Jak rozróżnić urządzenia Supla na liście klientów DHCP

rodis

Chciałbym na ruterze (oprogramowanie Tomato v1.28), na liście klientów DHCP, rozróżnić poszczególne urządzenia Supla (Sonoffy). Tj. chcę wiedzieć który który jest który, żeby im nadać własne nazwy i statyczne adresy IP.
Przedstawiają się one ESP_XXX, gdzie XXX to 3 ostatnie bajty MAC adresu. Z kolei w Supla Cloud nijak nie widać tych samych nazw, ani MACadresów. Widać tylko GUID, a tego nie widzę na ruterze.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

cloud nie przechowuje mac adresów
SUPLA.... Nareszcie w domu.
rodis

Dzięki, to nie rozwiązuje mojego problemu :(
Empirycznie (włącz/wyłącz) udało mi się zidentyfikować urządzenia.

To może tak na przyszłość lepiej byłoby zmienić w sofcie, gdyby nazwa urządzenia ogłaszana do serwera DHCP zawierała fragment GUID zamiast fragment MAC adresu? MAC adres i tak widzę, natomiast przy kilku urządzeniach jest problem na liście klientów DHCP, żeby się zorientować, które urządzenie jest które.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nie mam wpływu na DHCP. Za to odpowiada warstwa oprogramowania dostarczana przez Espressif-a.
Można pomyśleć w przyszłości o przesyłaniu MAC-a do cloud-a.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
michael

pzygmunt wrote: Wed Mar 21, 2018 1:29 pm Nie mam wpływu na DHCP. Za to odpowiada warstwa oprogramowania dostarczana przez Espressif-a.
Można pomyśleć w przyszłości o przesyłaniu MAC-a do cloud-a.
To byłoby mega wygodne pod względem przekazywania adresów MAC dla @Zybiego pod dedykowany software.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
rodis

O to już lepiej. Chodzi o to aby powstała para informacji jednoznacznie identyfikujących urządzenia pomiędzy Cloudem a ruterem.
Zawsze dobrze wiedzieć, czy to swój czy obcy :)
wojtas567

michael wrote: Wed Mar 21, 2018 1:30 pm
To byłoby mega wygodne pod względem przekazywania adresów MAC dla @Zybiego pod dedykowany software.
żeby odczytać mac wystarczy podłączyć się do esp na 192.168.4.1 telefonem i aplikacją typu fing przeskanować sieć i już masz ten mac.
W komputerze po wifi jak to zrobisz to też możesz odczytać bez problemu, gorzej było z ID aczkolwiek on jest ściśle powiązany z mac.
Pozdrawiam
Wojtek
rodis

wojtas567 wrote: Wed Mar 21, 2018 1:37 pm
żeby odczytać mac wystarczy podłączyć się do esp na 192.168.4.1 telefonem i aplikacją typu fing przeskanować sieć i już masz ten mac.
W komputerze po wifi jak to zrobisz to też możesz odczytać bez problemu, gorzej było z ID aczkolwiek on jest ściśle powiązany z mac.
Nie, to nie jest wygodne i wymaga wprowadzania urządzenia w tryb konfiguracji. Nie do każdego urządzenia jest łatwy fizyczny dostęp. Poza tym bardziej mi chodzi o możliwość sprawnego zarządzania siecią WiFi.
wojtas567

Najłatwiej by było jak w tym numerze GUID byłaby ta końcówka mac która się wyświetla potem w sieci.
Ja też miałem ten problem jak zostały mi dwa moduły z nazwami ESP.... a żadnego z nich nie mogłem wyłączyć bo nie mam do nich dostępu, to pozostała mi jeszcze odległość na podstawie obserwacji dB :) ale nie był łatwo mimo że jeden moduł jest ok 2 a drugi 10 m od routera.
Pozdrawiam
Wojtek
michael

wojtas567 wrote: Wed Mar 21, 2018 1:37 pm
No właśnie tutaj pada problem, że trzeba dać urządzenie w tryb konfiguracji, a na dedykowany soft czeka się różnie w zależności od dostępności i prywatnego czasu, np. @Zybiego :) a w tym czasie na nowo konfigurować na starym sofcie, żeby to potem zrobić na nowym - harmonogramy, sceny itd. to już się robi taka syzyfowa praca :)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Return to “Pomoc”