[Błąd-naprawiony] Brak trybu konfiguracyjnego [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Robert Błaszczak wrote: Thu Mar 05, 2026 9:40 am Wersja 1.4.70
- po restarcie bramki nie zapala się zielony LED informujący o włączeniu trybu parowania, a po restarcie bramki tryb parowania jest załączany domyślnie na 180 sekund - moim zdaniem należy wyłączyć tryb parowania po restarcie bramki. Włączenie trybu parowania z Cloud zapala poprawnie zieloną diodę.
Począwszy od wersji 1.2.2-15/01/26 tryb parowania jest domyślnie wyłączony po ponownym uruchomieniu bramki.

Code: Select all

//Disable pairing after boot 1.2.2-15/01/26
  Zigbee.setRebootOpenNetwork(0);

Jedyny wyjątek to wgranie pełnej wersji lub ZigBee factory reset.
- próba sparowania MOES Door & Window Sensor kończy się połowicznym sukcesem. W Cloud dostajemy komunikat "Sukces (_TZ3000_decxrtwa::TS0203)", ale żaden kanał się nie dodaje. W GUI Z2S widać to urządzenie.
Ten czujnik miał nieprawidłową definicję liczby endpoints (2 zamiast 1) - poprawiłem to w wersji 1.4.76-05/03/26. Ta definicja jest nieprawidłowa od samego początku (sprawdziłem wersję 0.7.x), ale możliwe, że dopiero ostatnie zmiany w kodzie spowodowały, że zaczęła być problemem.
- próba sparowania czujnika poczty by ZZRR kończy się sukcesem. W Cloud dostajemy komunikat "Sukces (DIY_ZZRR::POSTIN_W2P):, dodaje się kanał czujnika poczty, jednak brak reakcji na zmiany stanu kontaktronów. Nie pojawiają się też informacje o stanie baterii i sile radia Zigbee. W wersji 1.4.64 ten kanał działa poprawnie.
Możesz sparować go jeszcze raz z flagą Force device to bind gateway again?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
kiler88
Been thanked: 1 time

vajera wrote: Thu Mar 05, 2026 10:30 am
kiler88 wrote: Thu Mar 05, 2026 9:12 am Ja dzisiaj napotkałem ten problem, zaktualizowałem i bramka przestała się łączyć z WiFi,
nie można się też połączyć z jej Wifi w trybie konfiguracyjnym, zarówno na Windows jak i Android.
U mnie na 1.4.71 jeszcze działa, wyżej już nie. Aktualizowałem z 1.4.36.

Edit:
Wgranie update wcześniejszej wersji nie pomaga, trzeba wgrać full.
Wgranie 1.4.71 i później update ze strony konfiguracyjnej przed dodaniem do cloud też psuje WiFi.
Wersja 1.4.75-05/03/26 naprawia błąd z wejściem w tryb konfiguracyjny. Sprawdź czy po wgraniu tej wersji nadal masz problem z WiFi.
Aktualizowałem wczoraj dwie bramki produkcyjne do wersji 1.4.74-04/03/26 i po aktualizacji łączyły się z WiFi bez problemów.
Aktualizacja OTA z 71 na 75
Z WiFi się łączy, PING działa, w cloud jest online, identyfikuj w cloud zapala diodę, ale brak reakcji na czujnik ruchu i temperatura z termometru nie pojawia się nawet po wymuszeniu komunikacji, GUI nie startuje.
Przycisk restart na ESP, ani reset zasilania nie pomogły, zrestartuj urządzenie z cloud też nie.
Przywrócenie to ustawień fabrycznych z cloud też nie pomogło, te same objawy.

Wgrałęm full 75 te same objawy, dodatkowo nie działa parowanie ani z boot ani z cloud.

Powrót do 71 przez full i wszystko działa.

Edit
Wersja 76, te same objawy, WiFi działa, brak raportowania z czujników, uruchomienie GUI Boot x5 działa i można wrócić do 71 update_only i na 71 wszystko w porządku.
vajera

kiler88 wrote: Thu Mar 05, 2026 11:11 am
vajera wrote: Thu Mar 05, 2026 10:30 am
kiler88 wrote: Thu Mar 05, 2026 9:12 am Ja dzisiaj napotkałem ten problem, zaktualizowałem i bramka przestała się łączyć z WiFi,
nie można się też połączyć z jej Wifi w trybie konfiguracyjnym, zarówno na Windows jak i Android.
U mnie na 1.4.71 jeszcze działa, wyżej już nie. Aktualizowałem z 1.4.36.

Edit:
Wgranie update wcześniejszej wersji nie pomaga, trzeba wgrać full.
Wgranie 1.4.71 i później update ze strony konfiguracyjnej przed dodaniem do cloud też psuje WiFi.
Wersja 1.4.75-05/03/26 naprawia błąd z wejściem w tryb konfiguracyjny. Sprawdź czy po wgraniu tej wersji nadal masz problem z WiFi.
Aktualizowałem wczoraj dwie bramki produkcyjne do wersji 1.4.74-04/03/26 i po aktualizacji łączyły się z WiFi bez problemów.
Aktualizacja OTA z 71 na 75
Z WiFi się łączy, PING działa, w cloud jest online, identyfikuj w cloud zapala diodę, ale brak reakcji na czujnik ruchu i temperatura z termometru nie pojawia się nawet po wymuszeniu komunikacji, GUI nie startuje.
Przycisk restart na ESP, ani reset zasilania nie pomogły, zrestartuj urządzenie z cloud też nie.
Przywrócenie to ustawień fabrycznych z cloud też nie pomogło, te same objawy.

Wgrałęm full 75 te same objawy, dodatkowo nie działa parowanie ani z boot ani z cloud.

Powrót do 71 przez full i wszystko działa.

Edit
Wersja 76, te same objawy, WiFi działa, brak raportowania z czujników, uruchomienie GUI Boot x5 działa i można wrócić do 71 update_only i na 71 wszystko w porządku.
Poprzednia poprawka spowodowała, że nie startował stos ZigBee a przy okazji GUI - poprawiłem to w wersji 1.4.77-05/03/26
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
kiler88

Jak mawiał klasyk "Mam dobrą i złą wiadomość" ;)
Dobra jest taka, że teraz po wprowadzeniu w tryb konfiguracyjny można się połączyć z WiFi modułu i zrobić downgrade do 1.4.71
Zła jest taka, że na 77 WiFi rusza, ale nie łączy się siecią, na stronie konfiguracyjnej są prawidłowe dane, próbowałem też je wpisać ponownie, ale nie pomogło, po cofnięciu do 71 działa bez wpisywanie danych ponownie, więc pamięta prawidłowe.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Wersja Z2S-1.4.77

- dodawanie do Cloud z kreatora działa poprawnie.
- dostęp do GUI Z2S działa poprawnie.
- dodanie urządzenia MOES Door & Window Sensor (_TZ3000_decxrtwa::TS0203) działa poprawnie. Dodaje się domyślnie kanał binarny (tak powinno być).
- próba sparowania czujnika poczty by ZZRR kończy się połowicznym sukcesem. W Cloud dostajemy komunikat "Sukces (DIY_ZZRR::POSTIN_W2P):, dodaje się kanał czujnika poczty, jednak brak reakcji na zmiany stanu kontaktronów. Nie pojawiają się też informacje o stanie baterii i sile radia Zigbee. W wersji 1.4.64 ten kanał działa poprawnie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
vajera

Robert Błaszczak wrote: Thu Mar 05, 2026 12:03 pm Wersja Z2S-1.4.77

- dodawanie do Cloud z kreatora działa poprawnie.
- dostęp do GUI Z2S działa poprawnie.
- dodanie urządzenia MOES Door & Window Sensor (_TZ3000_decxrtwa::TS0203) działa poprawnie. Dodaje się domyślnie kanał binarny (tak powinno być).
- próba sparowania czujnika poczty by ZZRR kończy się połowicznym sukcesem. W Cloud dostajemy komunikat "Sukces (DIY_ZZRR::POSTIN_W2P):, dodaje się kanał czujnika poczty, jednak brak reakcji na zmiany stanu kontaktronów. Nie pojawiają się też informacje o stanie baterii i sile radia Zigbee. W wersji 1.4.64 ten kanał działa poprawnie.
Rozumem, że u Ciebie bramka w wersji 1.4.77 nie ma problemu z połączeniem się z WiFi?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Robert Błaszczak

vajera wrote: Thu Mar 05, 2026 12:07 pm
Rozumem, że u Ciebie bramka w wersji 1.4.77 nie ma problemu z połączeniem się z WiFi?
Nie, nic takiego nie zaobserwowałem. Bramka z wgranym na czysto BIN 1.4.77 dodała się bez problemu z kreatora i jest połączona z moim wi-fi domowym.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

kiler88

Przeprowadziłem jeszcze test i faktycznie 77 na hotspocie z telefonu łączy się normalnie, nie mam pojęcia tylko dlaczego do 71 tan problem nie występuje, a wyżej już tak.
Robert Błaszczak

kiler88 wrote: Thu Mar 05, 2026 12:18 pm Przeprowadziłem jeszcze test i faktycznie 77 na hotspocie z telefonu łączy się normalnie, nie mam pojęcia tylko dlaczego do 71 tan problem nie występuje, a wyżej już tak.
Ja mam UniFi z wydzieloną siecią pod urządzenia IoT z dedykowaną konfiguracją Ubiquiti dla takiej sieci.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

kiler88

No ja tu się nie popiszę, bo mam zwykłego tp-linka, dla mnie ciekawe jest to, że wgranie 1.4.71 albo wcześniejszej wersji usuwa problem jak ręką odjął, wyżej nie działa niestety. Mam na tym samym routerze drugą bramką na 1.4.36, czyli jak ta przed aktualizacją i chodzi bez problemu non stop. Poczekajmy może czy ktoś inny zgłosi taki sam problem, dla mnie może tak póki co zostać, poszukam innego routera i przetestuje jeszcze, skoro na hotspocie działa. Bo szkoda czas na to tracić, jak póki co tylko u mnie nie działa.

Return to “Bramka ZigBee”