Witam ponownie
No to "melduję" że skończyłem zamianę firmware z Ewelink na Supla w moich SONOFF-ach:
- 3 x SONOFF S20
- 13 x SONOFF BASIC
- 2 x SONOFF RF (też się udało - to co pokazywał ten niemiec na filmie jest rozwiązaniem żeby wprowadzić SONOF RF w tryb wgrywania firmware, tego samego co do BASIC czy S20)
- dodatkowo zainstalowałem 9 x SRW-01 (jeszcze muszę kupić 8 ale muszę to odłożyć czasie)
- broadlink jako uniwersalny pilot IR i RF433
Spiąłem to wszystko w Google Home , na razie posiłkując się IFTTT (czekam na integrację supli z google home + implementację zdarzeń i scen bezpośrednio w supli). i Naprawdę zabawa jest przednia , jak nie biorąc żadnego pilota do ręki , nie naciskając żadnego przycisku , mój do mnie słucha i robi to co chcę

- zrezygnowałem z jakichkolwiek przycisków do uruchamiania jakiś tam scen ….. bo po co ? jak dom ma być nowoczesny to niech gada ze mną
Nareszcie koniec ... bo sama zamiana firmware.... to do przyjemności nie należało , nie lubię takiej zabawy. Może się zastanawiacie czemu zmieniłem ewelink na suplę ? Napisze Wam w kilku zdaniach czemu to zrobiłem (wiem że już kilka osób takie za i przeciw napisało, ale może moja opinia też się komuś przyda):
ZA :
1) ewelink jest chiński a supla polska (promujmy jak się da polskie rozwiązania - no wiem …. sonoff device to dalej chińszczyna, ale najważniejsze że Chińczycy teraz mnie nie będą "podglądać" )
2) Supla chodzi szybciej na telefonie i tablecie niż ewelink i tez szybciej reaguje na drobne zaniki internetu (chociaż wczoraj przyszedł upgrade firmware w ewelink do wersji 1.81 i nie wiem jak się będą zachowywały sonoffy po tym upgradzie - może lepiej ? teraz to już nie ma znaczenia dla mnie bo mam firmware SUPLA)
3) Poboba mi się bardzo w harmonogramie możliwość ustawień PO/PRZED ZACHODEM/ WSCHODEM słońca, czego ewelink nie ma i nawet IFTTT wymięka

4) Na początku uznawałem to za wadę że : dodawanie nowych urządzeń jest na telefonie, a konfiguracja jest na
www.supla.org. Teraz jest to dla mnie zaleta bo aplikacja na telefon jest ..... ubogo-prosta , szybka , nie ma zbędnych rzeczy których używa się rzadko.
5) SRW-01 to bajka. Taka tylko uwaga , żeby w scenach można było otwierać częściowo tak jak w harmonogramach
i to jest to dlaczego pomęczyłem się nad zmianą firmaware na SUPLA.
PRZECIW :
1) już napisałem powyżej : wgrywanie firmware supli o męczarnia z którą przeciętny user sobie NIE poradzi. Upgrade na ewelink to bajka. ALe z racji tego że takie rzeczy się robi bardzo rzadko....
2) w SUPLA nie ma : scen , zdarzeń, integracji z google home. Wiem , są sceny na supla.fracz.com , super, dużo ich też potworzyłem, ale to musi być zintegrowane z supla natywnie i połączone z google home.
3) I taka subiektywna (tylko moja ocena) : sama aplikacja ewelink jest bardziej przejrzysta , ma lepsze czcionki, to co ważne jest dużą czcionką , to co mniej ważne jest małą czcionką . A w Supli na odwrót np na stronie supla.org wchodzę na KANAŁY i widze IDxxxxx DUUUUUŻYMI literami (informacja zupełnie nieważna dla usera) , a nazwa kanału (podpis ) maciupeńkie czcionki. Albo : na telefonie wchodzę na daną roletę i tam pogrubione czcionki "PROCENT OTWACIA" a czcionką nie pogrubioną nazwa rolety i wzrok skupia się na tym na czym nie powinien. A zresztą ta nazwa rolety powinna być na górze a nie na dole. ……….. i jeszcze kilka drobnych uwag które zgłosiłem już programistom. Ale tak jak napisałem : to są TYLKO moje uwagi , innym to się może podobać, ale ja niestety potrzebowałem trochę czasu żeby się do tego przyzwyczaić .
i pomimo tych kliku punktów PRZECIW to zdecydowałem się na SUPLĘ bo widzę że jest bardziej przyszłościowa.
Mam nadzieję że się komuś ten opis przyda, i może zaimplementuje na teraz u siebie podobne rozwiązanie ?
Na tą chwilę KONIEC z konfiguracjami, testami ..... i czekam cierpliwie do pażdziernika na intergracje z google home
pozdr !