MEW-01 i błędne wskazania płyty indukcyjnej

Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Proponuję, aby ktoś z uprawnieniami SEP na to zerknał i odpiął tą płytę indukcyjną, lub dokonał pomiarów poboru prądu przez płytę oraz całego obwodu.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
RafAłtyn

Waldiwaldi wrote: Sat Dec 28, 2019 6:39 am Odłącz lodówkę i będzie git. Moja też tyle zużywa.
Niestety to nie lodówka, ona jest na innym obwodzie. Tam jest tylko płyta i LEDy nad nią, które swoją drogą też już wyeliminowałem.
Gang

Za szafką pewnie masz skrzynkę gdzie połączone są kable z płyty i z obwodu, tam możesz to rozkręcić. Przy okazji sprawdzisz sobie podłączenie. Większość płyt ma zworkę, która pozwala pracować płycie na 230V lub 400V może zworka jest z złym położeniu?
Jak wyjmiesz wszystko z szafki to pewnie będziesz mógł płytę dokładnie od spodu obejrzeć i będzie pewnie dostęp do wszystkiego.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
shimano73
Been thanked: 1 time

W swojej karierze elektryka, podłączałem kilka płyt indukcyjnych i wszystkie mogły pracować na 1 lub 2 fazach , żadna nie umożliwiała podłączenia na 3fazy , może tu jest problem.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Są takowe o szerokości 90 cm i więcej z 5 i więcej polami grzewczymi: https://www.neonet.pl/plyty-do-zabudowy ... gJ7vPD_BwE

Ale faktycznie są bardzo sporadycznie spotykane.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
RafAłtyn

Nie lubię zostawiać tematów niedokończonych, dlatego powiem, że puki co Zamel zaproponował wymianę MEWa na inny egzemplarz. Czekam na dostawę i niedługo podzielę się nowymi informacjami.
RafAłtyn

Odpowiadam samemu sobie, ale dla kontynuacji wątku może to być istotne i być może pomoże komuś w przycszłości. Po wymianie okazało się, że wskazania poboru prądu dla płyty indukcyjnej na czuwaniu są wreszcie wiarygodne. Obecnie MEW pokazuje mi zużycie około 1-3W dla samej płyty. Wszystko wskazuje zatem, że poprzedni egzemplarz był uszkodzony. Na razie czekam na zebranie większej ilości danych by sprawdzić czy wskazania które wcześniej nie pokrywały się z licznikiem ENEA będą teraz bardziej zbliżone do rzeczywistości.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Masz milczących czytelników, więc pisz :).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
andrew01

Obowiązkowo pisz. Milczę ale śledzę z zaciekawieniem 🙂
RafAłtyn

Minęło kilka dni i już mogę powiedzieć, że teraz wszystko wygląda dobrze. Wskazania MEWa pokrywają się z licznikiem ENEA, płyta na czuwaniu pobiera jakieś symboliczne pojedyncze waty. Wygląda na to, że poprzedni egzemplarz był uszkodzony. Podziękowania dla ZAMELa za sprawną wymianę. Myślę, że temat można już zamknąć.

Return to “ZAMEL MEW-01”