Zalecana architektura / topologia

MrG

Witam,
Moj pierwszy post tak wiec: witajcie!

Dom, ktory buduje jest jeszcze tylko na papierze, a wiec mam mozliwosc dowolnego rozlokowania okablowania. Stad rezygnuje z wifi na rzecz skretki (i jest to decyzja nieodwolalna:)
Moje pytanie: czy jest jakas zalecana/prefererowana architektura polaczen urzadzen bazujacych na supli? Czy nikt tego jeszcze nie rozwazal? Najprostsze alternatywy widze takie:
- gwiazda - kazde urzadzenie z bezposrednim kablem do centralki, tam wieloportowy switch.
- multigwiazda - urzadzenia w pokoju wpiete do malego switcha (4-6-8 portow zaleznie od potrzeb) a te dopiero sciagniete do centralki
- rozproszone (szyna gwiazd) - jak multigwiazda, ale bez centralki, poszczegolne switche sa spiete ze soba w szereg
- szyna (urzadzenia laczone szeregowo) - mozliwe ale bez sensu:)
0xFF

SUPLA nie ma tu nic do rzeczy. Zasady są takie jak przy projektowaniu sieci LAN na Ethernecie.
jaros

Wczoraj na tym forum udzielono mi bezinteresownej pomocy,teraz kolej na mnie...

Zatem pozwalam sobie zabrac głos,poniekąd mam z ww.kwestiami codzienny kontakt jako wykonawca,a więc praktyk 8-)

Okablunek tylko w formie gwiazdy,z jednego tylko powodu,kardynalnego,w razie "wu" czyli kłopotów-szybka i bezłędna diagnostyka,do tego skretka 4-parowa FTP,bo różnica w cenie materiału pomijalna a kto wie co przyda się w przyszłości i ten dodatkowy ekran na pewno nie zaszkodzi :geek:
slawek

Ale czy rozważamy tu położenie sieci LAN, czy okablowanie do modułów wykonawczych SUPLI?
Moim zdaniem jedno raspberry pi wystarczy na cały dom, i jak napisał 0xFF nie ma to nic wspólnego z siecią, to raczej okablowanie elementów instalacji elektrycznej(czyli np.zasilanie oświetlenia, gniazdek itp) trzeba doprowadzić do modułów wykonawczych malinki skupionych w jednym miejscu - przy malince, ewentualnie rozważyć rozmieszczenie elementów wykonawczych rozproszonych po domu, a podłączonych do malinki, raczej w tym wypadku przewodem sterowniczym niż skrętką...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Gniazda elektryczne.
Wariant 1 - prowadzisz do każdego gniazda osobne zasilanie i sterujesz nim w skrzynce rozdzielczej.
Wariant 2 - prowadzisz do każdego gniazda przewody sygnałowe i montujesz w każdej puszcze przekaźnik. Dla przekaźnika monostabilnego prowadzisz przewód min 2 żyłowy, dla bistabilnego 4 żyłowy.

Włączniki światła.
W puszkach montujesz przekaźniki. Wszędzie prowadzisz przewody sterujące min 4 żyły dla przekaźnika monostabilnego i 6 żył dla przełącznika bistabilnego (2 żyły do włącznika).

Wszystko stawiasz na raspberry z jakimś GPIO expanderem. Przewody najlepiej w ekranie bo przy pewniej odległości może się na nich coś indukować.
Czasami lepiej użyć skrętki w ekranie ponieważ wychodzi niedrogo, a zawsze jakaś dodatkowa para może się kiedyś przydać.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
MrG

jaros wrote:ten dodatkowy ekran na pewno nie zaszkodzi :geek:
slyszalem, ze zle podlaczony zaszkodzi, jako wykonawca, ktory sie zna / upewnia, ze jest ok to tylko pozazdroscic Twoim klientom, natomiast ja jako inwestor (nie lubie tego okreslenia, przeciez dom to konsumpcja:) wole mniej rzeczy, ktore mozna zepsuc:)
co do gwiazdy to tak wlasnie myslalem
slawek wrote:Ale czy rozważamy tu położenie sieci LAN, czy okablowanie do modułów wykonawczych SUPLI?
siec LAN dla modulow wykonawczych:) zakladalem do tej pory, ze moduly wykonawcze (arduino/rpi) znajdowaly by sie blisko elementow sterowanych (puszki w pomieszczeniach), ale widze, ze sa opinie umieszczenia wszystkiego przy centralce (przez co rozumiem serwer supli na dedykowanym rpi) i rozciagniecia kabli energetycznych/sterujacych po domu (sterujace mam na mysli z urzadzenia wykonawczego przy centralce pociagniety dlugi kabel przelaczajacy przekaznik gdzies w puszcze w innej czesci domu).
To rozwiazanie ma ten plus, ze zamiast wielu malych arduino dedykowanych jednemu-dwom-max trzem zadaniom, mozna przy centralce zrobic mniejsza ich ilosc, za to wiekszych modulow (rpi/mega) - choc sklanialem sie wczesniej wlasnie ku ciagnieciu dluzszej skretki niz dlugich kabli z mikrokontrolerow bo trzeba je bedzie optoizolowac (i uzyc wyzszego napiecia, bo nie bede puszczal 5V 10-15m kablem?)
slawek wrote:rozważyć rozmieszczenie elementów wykonawczych rozproszonych po domu, a podłączonych do malinki, raczej w tym wypadku przewodem sterowniczym niż skrętką...
no wlasnie myslalem, ze skretka, serwer na rpi + moduly wykonawcze w jednej sieci, ze tak dziala supla-dev (+supla-cloud). Przez przewod sterowniczy rozumiem sterowanie bezposrednio z gpio rpi? wolalbym unikac gpio na takie odleglosci, bo to komplikuje elektronike (oprocz przekaznikow moglbym chciec miec podlaczone na drugim koncu czujki temp albo nadajnik IR?)
pzygmunt wrote:Wariant 1 - prowadzisz do każdego gniazda osobne zasilanie i sterujesz nim w skrzynce rozdzielczej.
Wariant 2 - prowadzisz do każdego gniazda przewody sygnałowe i montujesz w każdej puszcze przekaźnik.
ok, czyli oba rozwiazania ze sterowaniem w centralce, roznica tylko w umieszczeniu przekaznikow - w wariancie 1 tez w centralce, w 2 na odleglosc w puszkach.
Przekazniki ok, zakladam przyciski tak samo. Czy cos sie zmienia jesli po drugiej stronie bede mial czujnik? albo wyswietlacz LED
pzygmunt wrote:Wszystko stawiasz na raspberry z jakimś GPIO expanderem. Przewody najlepiej w ekranie bo przy pewniej odległości może się na nich coś indukować.
Czasami lepiej użyć skrętki w ekranie ponieważ wychodzi niedrogo, a zawsze jakaś dodatkowa para może się kiedyś przydać.
expandery chyba nie maja 30 wyjsc na samo oswietlenie? +drugie 30 na przyciski, do tego rolety, bramy, pare gniazdek, jakies czujki temp - tak wiec na jednej rpi sie chyba nie da? czy jest mozliwosc laczenia expanderow jakos kaskadowo (albo moze nie widzialem porzadnego expandera:)?
Co do ekranu nie jestem przekonany, (ponoc) trzeba dobrze uziemic z dwoch stron albo moga byc klopoty nie wiadomo czy nie gorsze niz bez ekranu, nie lepiej odizolowac sygnal od wyjscia mikrokontrolera? na odleglosc jak z centralki do puszki, z ekranem tez chyba wypada optoizolowac a wtedy ekran juz niepotrzebny?
slawek

MrG wrote:siec LAN dla modulow wykonawczych:)
Albo sieć LAN albo moduły wykonawcze dla RPi
MrG wrote:expandery chyba nie maja 30 wyjsc na samo oswietlenie? +drugie 30 na przyciski, do tego rolety, bramy, pare gniazdek, jakies czujki temp - tak wiec na jednej rpi sie chyba nie da? czy jest mozliwosc laczenia expanderow jakos kaskadowo (albo moze nie widzialem porzadnego expandera:)?
Mogą mieć wiele więcej... i jeszcze chmurę na tym postawisz ;)
A czujki temperatury możesz zrobić na ESP po wifi, masz w ten sposób rozwiązany problem długich kabli
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
jaros

Wykonuję instalacje elektryczne,konserwacje tychże, sieci LAN dla dużych podmiotów handlowych etc,i powiem tak:

- o ile materiał na instalację elektryczną dobieram sam,oczywiście zgodnie z projektem,o tyle budowana prze ze mnie sieć LAN zawsze powstaje po uzgodnieniach z informatykami-administratorami sieci,i to oni decydują o doborze materiałów.Nic nie wiem by którys się potem skarżył :D
jaros

Dodam jeszcze że na x instalacji domowych wykonanych przeze mnie ,tylko kilka działa w 100 %-tach , :D prawie zawsze inwestor montuje router i puszcza wszystko po wifi...Tak czy inaczej porządne kable w scianie nie zaszkodzą :geek:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

MrG wrote:slyszalem, ze zle podlaczony zaszkodzi
Osobieście nie słyszałem o tym aby ekran szkodził chyba, że ktoś podłączył go do "odbiornika", który nie był wstanie odebrać nagromadzonych ładunków.
MrG wrote:siec LAN dla modulow wykonawczych:) zakladalem do tej pory, ze moduly wykonawcze (arduino/rpi)
No tak, ale wystarczy jedno respberry na cały dom. Ewentualnie można dać po jednym na piętro aby skrócić odległość pomiędzy punktami elektrycznymi, a RB PI. Poprowadzenie przewodów sterujących do punktu centralnego porządkuje strukturę.
MrG wrote:Czy cos sie zmienia jesli po drugiej stronie bede mial czujnik? albo wyswietlacz LED
Czujniki na długich kablach - może być problem. Z wyświetlaczem LED tym bardziej.
MrG wrote:expandery chyba nie maja 30 wyjsc
Spokojnie znajdziesz expander, który obsłuży 64 porty.
Możesz podłączyć na I2C kilka expanderów. Żaden problem.

Możesz tez jak już wspomniałem wcześniej użyć na każdym piętrze po jednej malinie, albo podzielić dom jeszcze na mniejsze strefy.

PS.
Odnośnie rezygnacji z WiFi. Obawiam się, że prędzej czy później rzeczywistość zmusi Cię to uruchomienia accesspoint-ów dlatego poza
LAN-em przemyśl temat WiFi.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “Ogólna dyskusja”