Widgety za pomocą API

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

andras wrote: Wed May 10, 2017 3:19 pm
a jak wpisuję https://192.168.1.186/supla-scripts/temperature/28429

to strona teraz jest pusta
Na malinie musisz włączyć rewrite. Na tych malinach z obrazu supli już jest, więc założyłem że każdy będzie miał.

Spróbuj:

a2enmod rewrite && service apache2 restart
fracz

Znalazłem lepsza moim zdaniem aplikację do tych widżetów. W tej którą na początku zaproponowałem wkurza mnie to że niektóre widgety nie wstają po restarcie telefonu i trzeba je konfigurować na nowo.

Za pomocą https://play.google.com/store/apps/deta ... _shortcuts można stworzyć sobie nową suplę :lol:

Image

I takie skróty (które tak jak wcześniejsza aplikacja komunikują się ze skryptami i API) można dodawać sobie do ekranu głównego:

Image

Co mi się najbardziej podoba, to że już nie musi być mechanizmu "toggle" tylko explicite można powiedzieć co chce się zrobić. Na dotknięcie takiego np. "Pieca" mamy opcję wyboru więc wiadomo co się dzieje. Funkcjonalność realizowana za pomocą skryptu "action". Przykład:

/supla-scripts/action/123/turnOn włączy kanał
/supla-scripts/action/123/turnOff wyłączy kanał

Na screenach w google play jest pokazane jak zrobić zmienną dzięki której możemy otrzymać fajną funkcjonalność.

Image

Dodałem też skrypt pozwalający na przejrzenie historii temperatur, w odpowiedzi na pytania Żony "Czy dziś w nocy też roślinki zmarzły?".

Przykład: /supla-scripts/temperature-stats/123/max/-1day poda nam temperature maksymalną z ostatnich 24h na kanału 123. Możemy też brać średnią (avg) lub minimalną (min) oraz z dowolnego okresu (np. -1week, -1month).

Za pomocą widgetu z odpowiednio skonfigurowanymi zmiennymi:

Wybieramy termometr:

Image

Co chemy:

Image

I okres:

Image

I już wiemy czy cos umarzło i kiedy:

Image
fracz

Jeszcze mała wskazówka - identyfikatory kanałów można zdobywać z clouda, nie trzeba grzebać po liście. Jak wejdziecie w edycję kanału, to w URLu są obydwie wartości (id urządzenia i id kanału).

Image
michael

Faktycznie ciekawiej to wygląda :) Zainstaluję sobie :D
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
michael

A może jest też coś podobnego pod Windows'a? albo jakiś gotowiec strony WWW w którym dowolnie można konfigurować takie zapytania? Kojarzysz coś?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
nowy1

Szkoda ,że niema coś takiego na IOS :(

chyba że dało by sie jakoś zintegrować z HomeKit
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Będzie integracja z Siri
SUPLA.... Nareszcie w domu.
nowy1

fracz wrote: Thu Apr 20, 2017 4:12 pm Będąc zainspirowany jednym z fimlików który tu widziałem na forum i apilkacją https://play.google.com/store/apps/deta ... uestwidget napisałem dwa szybkie skrypty które pozwalają za pomocą nowego API w Supla 2.0 na zmianę stanu wybranego kanału lub odyczytanie temperatury. Widgety "reagują na dotyk", tj na dotknięcie zmienia się stan z ON na OFF i vice versa. Temperatura również odświeża się "na dotknięcie" ;-)

Aby nie każdy mógł wykonać skrypt, dodałem możliwość konfiguracji HTTP Basic Auth. Not perfect, ale na dobry początek mnie cieszy ;)

Skrypty do instalacji u siebie z małą instrukcją: https://github.com/fracz/supla-scripts

Mam pytanie czy jakoś moge zainstalować twój skrypt na synology ?
maffiu

pzygmunt wrote: Sat May 13, 2017 8:06 am Będzie integracja z Siri
a o jak odległym czasie mówimy mniej więcej
Sibikk

Czołem.
Jest szansa na troszkę bardziej "chłopską" instrukcję :roll:
mam sklonowane supla-scripts na mailinę
Próbuję coś zdziałać ale stanąłem na na wpisaniu danych do pliku config.php.sample
Czy aby widgety działały muszę mieć postawiony własny serwer?
Co to jest compenser i jak go zainstalować na malinie :?: Dla Was banały dla mnie zagwozdka na kilka godzin :lol:

Edit
Udało mi się zainstalować compenser i uruchomić komendę instal...
trochę kolorowo się zrobiło :-)
Wypełniłem wszystkie dane w configu
Copy config.php.sample into config.php and adjust settings there.
Gdzie mam się ten plik znaleźć, w tym samy katalogu ?
Image

Return to “Pomysły i koncepcje”