Chciałbym na ruterze (oprogramowanie Tomato v1.28), na liście klientów DHCP, rozróżnić poszczególne urządzenia Supla (Sonoffy). Tj. chcę wiedzieć który który jest który, żeby im nadać własne nazwy i statyczne adresy IP.
Przedstawiają się one ESP_XXX, gdzie XXX to 3 ostatnie bajty MAC adresu. Z kolei w Supla Cloud nijak nie widać tych samych nazw, ani MACadresów. Widać tylko GUID, a tego nie widzę na ruterze.
Jak rozróżnić urządzenia Supla na liście klientów DHCP
-
rodis
Dzięki, to nie rozwiązuje mojego problemu 
Empirycznie (włącz/wyłącz) udało mi się zidentyfikować urządzenia.
To może tak na przyszłość lepiej byłoby zmienić w sofcie, gdyby nazwa urządzenia ogłaszana do serwera DHCP zawierała fragment GUID zamiast fragment MAC adresu? MAC adres i tak widzę, natomiast przy kilku urządzeniach jest problem na liście klientów DHCP, żeby się zorientować, które urządzenie jest które.
Empirycznie (włącz/wyłącz) udało mi się zidentyfikować urządzenia.
To może tak na przyszłość lepiej byłoby zmienić w sofcie, gdyby nazwa urządzenia ogłaszana do serwera DHCP zawierała fragment GUID zamiast fragment MAC adresu? MAC adres i tak widzę, natomiast przy kilku urządzeniach jest problem na liście klientów DHCP, żeby się zorientować, które urządzenie jest które.
-
michael
To byłoby mega wygodne pod względem przekazywania adresów MAC dla @Zybiego pod dedykowany software.pzygmunt wrote: Wed Mar 21, 2018 1:29 pm Nie mam wpływu na DHCP. Za to odpowiada warstwa oprogramowania dostarczana przez Espressif-a.
Można pomyśleć w przyszłości o przesyłaniu MAC-a do cloud-a.
-
rodis
O to już lepiej. Chodzi o to aby powstała para informacji jednoznacznie identyfikujących urządzenia pomiędzy Cloudem a ruterem.
Zawsze dobrze wiedzieć, czy to swój czy obcy
Zawsze dobrze wiedzieć, czy to swój czy obcy
-
wojtas567
żeby odczytać mac wystarczy podłączyć się do esp na 192.168.4.1 telefonem i aplikacją typu fing przeskanować sieć i już masz ten mac.michael wrote: Wed Mar 21, 2018 1:30 pm
To byłoby mega wygodne pod względem przekazywania adresów MAC dla @Zybiego pod dedykowany software.
W komputerze po wifi jak to zrobisz to też możesz odczytać bez problemu, gorzej było z ID aczkolwiek on jest ściśle powiązany z mac.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
rodis
Nie, to nie jest wygodne i wymaga wprowadzania urządzenia w tryb konfiguracji. Nie do każdego urządzenia jest łatwy fizyczny dostęp. Poza tym bardziej mi chodzi o możliwość sprawnego zarządzania siecią WiFi.wojtas567 wrote: Wed Mar 21, 2018 1:37 pmżeby odczytać mac wystarczy podłączyć się do esp na 192.168.4.1 telefonem i aplikacją typu fing przeskanować sieć i już masz ten mac.michael wrote: Wed Mar 21, 2018 1:30 pm
To byłoby mega wygodne pod względem przekazywania adresów MAC dla @Zybiego pod dedykowany software.
W komputerze po wifi jak to zrobisz to też możesz odczytać bez problemu, gorzej było z ID aczkolwiek on jest ściśle powiązany z mac.
-
wojtas567
Najłatwiej by było jak w tym numerze GUID byłaby ta końcówka mac która się wyświetla potem w sieci.
Ja też miałem ten problem jak zostały mi dwa moduły z nazwami ESP.... a żadnego z nich nie mogłem wyłączyć bo nie mam do nich dostępu, to pozostała mi jeszcze odległość na podstawie obserwacji dB
ale nie był łatwo mimo że jeden moduł jest ok 2 a drugi 10 m od routera.
Ja też miałem ten problem jak zostały mi dwa moduły z nazwami ESP.... a żadnego z nich nie mogłem wyłączyć bo nie mam do nich dostępu, to pozostała mi jeszcze odległość na podstawie obserwacji dB
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
michael
No właśnie tutaj pada problem, że trzeba dać urządzenie w tryb konfiguracji, a na dedykowany soft czeka się różnie w zależności od dostępności i prywatnego czasu, np. @Zybiegowojtas567 wrote: Wed Mar 21, 2018 1:37 pmżeby odczytać mac wystarczy podłączyć się do esp na 192.168.4.1 telefonem i aplikacją typu fing przeskanować sieć i już masz ten mac.michael wrote: Wed Mar 21, 2018 1:30 pm