Jak rozróżnić urządzenia Supla na liście klientów DHCP

rodis

wojtas567 wrote: Wed Mar 21, 2018 1:50 pm Najłatwiej by było jak w tym numerze GUID byłaby ta końcówka mac która się wyświetla potem w sieci.
Ja też miałem ten problem jak zostały mi dwa moduły z nazwami ESP.... a żadnego z nich nie mogłem wyłączyć bo nie mam do nich dostępu, to pozostała mi jeszcze odległość na podstawie obserwacji dB :) ale nie był łatwo mimo że jeden moduł jest ok 2 a drugi 10 m od routera.
Tak, to też jest pomysł. Ja nie miałem takiej możliwości bo różnice w poziomie sygnału były na granicy błędu. Ale za to były podłączone do osobnych obwodów zasilania, więc mogłem na chwilę wyłączyć cały obwód i obserwować który Sonoff zniknie :)
Nie mniej jednak ten pomysł, żeby przesłać MAC do Clouda jest warty rozważenia dla kolegów, twórców softu. Tym bardziej że nie tylko ja widzę w tym wartość dodaną.
Duch__
Been thanked: 6 times

A indywidualna nazwa hosta nie wystarczy?
rodis

Duch__ wrote: Wed Mar 21, 2018 9:05 pm A indywidualna nazwa hosta nie wystarczy?
DHCP host name jest parametrem opcjonalnym w czasie zapytania. Poza tym wszystkie Sonoffy przedstawiają się jako ESP_xxx, bo tak Expressif to zrobił. (patrz odpowiedź @pzygmunt) Skoro nie mamy wpływu na przekazywany parametr Host Name do serwera DHCP, to chociaż przekażmy w odwrotną stronę do Cloud'a albo tę nazwę, albo cały MAC adres.
Duch__
Been thanked: 6 times

W arduino ide jest mozliwosc ustawienia nazwy hosta.
rodis

Dzięki, to świetnie. Ale nie używam Arduino. Szybkie flashowanie Flash DT gotowymi binarkami i łaczę się z chmurą Supla.

Return to “Pomoc”