Zalecana architektura / topologia

MrG

Albo sieć LAN albo moduły wykonawcze dla RPi
moglbys rozjasnic? nie widze sprzecznosci. nie mowie o sieci lan dla komputerow domowych tylko polaczeniu pomiedzy modulami. jak supla dziala na wifi to dziala i rowniez na lanie, medium jest nieistotne, wazne, ze mam rozwiazany problem dlugich kabli
A czujki temperatury możesz zrobić na ESP po wifi, masz w ten sposób rozwiązany problem długich kabli
albo moge uzyc gotowego systemu i wtedy mam rozwiazany problem nieistniejacych urzadzen, ktore dopiero trzeba zrobic.. ale nie o to chodzi :D
o tyle budowana prze ze mnie sieć LAN zawsze powstaje po uzgodnieniach z informatykami-administratorami sieci,i to oni decydują o doborze materiałów.Nic nie wiem by którys się potem skarżył :D
good point, moze trzeba pogadac z jakims informatykiem-administratorem :)
prawie zawsze inwestor montuje router i puszcza wszystko po wifi...
w pewnym momencie na pewno bedzie router i wifi, ale oby jak najdluzej (albo inaczej: oby jak najwiecej zaplanowac teraz po kablu aby) dalo sie bez
Osobieście nie słyszałem o tym aby ekran szkodził chyba
to byla opinia wyczytana w necie, a ze na tym sie nie znam wiec sie nie upieram bo tak powstaja pozniej urban legends, wiec pewnie to czy bedzie ekran czy nie ustali sie z elektrykiem przy wykonywaniu instalacji (albo z informatykiem-administratorem:)
No tak, ale wystarczy jedno respberry na cały dom. Ewentualnie można dać po jednym na piętro aby skrócić odległość pomiędzy punktami elektrycznymi, a RB PI. Poprowadzenie przewodów sterujących do punktu centralnego porządkuje strukturę.
Czujniki na długich kablach - może być problem. Z wyświetlaczem LED tym bardziej.
nie dosc, ze rpi pewnie starczy jedno to bedzie wygodniej miec cale sterowanie/soft na jednym urzadzeniu.. tylko, ze nie do konca o to mi chodzilo jak pisalem o rpi jako module wykonawczym. moze za malo opisalem w pierwszym poscie, bo odnosze teraz wrazenie, ze jak pisze o modulach wykonawczych to wszyscy maja na mysli oswietlenie/gniazdka a ew wszystkie inne urzadzenia (chocby czujniki) domniemywa sie wifi.. jak pisalem chcialbym wszystko na kablach i dodatkowe rpi widze nie jako zwiekszenie mocy bo glowne nie da rady, tylko raczej jako maszyna wydajniejsza od arduino tam gdzie ono nie da rady. czujniki/kilkuliniowe wyswietlacze LED beda ok dla arduino, ale jak bede chcial podpiac kilkucalowy ekran dotykowy to juz raczej rpi, podobnie jak dzwiek - do rpi na usb wrzucamy jakiegos porzadnego daca i mozna w kuchni glosnik podwieszany montowac - i dalej to bedzie slave w stosunku do glownego rpi w centralce (przy gwiezdzie.. a jak pisalem w pierwszym poscie, skoro np juz mam gdzies rpi to moze wtedy okoliczne wlaczniki/przyciski/czujniki tez do niego podpiac).
Stad byly pytania czy lepiej (konkretny przyklad):
- czujnik temp (zeby nie bylo, ze prosty przyklad, to powiedzmy, ze przy tym czujniku mamy tez kontaktron w oknie i przyciski do sterowania roletami) w kuchni zostawic na arduino z ethernetem i puscic skretka do centrali (w tej samej kuchni jest juz rpi z glosnikiem/wyswietlaczem
dotykowym tez ze skretka lecaca do glownego switch w centrali)
- czujnik na arduino ale zarowno ono jak i rpi spiete w kuchni switchem (badz w holu obok, zaleznie od wielkosci switcha i ilosci urzadzen w kuchni/okolicznych pokojach) i dopiero switch puszczony do centrali
- przeciagnac kabel do czujnika bezposrednio od rpi dokoloka kuchni (dlugosci np 5m) - ok tu uslysze 'ciagnij kabel bezposrednio do rpi' to moze kolejny przyklad: pokoj z kilkoma urzadzeniami ale wlasnie bez rpi
1) arduino i pare wlacznikow przy drzwiach do oswietlenia + dwuliniowy wyswietlacz z paroma przyciskami do sterowania termostatu
2) arduino i pare wlacznikow do oswietlenia przy lozku (generalnie te same wlaczniki, zeby nie trzeba bylo chodzic)
3) arduino i czujnik temp + termostat (moze zawor po prostu) przy kaloryferze
4) arduino do obslugi rolety przy oknie (zignorujmy co tam konkretnie bedzie, chodzi o wymagalnosc sterownika i jego polaczenia z centralka)

Jakbyscie to widzieli? niezalezne arduino, od kazdego skretka ciagnieta do centralki? wszystkie spiete w jednym switchu w tym pokoju? jedno mega (albo rpi) per pokoj i parometrowe kable (przy czym przy paru metrach juz chyba nie wypada wlaczac czujnikow bezposrednio w wejscia mikrokontrolera? Stad pytanie czy bezpieczniejszym/prostszym rozwiazaniem nie beda niezalezne miejscowe uklady?)

Plusem wielu niezaleznych ukladow jest mozliwosc w przyszlosci dopiecia czegos nowego, bez potrzeby prowizorycznego okablowania/wifi
Możesz tez jak już wspomniałem wcześniej użyć na każdym piętrze po jednej malinie, albo podzielić dom jeszcze na mniejsze strefy.
Dokladnie, i stad moje pytanie z pierwszego postu (i niejako powtorzone powyzej). Jak by to forumowicze zrobili / czy jest jakas preferowana metoda / czy to zalezy od mojego widzimisie bo to wszystko sa rownoprawne alternatywy? Czy nikt tego nie rozwazal, bo jest wifi? :)
PS.
Odnośnie rezygnacji z WiFi. Obawiam się, że prędzej czy później rzeczywistość zmusi Cię to uruchomienia accesspoint-ów dlatego poza
LAN-em przemyśl temat WiFi.
rezygnacja jest tymczasowa (co sie da przewidziec to teraz na kablu, wszelka rozbudowa w przyszlosci - w miejscach gdzie nie ma urzadzenia do ktorego sie mozna dopiac - sila rzeczy bedzie po wifi).
A wifi teraz nie planuje bo tam gdzie arduino nie da rady -> bedzie rpi - a tam gdzie rpi -> da sie w przyszlosci postawic AP :) zakladam, ze wyjdzie mi przynajmniej jedno na pietro to pokrycie powinno byc, ale oczywiscie przy koncowym projekcie jak juz wszystkie urzadzenia zostana zlokalizowane to trzeba bedzie zrobic weryfikacje
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Sugeruję abyś uruchomił cokolwiek w ramach testów na RB PI. Na taj podstawie sam wiele wniosków wyciągniesz. Dla mnie trochę za dużo niepotrzebnego sprzętu. Jak już będziesz miał na "piętrze" RB PI to dorzucanie czegokolwiek dodatkowego mija się z celem bo i tak samego PI nie wykorzystasz.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
jaros

Najlepiej od razu pogadaj z jakims informatykiem administratorem :D :D :D

Return to “Ogólna dyskusja”