Sonoff sam otwiera bramę

Lucas

Ja bym ustawił oba buttony na monostable. Nie wiem, czy korzystasz z zewnętrznego przycisku, czy tylko otwierasz z aplikacji. I zmienił relay_flag jak napisał @plnuker.

Soft jest Multiboard. Jeżeli kupiłeś ten model gdzieś w handlu, to oznacza, że ktoś sprzedaje go z softem @Espablo.
ENT108

Tak, to jest screen z ustawienia defaultowego.

Aktualnie mam:
- pierwszy przelacznik monostabilny
- drugi przelacznik bistabilny - inaczej w supla cloud wykrywa go tylko jak wlacznik swiatla
- zarzadzanie stanem wysokim
- reset

Nie rozumiem tych nastaw mono/bi stabilny.
- Dlaczego mam dwa przelaczniki do konfiguracii? Jesli na plytce jest fizycznie jeden.
- i jakie zanczenie ma zarzadzanie stanem?
Lucas wrote: Wed Jan 30, 2019 7:20 am Ja bym ustawił oba buttony na monostable.
Przy takim ustawieniu wlasnie w cloud ma tylko opcje wlacznika.

Pozdrowoenia
maffiu

A tak zapytam ten Sonoff to jest ten pojedynczy ? I jak go masz podpietego pod ta bramę ?
Maniek913

Nie odrobiłeś pracy domowej :D Soft Multiboard jest UNIWERSALNY! czyli ma wiele możliwości konfiguracji.
Ustawienia butonów typu monostabilny- czyli jeden stan stabilny,tzn inaczej przycisk dzwonkowy czy bistabilny-czyli zwykły wyłącznik światła (o dwóch stanach)wprowadzono, aby można było dostosować soft do konkretnej sytuacji. W twoim przypadku czyli moduł bramowy jeden sensor przestawiasz w tryb bistabilny- bo ma pełnić funkcję wskaźnika położenia bramy(otwarta czy zamknięta- dwa stany stabilne!),i podpina się go zgodnie z plikiem readme dołączonym do softu a drugi pełni rolę przycisku fizycznego do otwierania bramy (właściwie zbędna opcjabo i tak w większości przypadków mamy już taki przycisk).
Jeżeli umiesz sam zaprogramować moduł to zmień soft na starszy -ja również miałem problem z samoczynnym klikaniem przekażnika, ale tyko w czasie resetu w najnowszym sofcie - starsze wersje są OK.
plnuker

Lucas wrote: Wed Jan 30, 2019 7:20 am Ja bym ustawił oba buttony na monostable. Nie wiem, czy korzystasz z zewnętrznego przycisku, czy tylko otwierasz z aplikacji. I zmienił relay_flag jak napisał @plnuker.

Soft jest Multiboard. Jeżeli kupiłeś ten model gdzieś w handlu, to oznacza, że ktoś sprzedaje go z softem @Espablo.
gdzieś nawet w tym wątku na ponad 700 wpisów było ze w sofcie multiboard jeden z przycisków musiał być jako bistabile, dlatego wgrałem inCan Easy. Tam mogą być oba mono.
ENT108

Maniek913 wrote: Wed Jan 30, 2019 8:34 am W twoim przypadku czyli moduł bramowy jeden sensor przestawiasz w tryb bistabilny- bo ma pełnić funkcję wskaźnika położenia bramy(otwarta czy zamknięta- dwa stany stabilne!),i podpina się go zgodnie z plikiem readme dołączonym do softu a drugi pełni rolę przycisku fizycznego do otwierania bramy (właściwie zbędna opcjabo i tak w większości przypadków mamy już taki przycisk).
Hmm, co to jest sensor w kontekscie tego ukladu? Tam jest jeden przekaznik oraz dwa mikrostyki. Jakos nie moge skumac co ja ustawiam jako mono lub bistabilne skoro mam jeden przekaznik a dwie nastawy :D
maffiu wrote: Wed Jan 30, 2019 8:16 am A tak zapytam ten Sonoff to jest ten pojedynczy ? I jak go masz podpietego pod ta bramę ?
To jest Basic Low Voltage. Podpiety COM pod mase i NO pod styk WR na plytce Elmes STS1 - czyli pod wyjscie na monostabilny przelacznik reczny. Hmm czy to nie powinno byc na odwrot??? :roll: z readme, jak to widze moze i to wynikać.

A i wlasnie, na ukladzie mam zalaczony guzik trybu - czyli dioda trybu ciagle sie swieci.
plnuker

Tak ustawilem, na kolejnej zakladce oba przyciski jako bistabile, na mono swiruje przy podłączeniu / odłączeniu zasilania
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
ENT108

Jak ja ustawie 2x mono to w cloud mam tylko tryb wlacznika swiatla. 2x bi nie moge ustawic, mimo zapisu pierwszy zawsze wraca do nastawienia monostabilnego.

Generalnie aplikacja, cloud i działanie jest poprawne. Tylko czasem jest jakaś anomalia, której nie rozumiem i brama się otwiera. Mam jeszcze jeden taki moduł. Chyba podmienie jak znajde chwilę.

A jak sie ma to ustawienie mono/bi z poziomu softu do przełaczenia trybu bezpośrednio na płytce sonoffa?
Lucas

ENT108 wrote: Wed Jan 30, 2019 10:48 pm Jak ja ustawie 2x mono to w cloud mam tylko tryb wlacznika swiatla. 2x bi nie moge ustawic, mimo zapisu pierwszy zawsze wraca do nastawienia monostabilnego.
Pewnie trzyma Cię cache przeglądarki i po wejściu na 192.168.4.1 od razu wyskakuje Ci na żółto Data saved. Usuń urządzenie z clouda, otwórz ponownie stronę konfiguracji w trybie incognito lub w innej przeglądarce. Zmień typ buttona i ponownie zarejestruj urządzenie w cloudzie.
ENT108

W weekend ma być pogoda, wiec pewnie się pobawię. Dzięki za podpowiedzi.

Jednak zagadka zostaje jak się ma zmiana trybu bezpośrednio na płytce do zmiany trybu buttonów przez soft...

Return to “Pomoc”