przerwać.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

klew wrote: Mon Feb 02, 2026 10:34 pm ...
Nie mam tego obecnie nawet w planach ;)
...
osobiście to tak obstawiałem :)
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

:) ;) w/g życzenia @lukasz06.
Dotyczyło funkcji adaptacji w termostacie, ale faktycznie - niewielu mogło zainteresować.
@vajera. Jeżeli możesz, to usuń całkowicie mój wpis. ;)
Last edited by RomanG on Tue Feb 03, 2026 2:40 pm, edited 4 times in total.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Przypominam, że temat tyczył się głowicy Sonoff,
@Vajera może przenieś to gdzieś....
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Głowica zaktualizowana do ver. 1.4.4 w apce eWeLink można przestawić w PID ale w apce nie pojawia się procentowe otwarcie . Przedstawiłem w PID połączyłem z bramką zigbee- Supla ( tak testowo 😁)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
LukiSpajder

Czy można gdzieś znaleź Cluster id aby włączyć / wyłączyć przez bramkę Supla /zigbee funkcję PID ?
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

LukiSpajder wrote: Sun Feb 08, 2026 7:03 am Czy można gdzieś znaleź Cluster id aby włączyć / wyłączyć przez bramkę Supla /zigbee funkcję PID ?
Najbardziej aktualne źródło wiedzy (według mnie oczywiście) jest tutaj, ale tam póki co nic w tym temacie nie ma. Ciekawostka - nie mają tam nawet rozpracowanego tego termometru Sonoff z możliwością przekazywania zewnętrznej temperatury (w bramce Z2S już to mamy 😉).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
LukiSpajder

O to jesteś pierwszy który rozpracował ten termometr :D
Też szukał info o tej głowicy ale nic , niebyt to nie jest PID tylko jakiś inny algorytm . W apce eWlink można włączyć tą funkcję. Uruchomiłem na jeden na testy ( chociaż ja mam wszystkie na 0/1 nawet ta tuya 801Z została przełączona ;) ). Ale żeby to wyłącza trzeba się parować z bramką dedykowaną. Jak byłby znany klaster to by to zrobił szybko przez Twoją bramkę :D
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

LukiSpajder wrote: Sun Feb 08, 2026 8:35 am O to jesteś pierwszy który rozpracował ten termometr :D
Też szukał info o tej głowicy ale nic , niebyt to nie jest PID tylko jakiś inny algorytm . W apce eWlink można włączyć tą funkcję. Uruchomiłem na jeden na testy ( chociaż ja mam wszystkie na 0/1 nawet ta tuya 801Z została przełączona ;) ). Ale żeby to wyłącza trzeba się parować z bramką dedykowaną. Jak byłby znany klaster to by to zrobił szybko przez Twoją bramkę :D
Klaster to pewnie będzie Sonoff custom cluster, to bardziej kwestia id atrybutu i formatu danych.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
LukiSpajder

vajera wrote: Sun Feb 08, 2026 9:02 am
LukiSpajder wrote: Sun Feb 08, 2026 8:35 am O to jesteś pierwszy który rozpracował ten termometr :D
Klaster to pewnie będzie Sonoff custom cluster, to bardziej kwestia id atrybutu i formatu danych.
o tym myślałem ;) :D

Return to “Bramka ZigBee”