pomiar temeratur ESP-01

byniom
Been thanked: 1 time

Wgranie program w arduino nie jest dla mnie problemem. Jak byś opisal w którym miejscu podawać dane sieci domowej i dane do logawania w supli to by było super :)
Espablo

byniom wrote:Wgranie program w arduino nie jest dla mnie problemem. Jak byś opisal w którym miejscu podawać dane sieci domowej i dane do logawania w supli to by było super :)
A nie tutaj przypadkiem 8-)

Code: Select all

// Setup Supla connection
const char* ssid     = "ssid";
const char* password = "password";
I jeszcze tutaj

SuplaDevice.begin(GUID,              // Global Unique Identifier 
                    mac,               // Ethernet MAC address
                    "svr1.supla.org",  // SUPLA server address
                    0,                 // Location ID 
                    "");               // Location Password

}
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
byniom

Trzy ostatnie pozycje już wiem ale nie wiem dwóch pierwszy. Jak znajdę MAC adres mojego modułu i ta pierwsza pozycja nie wiem co oznacza.Global Unique Identifier . Jeszcze jedno pytanie ,gdzie pobiorę bibliotekę srpc.h ?
shimano73

witam, nie ma potrzeby szukać MAC'a.
W programie jest coś takiego

// Replace the falowing GUID
  char GUID[SUPLA_GUID_SIZE] = {0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00};

// with GUID that you can retrieve from https://www.supla.org/arduino/get-guid
Należy kliknąć na ten odnośnik , gdzie zostanie wygenerowany indywidualny GUID , który należy przypisać zamiast tych zer .
Srpc.h znajduje się bibliotece SuplaDevice którą należy pobrać z GitHub'a.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
shimano73

Zanim zaczniemy cokolwiek kompilować należy również ustawić w zakładce plik/preferencje, dodatkowe adresy URL i doinstalować obsługiwane płytki esp8266 - Menadżer płytek/esp8266. W naszym szkicu ustawiamy płytkę jako NodeMCU(0.9) .
Po skompilowaniu , przed wgraniem softu, ustawiamy GPIO0 na LOW i RST zwieramy na chwilę na z HIGH na LOW, dopiero wówczas klikamy wgraj.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

byniom

Po kompilacji wy wali mi taki błąd : UWAGA: biblioteka SuplaDevice działa na architekturze(/architekturach) [avr] i może nie być kompatybilna z obecną płytką która działa na architekturze(/architekturach) [esp8266].
In file included from C:\Users\zbyszek\Documents\Arduino\tool\ArduBlockTool\tool\supla_nodemcu_ds1820\supla_nodemcu_ds1820.ino:20:0:

C:\Users\zbyszek\Documents\Arduino\tool\ArduBlockTool\tool\libraries\SuplaDevice/SuplaDevice.h:82:1: warning: 'typedef' was ignored in this declaration [enabled by default]

};

^
pzygmunt
Been thanked: 59 times

byniom wrote:Po kompilacji wy wali mi taki błąd : UWAGA: biblioteka SuplaDevice działa na architekturze(/architekturach) [avr] i może nie być kompatybilna z obecną płytką która działa na architekturze(/architekturach) [esp8266].
In file included from C:\Users\zbyszek\Documents\Arduino\tool\ArduBlockTool\tool\supla_nodemcu_ds1820\supla_nodemcu_ds1820.ino:20:0:

C:\Users\zbyszek\Documents\Arduino\tool\ArduBlockTool\tool\libraries\SuplaDevice/SuplaDevice.h:82:1: warning: 'typedef' was ignored in this declaration [enabled by default]

};

^
Wygląda jakbyś miał wcześniej jakieś starsze środowisko dla Arduino i zostały śmieci po starych bibliotekach.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
byniom

Taki błąd mi jeszcze wywala i nie mogę tego ruszyć.

Nieznana płytka nodemcu (platforma esp8266, pakiet esp8266)

Błąd kompilacji dla płytki NodeMCU 0.9 (ESP-12 Module).

Wyskakuje mi już tylko taki błąd obojętnie co bym nie robił w arduino :

UWAGA: Kategoria '' w bibliotece UIPEthernet jest nieprawidłowa. Ustawiono na 'Uncategorized'
UWAGA: biblioteka SuplaDevice działa na architekturze(/architekturach) [avr] i może nie być kompatybilna z obecną płytką która działa na architekturze(/architekturach) [esp8266].
byniom

Komunikat sie jeszcze pojawia ale płytkę zaprogramowałem . Czy jest możliwośc żeby zaprogramować sam moduł esp-12 ? za pomocą programatora ale tym samym programem co jest tutaj opisany ?
shimano73

Soft na dwa czujniki działa i na esp-01 i na esp-07 wiec na esp-12 tez zadziała

Return to “Ogólna dyskusja”