Harmonogram Led

konradx

konradx wrote: Sat Nov 03, 2018 5:36 pm Niestety ta metoda nie działa, ponieważ jeśli urządzenie jest odłączone od zasilania w momencie włączenie pozostaje stan jaki był wcześniej. Doczytałem ze można zwykły wyłącznik podłączyć pod któreś GPIO( tak było w przypadku zwykłego pojedynczego Sonoff Basic) i wtedy powinno wszystko działać jak należy, ponieważ Sonoff Dual R2 będzie cały czas widoczny w sieci. Pytanie brzmi gdzie najlepiej się wpiąć w tym wyłączniku i w jaki sposób to skonfigurować na sofcie iCan Easy?
Wiem o tym dlatego napisałem tego posta.
konradx

Jest w stanie ktoś w stanie podpowiedzieć w które GPIUO wpiąć się by zrealizować zamierzone funkcje, ktoś podpowie?
miko1282
Has thanked: 1 time

A jaki masz soft ? Dlaczego nie czytałeś pliku readme dostarczonego do softu ? Przecież to podsty, najpierw zapoznać się z tym co się wgrywa a później wgrać
konradx

Na sofcie iCan Easy udało mi się podłączyć przełącznik bistabilny( pod piny GND i Button 0). W tym momencie dzianie przełącznika jest takie że zmienia stan obu obwodów na przeciwny. Ustawienia mam takie:
Relay Key K1 GPIO_5
Relay Key K2 GPIO_12
Button 1 GPIO_0
Button 2 GPIO_0
Sensor 1 OFF
Sensor 2 OFF
Thermometer OFF
BTN Config GPUO_10
Chciałbym by przełącznik działał tak aby. Ustawienia harmonogramu 1 obwód działanie 6.00-20, 2 obwód 20.00-6.00 i w momencie naciśnięcia przycisku załącza się obwód który jest objęty danym harmonogramem. Sterowanie z aplikacji jest dowolne. Jest to możliwe na tym jednym SonOFF czy musiał bym zastosować 2 SonOFF np Basic czy Touch który byłby odpowiedzialny za załączanie???
miko1282

Myślę że buttony powinny być na 2 różnych gpio ustawione i wtedy nie powinno być problemu
konradx

I tylko tyle ? jak ustawiałem na innym niż gpio_0 buttony to nie było reakcji układu, to znaczy nie testowałem na wszystkich tylko na gpio_14 gpio_3 i gpio_1. Ale to nie będzie kolidować z zaprogramowanym harmonogramem?
miko1282

Ustaw żeby jeden przycisk (gpio0) sterował jedynm przekaźnikiem na innym gpio a na jakimś innym nie używanym(albo wyłącz jesli się da) przycisk do sterowania drugim przekaźnikiem na którym gpio (5 czy 12) masz te światło które ma włączać się przyciskiem
konradx

Chyba się do końca nie rozumiemy chciałbym zrealizować funkcje wyłącznika bistabilnego tak aby ( tak jakby odcinał 1, 2 przekaźnik lub załączał) zależnie który pracuje według harmonogramu. Nie chodzi mi aby wyłącznik był przypisany do konkretnego przekaźnika 1 czy 2 tylko całe urządzenie tak jakby usypiał nie wiem jak to nazwać.
miko1282

Faktycznie się nie zrozumieliśmy, sorki, jak będę miał chwilę spróbuję jeszcze raz to przeanalizować, a nie można zastosować klawisza podwójnego (tak walnąłem jeszcze nie przeanalizowałem)
konradx

Tak analizując nawet 2 urządzenie jako włącznik nie zrealizuje tej funkcji co bym chciał. Harmonogram i tak np mimo nieobecności załączał by światło. Jedyne co mi przychodzi na myśl to zrealizowanie funkcji : jeśli np. jeden obwód ma stan 1 zgodnie z harmonogramem a 2 ma 0 przełącznik załącza obwód 1 według harmonogramu i tak samo analogicznie w 2 przypadku. Z tego co pokazuje mi soft InCan Easy to ten moduł posiada 2 sensory . Może udało by się to ustawić to tak aby sprawdzały stan z harmonogramu i realizowały to zadanie.( Przyznaje na studiach olewałem kwestie programowania mikro kontrolerów co teraz na pewno by się przydało;))
Nie wiem czy przedstawiłem to w jasny sposób.

Return to “Pomoc”