Każde wejście z czujnika podciągnąłem rezystorem 4k7 do zasilania.
Irytuje mnie, że czujnik działa kilka dni, a za chwilę coś się odmieni i już nie działa... Może to wina długich kabli? Jest on na 3 metrowym kablu.
Podmienię go na coś firmowego i może skończą się cuda.
Kontrakton w sonoff basic świruje.
-
Krzychup
Drzwi aluminiowe, odstęp do 1 cm i teraz jak drzwi jeszcze nie są domknięte, to czujnik styka, a jak dojadą do końca, to puszcza...
Chyba kupię jeszcze dwa magnesy i zrobię jak polecał ktsurma
Chyba kupię jeszcze dwa magnesy i zrobię jak polecał ktsurma
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
ktsurma
Mam wrażenie że magnes nie jest dopasowany do kontaktronu. Magnes jest za nisko. Trzeba by go podnieść trochę wyżej. Może drugi i trzeci magnes trzeba przykleić wyżej.
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
I tym samym zmienic rozkład sił pola, bo magnesy bedą na siebie oddziaływać...
W tych kontaktronach czujnik znajduje się po środku
A może magnes w złym miejscu zamontowany poprostu... + dodatkowo co to za magnes? Nie wyglada jak z zestawu...Krzychup wrote: Sun Feb 02, 2020 7:10 pm ... jak drzwi jeszcze nie są domknięte, to czujnik styka, a jak dojadą do końca, to puszcza...
W tych kontaktronach czujnik znajduje się po środku
-
bulek68
Po co utrudniać sobie życie kontaktronami, magnesami ipt.
Najprostsze rozwiązania są najtrwalsze, jak w motoryzacji
14zł...
Najprostsze rozwiązania są najtrwalsze, jak w motoryzacji
14zł...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Krzychup
Magnes nie jest z zestawu, bo mam bramę rolowaną i oryginalny się nie zmieści po zwijaniu.
Na zdjęciu nad magnesem widać poprzednią dziurkę po poprzednim ustawieniu, ale po ostatnich zmianach ta pozycja też nie działa...
Dziwne, że pozycja kontaktronu się nie zmieniła, a raz działa on z magnesem wyżej, raz niżej, a raz w innej? Jutro pobawię się w pozycjonowanie.
Na zdjęciu nad magnesem widać poprzednią dziurkę po poprzednim ustawieniu, ale po ostatnich zmianach ta pozycja też nie działa...
Dziwne, że pozycja kontaktronu się nie zmieniła, a raz działa on z magnesem wyżej, raz niżej, a raz w innej? Jutro pobawię się w pozycjonowanie.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Podłącz sobie do styków kontaktronu najzwyklejszy miernik dający dźwiękowy sygnał zwarcia i wtedy wyreguluj położenie magnesu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
MadOnion78
Mam dokładnie takie rozwiązanie, działa bezproblemowo, dodatkowo posiada dwa styki - jak ktoś ma np. alarm można śmiało wykorzystać.bulek68 wrote: Sun Feb 02, 2020 9:40 pm Po co utrudniać sobie życie kontaktronami, magnesami ipt.
Najprostsze rozwiązania są najtrwalsze, jak w motoryzacji![]()
14zł...
A kontaktron miałem ale po 1 dniu wylądował w koszu ; )
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01